Skip to main content

HIFK förlänger med mittfältaren Esa Terävä. 29-åriga Terävä har fungerat som HIFK:s lagkapten sedan 2013 och har varit med laget ända sedan Tvåan.

På högsta serienivå har Terävä de senaste två säsongerna spelat 38 matcher och gjort fem mål. Säsongen 2017 blir den sjätte i De Stjärnprydda för IFK-legenden ”Eski”.

– Det är en stor ära att få spela i IFK. Föreningen håller på att gå igenom en hel del förändringar och jag ser mig som en nödvändig person för att försäkra processens kontinuitet. Jag hämtar en viss IFK-anda till laget och kommer att försöka fortsätta de viktiga och fina traditionerna som vi har, säger Terävä.

– När vi steg till ligan var vårt mål att inom följande tre år säkra vår plats på högsta serienivå. Vi har redan fört diskussioner kring våra mål för nästa säsong och det är självklart att vi vill hamna på en bättre slutplacering än förra året, berättar Terävä.

Terävä har de senaste säsongerna varit HIFK:s ledare, såväl på planen som utanför. Trots det var det ingen självklarhet att han skulle fortsätta spela fotboll. Terävä har lidit av ett flertal skador och så sent som förra september såg det ut som om fotbollskarriären skulle ta slut. Terävä började dock i oktober träna med Jari-Pekka ”Gene” Keurulainen som bl.a. tidigare varit finska A-landslagets fysioterapeut.

– I praktiken hade jag ett tre månaders långt idrottsförbud, men Gene började vrida mig i skick. Mitt problem har varit ett sportbråck, som började pina mig för två säsonger sen. Jag hade redan hunnit bestämma mig för att lägga av ifall jag inte skulle få det i skick. Så det är fantastiskt att jag får fortsätta spela. Ett stort tack till Gene, som fick mig i skick, tackar Terävä.

Terävä blev år 2015 HIFK:s första spelare att göra mål i Veikkausliiga, då han gjorde mål i den historiska drabbningen emot IFK Mariehamn – IFK:s första match på högsta serienivå på 43 år. Terävä är känd för sin hårda träning och på planen är hans betydelse för laget väldigt viktig.

– Ifall jag inte hålls i skick nästa säsong så är jag en ekonomiskt riskfri spelare för föreningen. Men trots de senaste säsongernas skador, vet jag att jag kan vara till nytta för laget. Jag är ett annorlunda val för Antti Muurinens startelva, säger Terävä.