Skip to main content

Säsongens viktigaste matcher står för dörren även i de yngre juniorklasserna. HIFK:s B-pojkar är i högsta grad inblandade i tätstriden i Division 2. Serien är mycket jämn och kampen om de två främsta platserna avgörs troligen först i de allra sista matcherna.

Trots en mycket reservbetonad uppställning tog rödtröjorna en programenlig seger mot HyPS tidigt på söndag eftermiddag i Kottby. Hemmalaget dominerade klart i första halvlek och siffrorna var 3-0 i halvtid. Särskilt det tredje målet var en riktig pärla: yttern Anton Jakobsson åkte igenom hela Hyvingeförsvaret, rundade målvakten och satte bollen i mål. I andra halvlek spädde rödtröjorna ännu på till 4-0 innan orken började tryta. HyPS fick in två reduceringsmål men närmare än så lyckades gästerna inte komma. IFK:s segersiffror skrevs därmed 4-2 (3-0).

Mikael Airava, IFK:s juniorchef samt ansvarig tränare för B-pojkarna:
– Utgångsläget var det att vi hade sex ordinarie spelare borta från matchen på grund av skador och andra förhinder. Det ledde till att många killar, som normalt spelar 10-20 minuter, spelade hela matchen idag. Saken blev inte bättre av att ytterligare två av våra spelare skadades och vi var tvungna att ta ut dem. När matchen slutade hade vi därmed åtta sådana killar på plan, som i normala fall inte skulle ha varit i startelvan. I första halvlek spelade vi alldeles ypperligt, i andra halvlek tröttnade vi av tidigare nämnda orsaker och släppte in två i mitt tycke alltför enkla mål. Men vi kontrollerade matchen som helhet från början till slut, och segern var välförtjänt.

bjunkottby02

Med fyra matcher kvar ligger IFK på tredje plats i tabellen. Seriesegraren avancerar till Division 1 medan tvåan får kvala. Hur ser läget ut inför de avgörande matcherna?

– Fixar vi resten av våra matcher är vi etta i serien. Det är ändå ingen självklarhet eftersom vi kommer att möta våra tre svåraste konkurrenter i de sista matcherna. Då är det ytterst viktigt att ha de bästa spelarna till förfogande. Idag saknades bl.a. tre väldigt viktiga spelare; målvakten och två defensiva mittfältare. Får vi dem tillbaka är vi ett klart bättre lag än idag.

– Vi vill ju ställa så höga mål som möjligt med den här gruppen, och vårt mål i år har varit att avancera till Division 1. På våren förlorade vi bara en enda match, men det räckte för att bli tvåa i gruppen och därmed missa avancemanget. Nu på hösten blir ju slutstriden i serien väldigt hård, men allt är fortfarande möjligt!

Du är också juniorchef för IFK. Medlemsantalet på juniorsidan lär växa kraftigt?

– Det stämmer, antalet registrerade juniorspelare är nästan 500. Vi har haft en bra tillväxt i år, och då talar vi uttryckligen om de yngsta juniorklasserna. Men i C- och D-juniorerna (åldern 12-15) ser det inte riktigt lika bra ut, där har vi ingen tillväxt att tala om. Det är kanske det största problemet som jag ser med vår verksamhet för tillfället. Vi har ett bra A-juniorlag, och om jag själv får säga det, helt OK verksamhet i B-juniorerna. Och som sagt har vi en mycket stark tillväxt bland tioåringar och yngre. Men i åldersklasserna 15 till 11 finns det nog ganska mycket jobb att göra.

bjunkottby03

Nästa säsong kommer B-juniorerna att bestå av spelare födda 2000 och 2001. Hur påverkas lagbygget av en viss brist på egna C-juniorer?

– Det blir nog knappast något problem. Hälften av killarna som spelade idag var födda 2000, och får alltså vara med även nästa år. Och de två senaste åren, då jag har basat över B-juniorverksamheten, har vi fått hälften av första laget utifrån. Det beror på att vi traditionellt brukar ha ett ganska hyggligt B-juniorlag, och spelare från andra föreningar är därför intresserade av att ansluta sig till oss. Situationen blir knappast sämre ifall vi lyckas avancera till Division 1. Men det återstår förstås att se hur det blir med den saken.

HIFK B, sista matcherna:
Fre 16.09 kl. 20:15 HPS – HIFK, Svedängen
Tor 22.09. kl. 19:00 HIFK – LPS, Väinämöinenplanen
Tor 29.09. kl. 20:30 JoKi/PKKU – HIFK, Jokela
Ons 05.10. kl. 18:00 HIFK – Akilles, Britas

Tabell och spelprogram:
https://www.palloliitto.fi/helsinki/pelitoiminta/tulospalvelu/jalkapallo-2016/pojat?&hkijp16&B2D