Skip to main content

Allmänna Idrottsklubben (AIK) on Tukholmassa 15. helmikuuta vuonna 1891 perustettu ruotsalainen urheiluseura. Nimi on suomeksi ”Yleinen Urheiluseura” – nimen valinnalla pyrittiin siihen, että seura olisi avoin kaikille urheilua harrastaville. Jalkapallojaos AIK Fotboll käynnisti toimintansa vuonna 1897.

AIK on yksi Ruotsin suurimmista ja perinteikkäimmistä urheiluseuroista. Seuralla on yli 20 000 jäsentä ja eniten kannattajia Ruotsissa. AIK:n lajijaostoihin kuuluvat miesten ja naisten jalkapallojoukkueiden lisäksi jääpallo (miehet ja naiset), koripallo (miehet ja naiset), keilaus (miehet ja naiset), nyrkkeily (miehet ja naiset), käsipallo (miehet ja naiset), salibandy (miehet ja naiset), jääkiekko (miehet ja naiset), golf, petankki sekä yleisurheilu. AIK:lla on jokaisessa edellämainitussa lajissa myös junioritoimintaa. AIK:n päävärit ovat musta ja keltainen. Valkoinen on vaihtoehtoinen väri. Seuran tunnusvärit taas ovat tummansininen, keltainen ja kulta.

AIK on voittanut 11 kertaa Ruotsin mestaruuden, joista viimeisin on vuodelta 2009. AIK Fotboll on pelannut kotiottelunsa vuodesta 2013 lähtien Friends Arenalla. Stadion sijaitsee Solnassa, noin kuusi kilometriä pohjoiseen Ruotsin pääkaupungista Tukholmasta. Friends Arena toimii myös Ruotsin jalkapallomaajoukkueen päänäyttämönä. Stadionin välittömässä yhteydessä toimii ”Mall of Scandinavia”, jossa on yli 230 kauppaa ja 22 ravintolaa.

Viime kaudella AIK Fotboll aloitti kilpailukautensa Ruotsin cupin lohkovaiheessa vakuuttavasti. AIK kuitenkin putosi jatkosta kolmannessa ja ratkaisevassa kotiottelussa Hammarbytä vastaan 41 063 katsojan todistaessa Hammarbyn etenemistä jatkovaiheeseen. AIK aloitti kautensa Allsvenskanissa (Ruotsin pääsarja) hienosti keräämällä seitsemän pistettä kolmesta ensimmäisestä ottelusta. Sen jälkeen joukkue hävisi vieraskentällä IF Elsborgille lukemin 2-3. Mielenkiintoinen huomio tuosta ottelusta oli se, että ottelun kaikki viisi maalia syntyivät 21 minuutissa. AIK jatkoi hyviä peliesityksiä kotikentällä ja pisteitä tuli tasaisesti, mutta vieraissa oli tukkoisempaa – joukkue ei onnistunut nappaamaan ainuttakaan vierasvoittoa ennen kesätaukoa.

Eurooppa-liigan karsinnoissa AIK voitti Vaasan Palloseuran sekä armenialaisen FC Shirakin. Seuraavalla kierroksella kreikkalainen Atromitos FC katkaisi tukholmalaisseuran haaveet lohkopaikasta etenemällä jatkoon yhteismaalein 1-4. AIK hävisi ratkaisevan toisen osaottelun kotikentällään 1-3.

AIK jatkoi Allsvenskanissa alavireisiä esityksiään vieraskentällä, kunnes joukkue onnistui nappaamaan kauden yhdeksännestä vierasottelusta kauden ensimmäisen vierasvoittonsa 1-2 lukemin IFK Norrköpingista. Kauden yhdeksännestä vierasottelusta irronneen ensimmäisen vierasvoiton myötä AIK taisteli tiukasti mitaleista. Kotiderbyssä Djurgårdenia vastaan AIK joutui ottelun 32. peliminuutilla yhden miehen alivoimalle, kun keskuspuolustaja Noah Sonko Sundberg sai punaisen kortin. AIK kuitenkin taisteli ja Mohamed Bangura laukoi ottelun voittomaalin 64. peliminuutilla. Viisi kierrosta ennen sarjan päättymistä AIK oli todellisessa lennossa ja joukkue nappasi syyskaudella peräti yhdeksän voittoa peräkkäin, joka oli seuran uusi ennätys. Ennätysputken katkaisi keskikastissa seilannut Hammarby, joka voitti AIK:n numeroin 1-0. Puskemalla syntynyt voittomaali nähtiin ottelun 88. peliminuutilla, kun AIK joutui taistelemaan yhden miehen alivoimalla Kenny Paveyn saatua suoran punaisen kortin puolen tunnin pelin jälkeen. Tappio Hammarbylle oli kova kolaus AIK:n mestaruushaaveille.

AIK kuitenkin voitti kahdessa seuraavassa ottelussaan Malmön sekä Halmstadin pitämällä samalla mestaruushaaveet kannattajien riemuksi yhä yllä. Vierasottelussa Halmstadia vastaan AIK:n voittomaali syntyi ottelun neljännellä lisäminuutilla, kun Halmstadin pelaaja teki epäonnisesti oman maalin. Kaksi kierrosta ennen Allsvenskanin päättymistä AIK taisteli tiukasti mestaruudesta, kun se kohtasi huipputärkeässä kotiottelussa IFK Göteborgin. Ottelu myytiin ennätysajassa loppuun ja Friends Arenalla nähtiin AIK:n uusi yleisöennätys, 43 713 katsojaa. AIK siirtyi ottelussa 1-0 johtoon, mutta IFK Göteborg venyi lopulta 1-2 voittoon.

Tappio oli AIK:lle kauden ensimmäinen kotikentällä ja sen myötä mestarushaaveet katkesivat lopullisesti. AIK sijoittui lopulta kolmanneksi, jääden Allsvenskanin viime kaudella voittaneelle IFK Norrköpingille viisi sarjapistettä ja toiseksi sijoittuneelle IFK Göteborgille kaksi pistettä. Kolmospaikka toi kuitenkin seuralle jälleen karsintapaikan tämänvuotiseen Eurooppa-liigaan.

Tällä hetkellä AIK on Allsvenskanissa 12 pelatun kierroksen jälkeen neljäntenä kuudella voitolla, neljällä tasapelillä ja kahdella tappiolla. AIK pelasi edellisen ottelunsa keskiviikkona 15.6, kun se päätyi 1-1 tasapeliin harjoitusottelussa virolaista FC Floraa vastaan.

Artikkeli-HIFKAIK

Helsingin IFK:n ja AIK:n välisen ystävyysottelun liput ovat myynnissä Ticketmasterin verkkosivuilla ja lippukaupoissa.

HIFK kohtaa ruotsalaisen suurseura AIK:n 21. kesäkuuta Helsingin Sonera Stadiumilla. Molemmat joukkueet lähtevät otteluun parhailla mahdollisilla kokoonpanoilla, sillä ottelu on AIK:lle kenraali europeleihin.

HUOM! Koska kyseinen ottelu on ystävyysottelu, eikä HIFK:n järjestämä Veikkausliigapeli, HIFK:n kausikortti ei käy otteluun. Kausikorttilaisille ja osakkeenomistajille on kuitenkin lähetetty sähköpostilla viesti, josta löytyy linkki, jonka kautta voi lunastaa erikoishintaisia lippuja.

> Hanki flabat tästä!

Lippujen hinnat

 • Pääkatsomon lohkot 104-108
  Ennakkoon 49,90€ Ovelta 55€
 • Pääkatsomon lohkot 102,103, 110,111
  Ennakkoon 39,90€ Ovelta 45€
 • Itäkatsomon lohkot  121-137
  Ennakkoon 34,90€ Ovelta 40€
 • Kulmakatsomot 101, 112, 120, 138
  Ennakkoon 19,90€ Ovelta 25€
 • Pohjoispääty / IFK Klacken
  Ennakkoon 24,90€ Ovelta 30€
 • Eteläpääty/ AIK:n kannattajakatsomo
  Ennakkoon 24,90€ Ovelta 30€
 • Lapset, kaikki katsomot
  Ennakkoon 10€ Ovelta 15€

Kaikkiin hintoihin sisältyy palvelumaksu.

> Hanki flabat tästä!