Skip to main content

Maanantaina 1.8. Sonera Stadiumilla järjestetty tiedotustilaisuus tapahtumaturvallisuuden kehittämisestä Veikkausliigassa keräsi runsaan osanoton ja tarjosi monipuolisen katsauksen nykytilanteeseen ja tulevaisuuteen.

Tilaisuus järjestettiin kauden toisen Stadin derbyn alla, sillä HJK:n ja HIFK:n kohtaamiset ovat parin viime kauden aikana nousseet suomalaisen jalkapallon kenties seuratuimmiksi tapahtumiksi ja näissä otteluissa myös turvallisuusasiat nousevat merkittävään rooliin.

– Stadin derbyt ovat nousseet suomalaisen jalkapallon ykköstapahtumiksi – kenties jopa koko suomalaisen urheilun seuratuimmiksi tapahtumiksi. Kun tapahtuma kasvaa kooltaan, tulee herkemmin myös lieveilmiöitä ja niihin halutaan tarttua ajoissa, jotta nämä ovat jatkossakin iloisia ja turvallisia tapahtumia, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa totesi alustuksessaan.

Veikkausliigan ja Suomen Palloliiton edustajien lisäksi paikalla oli viranomaisten ja molempien helsinkiläisseurojen edustajat sekä tukholmalaisen Djurgårdens IF:n yhteiskuntavastaava Filip Lundberg, joka toi keskusteluun esimerkkejä Ruotsista, sekä monen maan kentät urallaan nähnyt suomalaislegenda Jari Litmanen.

Ottelutapahtumia kaikkialla Suomessa rakennetaan yhteistyössä seurojen, fanien ja viranomaisten kesken. Ylilyönnit pyritään karsimaan pois jo ennakkoon.

– Tavoitteena on ennaltaehkäistä onnettomuudet ja tähän päästään vain hyvällä yhteistyöllä tapahtumajärjestäjän kanssa, Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palotarkastaja Roni Räsänen korosti ja nosti esille nimenomaan paljon puheena olleet soihdut.

– Savu on vaarallista hengitysteille ja osa räjähteistä on myös ääneltä kuulolle vaarallisia. Lisäksi savu on riskitekijä, jos syntyy paniikkitilanne ja ihmiset eivät löydä savun takia ulospääsytietä. Soihtujen osalta on myös palovammavaara sekä vaara vaatteiden tai stadionrakenteiden syttymisestä, Räsänen säesti tilaisuudessa jaettua Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin professori Tero Kivelän arviota soihtujen vaaroista.

Räsänen väläytti äärimmäisenä keinona myös otteluiden sulkemista yleisöltä, mutta painotti tämän olevan vasta viimeinen keino. Samaa mieltä on myös poliisi.

– Meillä on yhteinen tavoite järjestäjien kanssa ja pääsääntöisesti asiat menevät hyvin. Hyvän tunnelman luominen on poliisillekin ehdottomasti ok, mutta ylilyönnit ovat ongelma ja niitä on syntynyt etenkin fanien kulkueissa. Myös se mitä kaduilla tapahtuu ennen ottelua ja sen jälkeen, on poliisin tehtäväkenttää, korosti Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Kuva: Jussi Eskola

Kuva: Jussi Eskola

Helsinkiläisseurojen edustajat toimitusjohtajat René Österman (HIFK) ja Aki Riihilahti (HJK) korostivat paikallisotteluitten merkitystä seuroille itselleen.

– Meillä noin 30 prosenttia budjetista tulee kahdesta kotiottelusta HJK:ta vastaan, joten ajatus otteluiden pelaamisesta suljetuin ovin olisi katastrofi, Österman sanoi.

– Tämä on suomalaisen jalkapallon ykköstuote, josta puhutaan viikkoja etukäteen. Haluamme että tapahtuma on jatkossakin turvallinen kaikille, Riihilahti lisäsi.

Molemmat toimitusjohtajat kehuivat derbyjen tunnelmaa ja korostivat, että mitään välikohtauksia stadionilla ei ole tapahtunut. Lisäksi kumpikin seura käy omien kannattajiensa kanssa jatkuvaa dialogia ottelujärjestelyiden ja sääntöjen noudattamisen suhteen.

Djurgårdenissa vuodesta 2013 työskennellyt Lundberg kertoi Ruotsissa esille nousseista vakavistakin ongelmista ja esitteli myös yhteiskunnan varoin luotua ENABLE-projektia, joka tutkii syitä ja seurauksia kannattajakäyttäytymiseen ja pyrkii sitä kautta löytämään keinoja ottelutapahtumien turvallisuuden parantamiseen.

– Voin toki puhua vain Ruotsista ja Suomen asiat eivät varmasti ole ihan yksi yhteen Ruotsin kanssa. Näen kuitenkin erittäin hyvänä, että tällainen foorumi on Suomessa olemassa jo nyt, eikä vasta kun ongelma on jo todella käsissä, Lundberg sanoi.

– Meillä Ruotsissa puuttui yhteistyö eri toimijoiden välillä ja se oli yksi ongelma. Nyt tutkimuksissa on lisäksi havaittu, että kaikkineen tämä on melkoista tasapainoilua eri toimijoiden kesken. Ehdottomat kiellot ja määräykset eivät ole oikea tapa, ellei niitä koeta oikeudenmukaisiksi.

Jari Litmasen mukaan hänen urallaan etenkin 1990-luvulla Hollannissa soihdut ja muut pyrotekniset välineet katsomossa olivat erittäin yleisiä.

– Etenkin europeleissä niitä oli paljon ja upeita iltapelejä pelattiin. Sitten soihtuja rajoitettiin ja me pelaajat vähän ihmettelimme miksi, kunnes kuulimme niiden vaarallisuudesta. Avainsana kaikessa kuitenkin pitää olla turvallisuus, jo yksikin onnettomuus on liikaa. Ja tunnelma otteluihin syntyy ihan muulla tavoin. Voi miettiä sitä, että kun katsoo otteluita Englannin Valioliigassa – tai vaikka Espanjassa tai Bundesliigassa – ei siellä näy mitään soihtuja tai savuja ja tunnelma on todella mahtava, Litmanen muistutti.

– Joskus 1980- ja 90-luvuilla kun pelasin Suomessa, katsomoissa oli todella sananmukaisesti katsojia, jotka lähinnä seurasivat peliä. Viime vuosina tilanne on kuitenkin hienosti muuttunut ja joka seuralla on runsaasti kannattajia, jotka todella kannustavat omiaan. Veikkausliigan slogan ”Tunnusta väriä” on todella iskeytynyt suomalaiseen jalkapalloon. Kun eteenpäin nyt mennään, niin pitää kuitenkin yrittää mennä yhdessä eteenpäin oikeaan suuntaan.

Teksti: Veikkausliiga.com

HIFK – HJK keskiviikkona 10.8. kello 18.30 Sonera Stadiumilla
> Otteluun on myymättä alle 700 pääsylippua
> Varmista paikkasi ottelussa