Skip to main content
Liigacup välierä | Lauantai 13.3 klo 14:00 | HJK - HIFK 2-0 (0-0) | Talin jalkapallohalli Kuva: Edward Hultin

Liigacup välierä | Lauantai 13.3 klo 14:00 | HJK – HIFK 2-0 (0-0) | Talin jalkapallohalli Kuva: Edward Hultin

HJK – HIFK 2-0 (0-0)
60′ 1-0 Lassi Järvenpää
90’+4 2-0 Jama Hassan

HIFK:n avauskokoonpano

#3 Jesse Ahonen
#6 Tuomas Aho
#8 Jukka Halme
#9 Pekka Sihvola
#12 Joni Korhonen
#14 Nnaemeka Anyamele
#15 Youness Rahimi
#18 Matias Hänninen
#20 Milo Jung
#21 Ville Taulo
#30 Mika Johansson (MV)

Vaihtopelaajat

#1 Carljohan Eriksson (MV)
#2 Otto-Pekka Jurvainen (29′ <–> #21 Ville Taulo)
#10 Fredrik Lassas (45′ <–> Milo Jung)
#16 Tuomas Mustonen (71′ <–> Pekka Sihvola)

Lähtökohdat

Liigacupin välieräottelu, panoksena paikka 4. huhtikuuta pelattavaan Liigacupin finaaliin. HIFK eteni välieriin voittamalla VPS:n 2-1 (1-0). HJK voitti omassa puolivälieräottelussaan FC Lahden numeroin 2-0. Kahden perinteikkään helsinkiläisen jalkapalloseuran kohtaaminen 43 vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran HJK ja HIFK kohtasivat maamme pääsarjatasolla vuonna 1972. HJK:n leireillessä samanaikaisesti Espanjan Marbellassa Klubin miehitys koostui reserviseura Klubi 04:n nuorista pelaajista, joten isoin odotus ja lataus siirtyi ainakin osittain torstaina 23.4 Töölön jalkapallostadionilla pelattavaan sarjaotteluun.

Ottelu

Ensimmäinen puoliaika eteni HIFK:n hallitessa ottelua. HIFK sai luotua pari maalintekopaikkaa, joista ehkä paras paikka oosui Pekka Sihvolalle. Sihvola pääsi puskemaan Nnaemeka Anyamelen antamasta vapaapotkusta boksin sisältä, mutta Klubin maalilla torjunut Matias Sauramaa liimasi Sihvolan oikeaan yläkulmaan suuntautuneen puskun helposti. Sihvola oli kerran myös puolittaisessa läpiajossa, mutta laukaus suuntautui vastaantullutta Sauramaata päin. HJK:lla ei ollut ensimmäisellä puoliajalla yhtään laukausta kohti Mika Johanssonin vartioimaa IFK-maalia.

Tauolle lähdettiin 0-0 lukemissa.

Fredrik Lassas pelasi ensimmäiset minuuttinsa vanhaa seuraansa vastaan, kun Freda tuli kentälle toiselle puoliajalle. Kuva: Edward Hultin

Fredrik Lassas pelasi ensimmäiset minuuttinsa vanhaa seuraansa vastaan, kun Freda tuli kentälle toiselle puoliajalle. Kuva: Edward Hultin

Toinen jakso jatkui välittömästi HIFK:n hallinnassa. Pekka Sihvolalla oli hyvä paikka ottelun avausmaaliin, mutta hänen laukaus vitosen viivan kohdalta painui selvästi yli. Tilanteessa HJK-puolustus repi Sihvolaa sen verran kovin ottein, että Sihvolan paita lähti kirjaimellisesti pois päältä.

HJK joutui vaihtamaan maalivahtia ottelun 50. peliminuutilla. Klubin valmennusjohto oli pakotettu vaihtoon, kun ensimmäisen nelivitosen lopussa itseään loukanneen Matias Sauramaan tilalle tolppien väliin juoksi Tomi Mikkelsson.

Jesse Ahonen pääsi heti testaamaan Mikkelssonia kovalla, noin 20 metristä lähteneellä laukauksella, mutta Mikkelsson torjui Ahosen vasempaan alakulmaan suuntautuneen laukauksen. Pari minuuttia myöhemmin sama mies pääsi laukomaan boksin sisältä hyvästä tarjoilusta, mutta pallo osui HJK-maalin oikeaan tolppaan.

HJK sai tunnin kohdalla hyvästä paikasta erikoistilanteen, kun IFK joutui rikkomaan Klubin pelaajaa vastahyökkäyksen päätteeksi. Suorana keskityksenä pelattu vapaapotku löysi maalinedustalta HJK:n Lassi Järvenpään, joka puski Klubin hieman yllättäen 1-0 johtoon. Välittömästi maalin jälkeen Klubi painoi EA Sportsin FIFA-konsolipelistä tutun ”Park the bus” taktiikan päälle ja alkoi selvästi suojelemaan yhden maalin johtoaan.

73. peliminuutilla Matias Hännisen hyvä keskitys oikealta laidalta löysi IFK-hyökkääjä Youness Rahimin, mutta Rahimin pusku meni kuitenkin snadisti vasemmalta ohi. Pari minuuttia myöhemmin Jesse Ahonen pääsi jälleen laukomaan 16-alueen rajalta, mutta viuhuva laukaus meni aavistuksen vasemmasta yläkulmasta yli.

HIFK:n pallonhallintaprosentti oli viimeisen vartin aikana kaikkien väristen lasien läpi katsottuna 80-20 tähtirinnoille. HJK:n (Klubi 04:n) nuorista pelaajista koostunut ryhmitys puolusti tiiviisti ja fiksusti pitäen kaikki pelaajat pallon alapuolella. Se pakotti HIFK:n rakentelemaan peliä lähinnä laitojen kautta.

Ottelun käydessä jo lisäaikaa HIFK nosti kaikki pelaajat kulmapotkutilanteessa ylös maalivahti Mika Johanssonia myöten. HJK puolustus putsasi tilanteen, jonka päätteeksi HJK:n Jama Hassan pääsi lakaisemaan pallon jääkiekkotyylisesti tyhjään maaliin. Loppulukemat 2-0 HJK:lle.

Kommentit

Ei ole kovin väärin sanottu, että HJK pelasi taktisesti täydellisen jalkapallo-ottelun. Altavastaajana otteluun lähtent Klubi puolusti tiiviisti joukkueena ja käytti maalipaikat tehokkaasti.

”Vastustaja oli selvästi tutkinut meidän pelitavan todella tarkasti. Klubi tukki keskustan hyvin. HJK:lla oli oikeastaan kaksi kunnollista maalipaikkaa, josta tekivät molemmat maalinsa”, täydet 90 minuuttia ottelussa pelannut HIFK-kapteeni Jukka Halme pohti heti ottelun päätyttyä.

”Puolustuksen murtaminen oli hankalaa, mutta saimme silti hyviä maalipaikkoja. Olisi pitänyt voittaa tämä peli”, Halme jatkoi.

Muuta

HJK etenee 4. huhtikuuta pelattavaan Liigacupin finaaliin.

HIFK ja HJK kohtaavat toisensa Veikkausliigassa 23.4 kello 18:30 pelattavassa sarjaottelussa Töölön jalkapallostadionilla. Sen verran voimme paljastaa päivän ottelun perusteella molempien joukkueiden kannattajien välisestä viharakkaus-suhteesta, että hutikuussa pelattava Stadin Derby tulee olemaan ennennäkemätön. Kaksi perinteikästä helsinkiläistä jalkapalloseuraa iskevät yhteen pääsarjatasolla 43 vuoden tauon jälkeen.

Hankkimalla kausikortin näet kaikki HIFK:n 16 kotiottelua ja varmistat paikkasi kaikkien aikojen paikallismatsiin.

Slider-900