Skip to main content

HIFK:n mediavastaava ja kotiotteluiden selostaja Toni Saukkola ennakoi HIFK:n seurahistorian kolmatta kautta Veikkausliigassa ja käy pintaraapaisulla läpi tähtirintojen joukkueen pelaaja pelaajalta. Joukkueeseen saattaa tulla lisävahvistuksia vielä ennen liigakauden alkua.

HIFK:n liigakausi käynnistyy 8. huhtikuuta pelattavalla vierasottelulla PS Kemiä vastaan. Pre-seasonin otteluita seuranneena on helppo sanoa ja todeta, että pelit eivät ole kulkeneet aivan odotusten mukaisesti. Suomen Cupissa tie katkesi alkulohkoon ja tämän vuoden puolella joukkue on voittanut kahdeksasta ottelustaan vain yhden ja sekin tuli Kakkosessa pelaavaa FC KTP:ta vastaan. Peliesityksistä ei kannata kuitenkaan vielä tässä vaiheessa vetää isompia johtopäätöksiä, vaikka nähdyn perusteella tekemistä riittääkin vielä jokaisella osa-alueella. Uskon vahvasti, että tulemme näkemään katsomossa sen saman tutun IFK:n: taistelevan, uhrautuvan ja logolle intohimoisesti pelaavan joukkueen.

HIFK sijoittui viime kaudella Veikkausliigassa kymmenenneksi. Tällä kaudella punapaidat lähtevät haastamaan kärkijoukkueita ja realistinen tavoite on parantaa viime kauden sijoitusta. Alkukauden tulokset ovat erittäin tärkeitä. HIFK on parhaimmillaan kotikentällään huikeiden kannattajiensa edessä. Viime kauden lopussa napatut upeat voitot SJK:sta, mestariksi yltäneestä IFK Mariehamnista ja paikallisvastustaja HJK:sta kertovat sen, että tähtirinnat voivat parhaimmillaan haastaa kenet tahansa.

Alkamaisillaan on jälleen upea kausi HIFK-jalkapallon parissa. HIFK:n kotiotteluihin on myyty lähes 1500 kausikorttia ja Stadin Kingien vieraspelikausikorttejakin on mennyt ennätysmäärä. Kauden alkuun on vielä aikaa ja kausarimyynti on vasta huipentumassa. Punaista fanikulttuuria tullaan näkemään jälleen läpi kesän jokaisella paikkakunnalla. HIFK juhlistaa tällä kaudella 120-vuotista seurahistoriaansa ja juhlaotteluna toimii 19.8. pelattava HIFK-RoPS.

Tomi Maanoja pelasi viime kaudella IFK:ssa lainasopimuksella. Hän siirtyi IFK:hon täksi kaudeksi kaksivuotisella sopimuksella.

HIFK:n maalivahtikolmikossa on kokemusta ja nuoruuden intoa

Viime kaudella HIFK:ssa lainasopimuksella pelannut Tomi Maanoja allekirjoitti kaksivuotisen jatkosopimuksen tähtirintojen kanssa. 30-vuotias Maanoja on voittanut urallaan muun muassa Ruotsin mestaruuden AIK:ssa. Maanojan viime kausi käynnistyi FC Lahdessa, jossa hän sai paljon kritiikkiä. Kokeneella liigamaalivahdilla onkin varmasti valtava näyttämisenhalu. Hän on luonteeltaan voittajatyyppi, joka ei kestä häviämistä. Lisäksi Maanoja kuuluu joukkueen henkisiin johtajiin kentällä ja sen ulkopuolella. Aloittaa IFK:n ykkösmaalivahtina.

Ykkösmaalivahdin paikasta Maanojan kanssa taistelee kolmannen kautensa HIFK:ssa aloittava 21-vuotias Carljohan Eriksson. Määrätietoinen maalivahti on kuulunut viime vuodet Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen vakiokasvoihin ja Erikssonhan käväisi viime joulukuussa testissä Ruotsin pääsarjassa pelaavassa Jönköpingissä. 46 liigaottelua urallaan pelannut maalivahti tavoittelee tulevalla kaudella läpimurtoa Veikkausliigassa ja siihen Erikssonilla on kaikki ominaisuudet. Eriksson huilaa liigakauden kaksi ensimmäistä ottelua pelikiellon takia.

Nuori 18-vuotias Jere Piirainen siirtyi IFK:hon viime kaudeksi, mutta hän oli lähes koko kauden loukkaantuneena yläraajavamman takia. Piirainen haastaa Maanoja-Eriksson kaksikon ja tulee saamaan eniten peliaikaa luultavasti HIFK:n A-junioreissa sekä mahdollisesti Ykkösessä pelaavassa yhteistyöseura Gnistanissa. Toivotaan, että Piirainen saisi tehtyä tällä kaudella liigadebyyttinsä. Isokokoisella ja Suomen juniorimaajoukkueissa esiintyneellä maalivahdilla on kuitenkin valtava potentiaali kehittyä tulevaisuuden liigamaalivahdiksi.

Puolustuksen liideri Pauli Kuusijärvi on edustanut IFK:ta kaudesta 2014 lähtien.

HIFK:n puolustuslinjassa isoja muutoksia – Kuusijärvi ja Raimi IFK-puolustuksen johtohahmoja

Loistavan debyyttikauden Veikkausliigassa pelannut Juho Pirttijoki lähti odotetusti isompiin ympyröihin, kun Allsvenskanissa pelaava GIF Sundsvall kiinnitti ulottuvan ja hyvin peliä avaavan ”Toijalan Herculeksen” kolmivuotisella sopimuksella. Lisäksi viime kauteen uransa lopettaneet kokeneet soihdunkantajat Tuomas Aho ja Jukka Sinisalo jättivät ammottavan aukon helsinkiläisseuran puolustukseen.

Nyt HIFK:n puolustuslinja vaatii selkeästi uusia johtajia ja yksi heistä on neljännen kautensa tähtirinnoissa aloittava toppari Pauli Kuusijärvi sekä IFK:hon täksi kaudeksi siirtynyt Kim Raimi. Kuusijärvi on kuulunut viime kaudet HIFK:n kapteenistoon ja hän on edustanut IFK:ta liiganousukaudesta 2014 lähtien. Keskuspuolustajana viihtyvän Kuusijärven pelikovuus on liigan eliittiä ja hän pystyy pelaamaan tarvittaessa myös laitapuolustajana. Raimi on erittäin hyvä hankinta HIFK:n seurajohdolta Ahon, Sinisalon ja Pirttijoen lähdettyä. Raimi toimi PK-35:ssa monivuotisena kapteenina ja hän on varmasti hyvä esimerkkipelaaja IFK:n nuorimmille pelaajille. Olemus huokuu tarvittavaa äijämäisyyttä ja miehen peliasenne on enemmän kuin kohdillaan. Pienenä kysymysmerkkinä on Raimin historia loukkaantumisten kanssa, mutta pelikunnossa ollessaan hän on IFK-puolustuksen kulmakiviä.

Yksivuotisella pelaajasopimuksella IFK:hon siirtynyt toppari Nosh A Lody on pelannut treenikauden otteluissa pienistä vammoista johtuen hieman puolikuntoisena. A Lody ohjaa puolustusta hyvin ja kokeneesti, mutta mies kaipaa vielä runsaasti tasaisuutta pelisuorituksiinsa. 194-senttisellä ja 134 liigaottelua pelanneella topparilla on varmasti valtava halu ja HIFK-sopimuksen myötä loistava paikka todistaa omat pelitaitonsa. 18-vuotias toppari Tuukka Andberg on väläytellyt osaamistaan pelaamissaan otteluissa, mutta hän tarvitsee vielä miesten peleihin vaadittavaa tasaisuutta sekä tilannekovuutta. Laitapuolustajien osalta eniten vastuuta tulevalla kaudella lienee luvassa Matias Hänniselle sekä Tommi Vesalalle. Vesala kärsi talvikaudella yläraajavammasta, mutta on pelikuntoisena joukkueen ehdottomia avainpelaajia. Hänninen on ehtinyt nousta HIFK:ssa jo seuralegendan maineeseen, sillä käynnistyvä kausi on Masan kahdeksas peräkkäinen IFK:ssa.

HIFK:n uusin sopimuspelaaja oli perjantaina yksivuotisen jatkosopimuksen allekirjoittanut Otto-Pekka Jurvainen. Laitapuolustajana useimmiten nähty vasenjalkainen ja legendaarisella Koudan kentällä kasvanut Puistolan Urheilijoiden kasvatti tunnetaan erityisesti loistavista ja oikea-aikaisista keskityksistään ja taisteluasenteestaan kentällä. 32-vuotias Jurvainen oli Veikkausliigan tehokkain pelaaja kaudella 2015 neljällä maalilla ja seitsemällä maalisyötöllä peliaikaan suhteutettuna. Jurvainen on talvikaudella ottanut huikeita edistysaskelia erityisesti fysiikkaharjoittelussa. Taistelee tiukasti avauskokoonpanon laitapuolustajan paikasta Vesalan ja Hännisen kanssa.

17-vuotias Kristian Heinolainen sekä HIFK:n A-junioreista edustusjoukkueeseen nostettu 19-vuotias Joonas Salmi tulevat todennäköisesti saamaan omat mahdollisuutensa, mutta luultavasti peliminuutteja on eniten luvassa Ykkösessä pelaavan yhteistyöseura Gnistanin riveissä ja HIFK:n A-junioreissa. Tämä kausi on molemmille ”oppimisen vuosi”.

18-vuotias Abaas Ismail on IFK:n lupaavimpia nuoria pelaajia.

Mika Väyrysen muodostama keskikenttä on HIFK:n vahvin ase – Abaas Ismaililta voi odottaa läpimurtokautta

HIFK:n keskikenttä on tällä kaudella todella isossa roolissa. Lähtökohtaisesti moneen otteluun altavastaajana lähtevän HIFK:n on pidettävä muoto tiiviinä ja keskikenttäpelaajien juoksukestävyys on tässä tapauksessa erittäin tärkeässä roolissa.

PK-35 Vantaasta HIFK:hon siirtynyt lupaava ja Suomen juniorimaajoukkueitakin edustanut 18-vuotias laitahyökkääjä Abaas Ismail sekä kolmannen kautensa HIFK:ssa aloittava pikakiituri Nnaemeka Anyamele takaavat sen, että laidoilla riittää nopeutta. Heiltä vaaditaan kuitenkin myös sitoutumista puolustuspelaamiseen, jotta laitapuolustajat eivät jää liian yksin. Ismail on rakenteeltaan vielä raakile liigatasolle ja hän tarvitsee selkeästi lisää voimaa kroppaansa, mutta hänellä on poikkeuksellinen kyky 1vs1-tilanteissa. Anyamele löysi viime kauden lopussa itseluottamuksensa, kun Antti Muurinen antoi hänelle sopivan verran vapauksia laituripelaajan roolissa.

Suomen Cupissa ja harjoitusotteluissa myös hyökkääjänä nähty laituri Aleksi Ristola tuo HIFK:n hyökkäyspelaamiseen nopeutta ja yllätyksellisyyttä. Ristolalla on ainutlaatuinen kyky hakeutua maalipaikoille ja viime kaudella hän teki yhteensä seitsemän liigamaalia. “Gepardi” kaipaa vielä tasaisuutta suorituksiinsa, mutta hänen pitäisi lähtökohtaisesti olla punapaitojen avauskokoonpanon pelaajia. Mies on kokenut ja tärkeä pelaaja IFK:lle.

64 A-maaottelua pelannut Mika Väyrynen toimii tällä kaudella IFK:n kapteenina.

Keskikentän keskustassa Mika Väyrynen ja Xhevdet Gela ovat isossa roolissa. Lähtökohtaisesti HIFK käynnistää hyökkäykset näiden kahden pelaajan kautta. IFK-kapteeni Väyrysen henkilökohtainen taitotaso on koko liigan ehdotonta eliittiä ja hänen pelaamistaan on vain yksinkertaisesti upea katsella. HIFK:n nuorimmat pelaajat eivät juuri voisi saada parempaa esimerkkiä siitä, miten ammattilainen hoitaa päivittäin hommansa. Erinomaisena kahden suunnan pelaajana tunnetun Gelan ensimmäinen kausi IFK-paidassa oli haastava, mutta suoritusvarmuuden löytyessä myös hänessä on valtava potentiaali kasvaa koko sarjan parhaimpien keskikenttäpelaajien joukkoon. Se vaatii kuitenkin vielä nähtyä enemmän tasaisuutta.

Puolustuksen erikoismies Jani Bäckman on pelaaja, joka jättää kentälle aina kaikkensa. Kyseessä on pelaaja, jonka jokainen haluaisi omaan joukkueeseensa, sillä kun Bäri on kentällä, voi mitä vain tapahtua. Sekä topparina että keskikentällä viihtyvä ja Suomen Cupissa jopa maalivahtina nähty Bäckman oli viime kaudella Veikkausliigan tehokkaimpia pelaajia verrattuna peliaikaan. Carljohan Erikssonin kuvaus Bäckmanista kertoo kaiken tiivistetysti: “Bärin pelityyli on samanlainen kuin hänen ajotapansa – vauhdikas, hallittu ja tietää mitä tekee, mutta muiden kannattaa pitää pää ylhäällä.” Bäckman nauttii joukkuetovereiden loputtomasta arvostuksesta.

Seuralegenda Esa Terävä sai aivan ansaitusti yksivuotisen jatkosopimuksen ja se oli erityisesti jatkuvuuden kannalta tärkeä asia. Eski on tunnettu aina fysiikaltaan joukkueen kärkijätkänä. Uran jatkaminen oli vammojen takia vaakalaudalla, mutta nyt Terävä vaikuttaisi olevan paremmassa kunnossa kuin aikoihin. Monivuotinen kapteeni kuuluu myös tällä kaudella IFK:n kapteenistoon ja Terävä on joukkueen henkisiä johtajia. Ennen kaikkea Eski edustaa niitä seuraperinteitä- ja arvoja, joita me kannattajat haluamme nähdä IFK:ssa jatkossakin; asennetta, stadilaisuutta, johtajuutta, sitoutuneisuutta ja tähtilogolle kaikkensa antamista. Täydessä pelikunnossa ollessaan Terävä on äärimmäisen tärkeä pelaaja joukkueelle.

”Los momentos sexuales”

Myös HIFK:n keskikenttäpelaajista Jukka Halme ansaitsee oman kappaleensa. 31-vuotiaan IFK-ikonin viime kausi oli loukkaantumisten sävyttämä, eikä hän pystynyt oikeastaan missään vaiheessa kautta pelaamaan täysipainoisesti kokonaista ottelua. HIFK:ta peräti neljällä eri sarjatasolla edustanut ”Bragun Gattuso” on pelikuntoisena korvaamaton pelaaja HIFK:lle ja joukkueen ehdottomia henkisiä johtajia. Aggressiivisesta pelityylistään tunnettu Halme sopii parhaiten keskikentälle ”rikkovaan rooliin”, mutta hän osaa myös avata peliä. Mies on kärsinyt tälläkin pre-seasonilla jonkin verran loukkaantumisista, mutta odotukset ovat silti suuret. Halme on ylivoimaisesti koko sarjan tyylikkäimpiä jalkapalloilijoita ja todellinen IFK-ikoni. IFK tarvitsee Jugia nimenomaan kentällä. Toivotaan tästä kaudesta hänelle kaikkien aikojen liigakautta!

Vuoden lupaavimmaksi poikapelaajaksi kaudella 2014 valittu ja yksivuotisen jatkosopimuksen HIFK:n kanssa tehnyt Fredrik Lassas on nähty HIFK:ssa usein myös laitahyökkääjänä, mutta hänelle luontaisin rooli on keskikentällä, jossa hän pääsee hyödyntämään omia vahvuuksiaan – loistavaa pelikäsitystä ja laadukasta syöttövalikoimaansa. 20-vuotias porvoolaisen FC Futuran kasvatti kuuluu yhä Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkuerinkiin. Edistysaskelia on otettu, mutta tämän kauden on oltava Fredalle nappisuoritus. Ulkomaan kentille tavoitteensa ilmoittanut Lassas käväisi jo viime vuonna FC Kölnin organisaatiossa lainapestillä. 

Loistavan potkutekniikan omaava 18-vuotias Daniel Rantanen on jälleen vuoden kokeneempi ja jo alkukaudesta suoritetut testit ovat osoittaneet, että hän on myös paljon valmiimpi liigapeleihin. Sai tärkeää pelituntumaa viime kauden lopussa liigapeleistä PK-35:n riveistä. Suomen juniorimaajoukkueissa esiintyneeltä pelurilta voi siis parhaimmillaan odottaa jopa läpimurtoa Veikkausliigassa, mutta se vaatii peliaikaa. Lupaava futari, joka on ehdottomasti tulevaisuuden nimiä ainakin Veikkausliigassa.

Muista nuorista pelaajista 17-vuotias Tommi Jyry sekä 18-vuotiaat Eero Hyökyvirta ja Nikolas Saira ovat lähtökohtaisesti vaihtopelaajien roolissa, mutta loukkaantumisten iskiessä he tulevat saamaan omat näyttöpaikkansa myös Veikkausliigassa. Saira ja Hyökyvirta olivat maaliskuussa Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen mukana. HIFK:ssa pelatut ottelut ovat osoittaneet, että taitoa löytyy, mutta myös kehityskohtia riittää. Tämä kausi tulee varmasti opettamaan nuorille miehille paljon ja toivottavasti he imevät kaiken mahdollisen opin kokeneimmilta IFK-pelaajilta ja päivittäisestä tekemisestä Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Tulevaisuuden pelaajia, mutta olisi upeata, jos joku tästä kolmikosta “breikkaisi” jo tällä kaudella Veikkausliigassa.

Pekka Sihvola on tehnyt urallaan 61 liigamaalia.

Maalintekovastuu lepää Mäkelän ja Sihvolan harteilla – Ulmanen mustana hevosena

33-vuotias Juho Mäkelä kuuluu HIFK:n joukkueen kokeneimpiin pelaajiin ja hän aloittaa nyt toisen kautensa IFK:ssa. Mäkelä sekä kolmatta kauttaan IFK:ssa pelaava 32-vuotias Pekka Sihvola olivat tähtirintojen parhaat maalintekijät viime kaudella kahdeksalla liigamaalilla. Kärkikaksikon kirittäjänä nähdään tulevalla kaudella nuori 17-vuotias hyökkääjälupaus Antti Ulmanen. Ulmanen on erittäin mielenkiintoinen pelaaja seurattavaksi. Hän teki ensimmäisen maalinsa IFK:ssa Suomen Cupin ottelussa KTP:ta vastaan. Kaksi edellistä kautta IFK:ssa pelannut Ville Salmikivi siirtyi Bulgarian pääsarjaan ja monivuotisen IFK-hyökkääjä Tuomas Mustosen peliura jatkuu AC Oulussa.

Veikkausliigan maalikuninkuuden kahdesti voittanut Mäkelä on hyvä boksipelaaja, joka tarvitsee vierelleen hyvän pelintekijän. Mäkelä  saattaa olla 75 minuuttia ottelusta ”pimennossa”, mutta iskeä silti voittomaalin. Mäkelä kertoi itsekin, ettei hän (ja varmasti koko joukkue) ollut täysin tyytyväinen viime kauteen ja se jätti sekä Mäkelälle että koko joukkueelle valtavasti näytönhaluja. Nyt Mika Väyrysen toimisto on koko kauden Mäkelän ja Sihvolan käytettävissä, joten oletettavasti Mäksä sekä Peksi tulevat saamaan vielä enemmän maalipaikkoja. Suurimman osan maaleistaan Mäkelä tekee vastustajan rankkarialueen sisältä, jossa hän on erittäin vaarallinen vastustajan näkökulmasta. Päävalmentaja Antti Muurinen tuntee Mäkelän ja Mäkelä Muurisen. Pelaajalla ja valmentajalla on pitkä yhteinen ja positiivinen historia, joten voimme odottaa mitä vain ensi kauden otteluilta. Luonteeltaan Mäksä on mahtava persoona – iloinen ja vekkuli oululainen, joka tuntuu olevan aina hyvällä tuulella. Se todella tarttuu muihin pelaajiin. Mäkelä on HIFK:n kokenein liigapelaaja 227 ottelulla ja kunnioitettavalla 98 liigamaalilla. Maaginen 100 liigamaalin raja rikkoutunee siis luultavasti ensi kaudella.

Pekka Sihvola on ollut kaksi viime kautta HIFK:n sisäisen maalipörssin kärkinimi. Alkuvuoden Sihvola harjoitteli kevyesti, sillä hän toipui jalkaterävammasta, joka tuli viime kauden loppupuolella. Peksi pelasi ensimmäisen ottelunsa tänä vuonna vasta GrIFK:ta vastaan, joten pelituntuman löytymisessä saattaa kestää. Kärkipelaajana ja kymppipaikallaIFK:n kokoonpanossa viime kaudet nähty Sihvola on edelleen huippumaalintekijä Veikkausliigaan. Myös hän tarvitsee Mäkelän ohella riittävän laadukkaita palloja boksiin. HIFK:n kapteenistoon kuuluva Sihvola joutuu myös osallistumaan hieman enemmän pelinrakenteluun Mäkelän pelatessa yksin kärjessä. Myös Sihvola on tehnyt suurimman osan IFK-maaleistaan vastustajan rankkarialueen sisältä, jonne hän tarvitsee laadukkaita palloja. Yksi viime kauden komeimmista osumista syntyi 5-2 vierasvoitossa IFK Mariehamnia vastaan. Monipuolinen ja elintärkeä pelaaja joukkueen menestymisen kannalta.

HIFK:n päävalmentaja Antti Muurinen toimi Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana vuodet 2000-2005.

HIFK 2017

Maalivahdit
1 Tomi Maanoja
25 Jere Piirainen
71 Carljohan Eriksson

Puolustajat
2 Nosh A Lody
3 Pauli Kuusijärvi
4 Tommi Vesala
5 Tuukka Andberg
11 Otto-Pekka Jurvainen
15 Kim Raimi
18 Matias Hänninen
27 Nnaemeka Anyamele
28 Kristian Heinolainen
29 Joonas Salmi

Keskikenttäpelaajat
6 Xhevdet Gela
7 Daniel Rantanen
8 Jukka Halme
17 Jani Bäckman
20 Tommi Jyry
22 Fredrik Lassas
21 Eero Hyökyvirta
23 Mika Väyrynen (C)

Hyökkääjät
9 Pekka Sihvola
10 Juho Mäkelä
16 Antti Ulmanen
19 Aleksi Ristola
30 Abaas Ismail
31 Nikolas Saira

Lähteneet: Tuomas Aho (lopetti), Jukka Sinisalo (lopetti), Joni Korhonen (FC Honka), Juho Pirttijoki (GIF Sundsvall, Ruotsi), Ville Salmikivi (PFC Beroe Stara Zagora, Bulgaria), Tuomas Mustonen (AC Oulu), Ville Taulo, Eero Peltonen

Tulleet: Tomi Maanoja, Nosh A Lody, Eero Hyökyvirta, Kim Raimi, Joonas Salmi, Tuukka Andberg, Kristian Heinolainen, Tommi Jyry, Nikolas Saira, Antti Ulmanen, Abaas Ismail

HIFK:n kausi käynnistyy 8. huhtikuuta pelattavalla vierasottelulla PS Kemiä vastaan. Kotiavaus pelataan lauantaina 15. huhtikuuta, jolloin sarjanousija JJK saapuu Stadiin. Ole messissä!
> Osta liput kotiavaukseen