Skip to main content

HIFK:n taival kauden 2017 Suomen Cupissa käynnistyi 2-2 tasapelillä Ykkösessä pelaavaa Grankulla IFK:ta vastaan. Ennakkoluulottomasti pelannut vierasjoukkue oli lähellä todellista yllätystä, mutta HIFK nousi viime hetkellä tasapeliin ottelun viimeisestä hyökkäyksestä.

HIFK – GrIFK 2 – 2 (0 – 1)
36′ 0-1 Daniel Langhoff
70′ 1-1 Juho Pirttijoki (Mika Väyrynen)
88′ 1-2 Daniel Langhoff
90+3′ 2-2 Mika Väyrynen (Juho Pirttijoki)
Yleisömäärä: 401

Altavastaajana otteluun lähtenyt GrIFK puolusti ensimmäisellä puoliajalla tiiviisti ja fiksusti joukkueena. HIFK:lla olikin suuria haasteita murtautua ratkaiseville maalipaikoille. HIFK:n pelaajista Abaas Ismail väläytteli nopeuttaan useampaan otteeseen. Ismail pääsi kertaalleen murtautumaan vasemmasta laidasta keskustaan, mutta GrIFK-maalivahti Kimi Lindeman torjui Ismailin kovan laukauksen. Myös HIFK:n kapteenina pelanneella Matias Hännisellä ja Juho Mäkelällä oli omat maalipaikkansa, mutta Lindeman selvitti tilanteet. HIFK sai pallon jo kertaalleen maaliin, kun Aleksi Ristola sai jatkettua päällään Tuukka Andbergin antaman pystypallon kohti maalia. Ismail sijoitti irtopallon maaliin, mutta hän oli tilanteessa paitsiossa.  GrIFK-hyökkääjä Faton Seferillä oli 34. peliminuutilla hyvä paikka viedä vierailijat johtoon, mutta hänen pusku HIFK:n rangaistusalueella leijaili kuitenkin niukasti ohi. GrIFK siirtyi ottelussa 1-0 johtoon 36. peliminuutilla. Daniel Langhoff oli Carljohan Erikssonin torjumassa irtopallossa ensimmäisenä hereillä ja sijoitti pallon HIFK-maalin oikeaan alakulmaan. Tauolle siirryttiinkin hieman yllättäen, mutta pelitilanteisiin nähden ansaitussa Granin 1-0 vierasjohdossa.

HIFK otti toisella puoliajalla pelin ensimmäistä puoliaikaa paremmin haltuun. GrIFK jatkoi samalla taktiikalla eli puolusti tiiviisti ja keskittyi nopeisiin vastahyökkäyksiin. 68. peliminuutilla GriFK:n Valmir Seferillä oli hyvä paikka iskeä 2-0 johtomaali, mutta Carljohan Erikssonin upea torjunta etuyläkulmasta piti lukemat 1-0:ssa. HIFK nousi ottelussa tasoihin, kun pelikellossa oli 70 minuuttia. Lyhyenä pelatun vapaapotkun jälkeen Mika Väyrynen keskitti pallon vasemmalta laidalta kohti rangaistusaluetta, jossa HIFK-toppari Juho Pirttijoki nousi täysin omiin korkeuksiinsa. 195-senttisen Pirttijoen painava pusku painui vastustamattomasti GrIFK-maalin vasempaan alakulmaan. GrIFK oli todella lähellä siirtyä uudelleen johtoon reilu kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä, mutta HIFK:n Matias Hänninen esti kulmapotkun jälkitilanteen päätteeksi varmalta näyttäneen maalin maaliviivalta. Pari minuuttia myöhemmin erittäin vakuuttavasti HIFK-maalilla esiintyneen Carljohan Erikssonin todellinen gamesaver pelasti IFK:n jälleen takaiskulta.

86. peliminuutilla Aleksi Ristolalla oli edessä jo tyhjä maali, mutta kaksi viime hetkellä tilanteeseen liukunutta GrIFK-puolustajaa ehtivät Ristolan laukauksen eteen. Seuraavasta hyökkäyksestä GrIFK:n Daniel Langhoff teki GrIFK:n 2-1 johtomaalin ja samalla ottelun toisen maalinsa vastahyökkäyksen päätteeksi. Ottelu näytti jo päättyvän vierailijoiden yllätysvoittoon, mutta HIFK nousi upeasti tasoihin ottelun lisäajalla. Juho Pirttijoki voitti pääpallon boksissa ja Mika Väyrynen laukoi vasemmalla jalallaan pallon tulisesti etukulmasta sisään. Maali oli 35-vuotiaalle Väyryselle ensimmäinen HIFK-paidassa.

HIFK Avauskokoonpano
#5 Tuukka Andberg
#6 Xhevdet Gela
#10 Juho Mäkelä
#15 Juho Pirttijoki
#18 Matias Hänninen (C)
#19 Aleksi Ristola
#23 Mika Väyrynen
#27 Nnaemeka Anyamele
#29 Joonas Salmi
#30 Abaas Ismail
#71 Carljohan Eriksson (MV)

Vaihtopelaajat
#1 Tomi Maanoja (MV)
#7 Daniel Rantanen
#8 Jukka Halme
#16 Antti Ulmanen (61′ —> Juho Mäkelä)
#20 Tommi Jyry (82′ —> Xhevdet Gela)
#28 Kristian Heinolainen
#31 Nikolas Saira (58′ —> Abaas Ismail)

”Tällaisia otteluita on tärkeä saada alle ennen liigakauden alkua”

Ottelu Grankulla IFK:ta vastaan oli HIFK:lle vuoden toinen ottelu. Nuorista pelaajista Antti Ulmanen, Tommi Jyry, Nikolas Saira, Joonas Salmi ja Tuukka Andberg pelasivat ensimmäisen virallisen ottelunsa IFK-paidassa. GrIFK oli HIFK:lle hankala vastustaja.

– Tämä oli vaikea, mutta peli-intensiteetiltään hyvä ottelu. Samalla tämä oli meille ensimmäinen täysimittainen ottelu tänä vuonna. GrIFK teki meidän pelaamisen sopivalla tavalla vaikeaksi. Vastustaja oli taisteluvalmis ja energinen joukkue. Paikkojen puolesta kumpi tahansa olisi voinut voittaa ottelun. Tällaisia otteluita on tärkeä saada alle ennen liigakauden alkua, HIFK:n päävalmentaja Antti Muurinen kertoi.

– Näimme tänään paljon nuoria pelaajiamme kentällä. Olen tyytyväinen siihen, ettei ollut helppoa. Totta kai lähdemme voittamaan jokaista ottelua, mutta tällaisten otteluiden jälkeen jää paljon kehitettävää. Tämä ottelu antoi meille selviä merkkejä siitä, mitä asioita kannattaa harjoitella ja tehdä vielä enemmän. Tämä oli startti. Nyt edessä on kahden viikon harjoittelutauko, kunnes Suomen Cup jatkuu.

Juho Pirttijoki puski HIFK:n 1-1 tasoitusmaalin. Kuva: Riku Laukkanen / HIFK Fotboll

Juho Pirttijoki puski HIFK:n 1-1 tasoitusmaalin. Kuva: Riku Laukkanen / HIFK Fotboll

HIFK:n otteluohjelma / Suomen Cup 2017, Lohko C
La 21.1. kello 12.00 HIFK – GrIFK 2-2 (0-1)
La 4.2. kello 13.00 FC Honka – HIFK
La 11.2. kello 12.00 HIFK – Gnistan
La 18.2. kello 16.00 HIFK – FC KTP
Ke 1.3. kello 17.00 HJK – HIFK

Lohkojen voittajat pääsevät suoraan puolivälieriin. Lohkojen kakkoset sekä paras lohkokolmonen etenevät puolivälieräkarsintaan, jossa pelataan yksiosaiset ottelut ja niiden voittajat pääsevät puolivälieriin.
> Suomen Cupin lohkojako & otteluohjelma