Skip to main content

FBPS-Sauli

AIK och IFK Helsingfors har kommit överens om att låna ut AIK:s och finska U21-landslagets mittback Sauli Väisänen till HIFK för resten av säsongen.

– Efter att ha diskuterat med AIK:s chefstränare Andreas Alm var vi överens om att detta låneavtal ger mig värdefull erfarenhet och hjälper mig att utvecklas till en ännu bättre spelare. Mina mål är att hjälpa HIFK att säkra kontraktet och naturligtvis även nå en så bra placering i tabellen som möjligt, säger Väisänen.

– Sauli är en stor mittback med utmärkt förmåga att öppna upp spelet. Han kommer garanterat att vara till stor hjälp för laget såväl offensivt som defensivt. Han har redan visat sin talang i Allsvenskan. Sauli kommer till oss för resten av säsongen för att få speltid, så att han nästa år kan etablera sig i sitt allsvenska topplag. Jag hoppas även att det här är första steget mot ett möjligt samarbete mellan IFK och AIK, säger HIFK:s idrottschef Henri Määttä.

HIFK:s supportrar hade en stor betydelse för Väisänens klubbval.

– I AIK är jag van vid Sveriges bästa supportrar, så det är inte mycket som ändras i IFK. Jag har sett videor där klubbens spelare och supportrar firar tillsammans efter matcherna. Jag kan inte påstå att det skulle skilja sig särskilt mycket från det som vi har i Sverige. IFK:s fanatiska anhängare hade en stor betydelse för mitt val av klubb och det är fint att få spela framför en sådan supportergrupp, berömmer Väisänen.

Sauli Väisänen representerade under sin juniortid ett flertal lag i huvudstadsregionen, av vilka den senaste var FC Honka. Från klubbens B-juniorer tog Väisänen steget upp till reservlaget Pallohonka, där han snabbt blev en av försvarets ledargestalter. Det unga försvarslöftet gjorde sin ligadebut med FC Honka år 2013. Väisänen etablerade sig i Veikkausliiga-eliten redan följande år.

Hans goda prestationer noterades även utanför Finland och på sommaren 2014 flyttade Sauli Väisänen till Stockholmsjätten AIK. Hans snabba utveckling belönades även med en inbjudan till U21-landslaget, där han numera bär kaptensbindeln.

Sauli Väisänen kommer att vara IFK:s enda nyförvärv under detta transferfönster.

– Vi letade först och främst efter en mittback, då vi haft några lindriga skador i försvaret. Vi kartlade även nya yttrar men hittade ingen som skulle passa in i laguppställningen. Detta är dock endast ett tecken på att lagets nuvarande slagkraft är på toppnivå, berättar Henri Määttä.

Sauli Väisänen kommer att vara med i laguppställningen för första gången torsdagen den 10 september, då HIFK möter IFK Mariehamn borta på Wiklöf Holding Arena i Mariehamn med avspark klockan 18:30.