Skip to main content
HIFK:n maalivahtivalmennuksesta vastaa tällä kaudella kaksikko Ville Anttonen (vas.) ja jo viidennen kautensa seuran valmennusryhmässä aloittava Petri Pyhältö.

HIFK:n maalivahtivalmennuksesta vastaavat tällä kaudella Ville Anttonen (vas.) ja jo viidennen kautensa HIFK:n valmennusryhmässä aloittava Petri Pyhältö.

HIFK on jatkanut viime kauden valmennusryhmään kuuluneiden henkilöiden sopimuksia. Uutena valmentajana Jani Honkavaaran valmennusryhmään liittyy HIFK:ssa jo pelaajauransa aikana esiintynyt Ville Anttonen.

Anttonen, 36, torjui pelaajaurallaan PK-35:ssä, AC Vantaassa, Ponnistuksessa ja HIFK:ssa, johon hän siirtyi kaudella 2003, kun tähtirinnat pelasivat Vitosessa.  Anttonen jatkoi HIFK:n paidassa vielä kaksi kautta seuran noustua Kolmoseen, jonka jälkeen hän siirtyi valmennuspuolelle.

Kaudella 2011 ”Välly” toimi HIFK:n maalivahtivalmentajana sekä edustusjoukkueessa että juniorijoukkueissa. HIFK:n valmennusryhmään Anttonen palaa HJK:n junioriedustusjoukkueiden valmennustehtävistä, jossa hän on vaikuttanut edelliset kolme kautta.

HIFK:n talvikauden harjoituksissa aamuharjoitukset ovat olleet Anttosen vastuulla ja iltatreeneissä päävastuussa on toiminut Petri Pyhältö.

Mv-valmennuskaksikon työnjako on toteutettu niin, että toinen maalivahtivalmentajista suunittelee ennen aamuharjoituksia muun valmennusryhmän kanssa harjoitukset, jotka käydään välittömästi harjoituksien jälkeen läpi. Sama prosessi toteutetaan toistamiseen myös iltapäivän joukkueharjoituksissa.

– Kaksi maalivahtivalmentajaa mahdollistaa sen, että toinen havainnoi tiettyä joukkueharjoituksen osaa ja toinen suorittaa itse harjoituksen. Väitän, että vastaavanlaista pakettia ei löydy Suomesta. Pyrimme kehittämään maalivahtiemme vahvuuksia ja heikkouksia. Annamme Honsulle (päävalmentaja Jani Honkavaara) oman mielipiteemme, mutta Honsulla on aina lopullinen päätös ja hän päättää sekä pelaavan maalivahdin että pelaavan kokoonpanon, Anttonen kertoo.

– Yhteistyö on kaikki kaikessa. Jos harjoituksissa on paikalla kaksi maalivahtivalmentajaa, niin olemme sopineet Petun kanssa suunnitelmallisesti jo pitkälle, että kumpi on vastuussa treeneistä. Kahdestaan työskenteleminen mahdollistaa myös sen, että pystymme jatkuvasti kehittämään maalivahtejamme ja kehittymään myös itse valmentajina.

Petri Pyhältö aloittaa viidennen kautensa HIFK:n maalivahtivalmentajana. Pyhältö, 34, on aikaisemmin valmentanut muun muassa Atlantis FC:ssä ja toiminut FC Hongan nuorisoakatemian maalivahtivalmentajana.

– Entistä maalivahtikeskeisempi valmentaminen ja mentorointi on isoin muutos verrattuna viime kauteen. Yhtenä mahdollistajana on entistä isompi valmennusryhmä ympärillämme. Tulevaisuuden tavoitteena on kehittää seuran omista junioreista pelaavia maalivahteja edustusjoukkueeseen, Pyhältö kertoo.

HIFK:lla on ensi kaudeksi sopimukset kolmen maalivahdin kanssa. Pelaavan maalivahdin paikasta taistelevat ensisijaisesti kokenut Mika Johansson sekä nuorten maajoukkueiden vakiokasvo Carljohan Eriksson.

– Johansson on kokenut ja rauhallinen maalivahti, joka on kehittynyt talven aikana entisestään. Hän on todella halukas oppimaan uusia asioita. Erikssonin valmennettavuus on huippuluokkaa. Valmennettavuus pilkotaan teknisiin, taktisiin, henkisiin ja fyysisiin alueisiin. ”Sakulla” on määränpäänä kansainväliset kentät ja hän tiedostaa erittäin hyvin mitä se vaatii. Hän on valmis tekemään vaadittavan työn. Atte Rannan rooli tulevalla kaudella on haastaa pelaavat maalivahdit, maalivahtivalmentajat kertovat suojateistaan.

Kankkunen ja Salmi jatkavat HIFK:n valmennusryhmässä

Teemu Kankkunen edusti HIFK:ta myös pelaajaurallaan ja alkava kausi on "Temalle" jo seitsemäs tähtirinnoissa.

Teemu Kankkunen edusti HIFK:ta myös pelaajaurallaan. Tuleva kausi on ”Temalle” jo seitsemäs tähtirinnoissa.

HIFK:n valmentajana jatkaa Teemu Kankkunen, jolle alkava kausi on seitsemäs HIFK:ssa. Kankkunen, 35, on pelannut pelaajaurallaan useamman vuoden Ykköstä ja hän edusti myös HIFK:ta Kakkosessa kaudella 2009. Sen jälkeen hän on toiminut kaikkina kausina HIFK.n valmennusryhmässä.

– Pystymme tällä joukkueella taistelemaan tasaisesti kaikkia joukkueita vastaan. Tavoitteena on saada aikaiseksi hyvä ja tasapainoinen kausi. On hienoa nähdä meidän vuosia alemmissa sarjoissa pelanneiden, mutta ammattiurheilijoiden elämäntapaa ja sitoutumista noudattavien kavereiden edesottamuksia Veikkausliigassa, Kankkunen sanoo.

– Pyrin tuomaan omia näkemyksiäni ja toimimaan samalla apuna Honsulle. Yhtenä isoimpana haasteena pidän sitä, että pystytään pitämään samanlainen draivi ja hyvä fiilis tässä joukkueessa kuin viime kaudella. Vastustajat ovat tietysti huomattavasti kovempia ja ammattimaisempia kuin edellisinä vuosina.

HIFK:n pelaajat pääsevät myös tällä kaudella nauttimaan fysioterapeutti Masi Salmen ammattitaidosta.

HIFK:n pelaajat pääsevät myös tällä kaudella nauttimaan fysioterapeutti Masi Salmen ammattitaidosta.

Edustusjoukkueen fysioterapeuttina ja fysiikkavalmentajana jatkaa hyvää työtä seurassa tehnyt Masi Salmi.

Salmi on toiminut FC Viikingeissä fysioterapeuttina vuosina 2004-2008 Ykkösessä ja Veikkausliigassa. Pelaajaura päättyi vuonna 2003 Viikingeissä, jossa hän pelasi Kakkosta ja Ykköstä. HIFK:n valmennusryhmään Salmi liittyi vuoden 2012 keväällä.

– Halusin ilman muuta jatkaa. Tuleva kausi on kaikille mukana olleille hieno palkinto ja osoitus hyvin tehdystä työstä. Meillä on joukkueessa todella hyvä henki ja toimiva valmennusryhmä, joka helpottaa yhdessä toimimista, Salmi kertoo jatkamisestaan.

Salmen vastuualueita ovat tulevallakin kaudella fyysisen kunnon kartuttaminen, loukkaantuneiden pelaajien kuntoutus ja loukkaantumisten ennaltaehkäisy.

– Koen pelaajien fyysisen kehittämisen olevan pitkäaikainen, ympärivuotinen jatkumo, jossa kaikella tekemisellä on tarkoituksensa. Lisäksi on aistittava jatkuvasti pelaajien henkinen ja fyysinen tila, jotta harjoittelu on optimaalista eikä mene ”yli”. Toisin sanoen, levon ja rasituksen suhteen on oltava kohdallaan, sillä iso osa pelaajistamme tekee myös töitä tai opiskelee pelaamisen ohella, Salmi muistuttaa.

Yhdeksi tavoitteekseen Salmi mainitsee sen, että pelaajien on oltava mahdollisimman hyvässä fyysisessä kunnossa, jotta loukkaantumisia tulisi kauden aikana mahdollisimman vähän.

– Pelirytmi on varsinkin kesällä todella tiivis, joten kaiken keskiössä on oltava pelaajien terveys, jotta valmennuksella on mahdollisimman paljon pelaajia käytössä harjoituksissa ja peleissä.

HIFK:n valmennusryhmään kuuluu myös Mikko Eskelinen (tiedote), joka toimii samanaikaisesti Kakkosessa pelaavan yhteistyöseura Gnistanin päävalmentajana. Edustusjoukkueen huoltajana jatkaa Mika Järvinen.