Skip to main content
HIFK:n joukkueessa kolme kautta pelaajana pelannut Henri Määttä jatkaa edustusjoukkueen urheilutoimenjohtajana. Määtän ja muun joukkueen kausi päättyi viime kaudella liiganousun juhlimiseen Bolliksella.

HIFK:n joukkueessa kolme kautta pelaajana pelannut Henri Määttä jatkaa edustusjoukkueen urheilutoimenjohtajana. Määtän ja muun joukkueen kausi päättyi viime kaudella liiganousun juhlimiseen Bolliksella.

HIFK on jatkanut urheilutoimenjohtaja Henri Määtän sopimusta. Pelaajaurallaan HIFK:ta kaudet 2008-2010 edustanut Määttä, 27, on työskennellyt HIFK:n organisaatiossa syksystä 2013 lähtien. Viime kauden päätteeksi edustusjoukkue nousi maan korkeimmalle sarjatasolle Veikkausliigaan 43 vuoden tauon jälkeen.

– Meillä on hyvä tekemisen meininki IFK:ssa niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Nousun myötä joukkuetta sekä organisaatiota on vahvistettu, ja kaikki alkaa olla valmista Veikkausliigaan. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan olla osana tätä seuraa, Määttä kertoo.

– Määttä on inspiroitunut ja asiantunteva sekä hän on ollut suurella sydämellä mukana rakentamassa joukkuetta. Hän on hyvä tuki Honsulle (päävalmentaja Jani Honkavaaralle) ja Määttä on todella iso osa organisaatiotamme, HIFK:n puheenjohtaja René Österman kertoo.

Määttä vastaa edustusjoukkueen urheilullisesta menestyksestä, yhdessä seuran hallituksen kanssa. Määtän pääasiallisena vastuualueena on joukkueen rakentaminen yhteistyössä päävalmentaja Jani Honkavaaran kanssa, sekä toimia linkkinä edustusjoukkueen ja seuran välillä.

– Tavoitteeni on viedä kotimaista jalkapalloa eteenpäin, ja täysin kotimainen joukkue on osa sitä. Suomen kentät ovat täynnä hyviä ja potentiaalisia pelaajia. Viime kauden tapaan joukkueen rakennuksessa on otettu huomioon pelitaitojen lisäksi se, että pelaaja soveltuu joukkueeseemme ja toteuttaa pelitapaamme, Määttä korostaa.

Päävalmentaja Jani Honkavaaran luotsaama HIFK:n joukkue on viimeisimmän topparihankinnan (Tuomas Aho) myötä valmis tulevan kauden otteluihin. HIFK:lla on sopimukset kolmen maalivahdin sekä 21 kenttäpelaajan kanssa.

– Olemme saaneet kasaan erittäin mielenkiintoisen joukkueen, jossa on sopivassa määrin niin nuoria tulevaisuuden pelaajia, kuin kokeneita vastuunkantajia, Määttä sanoo.

Urheilutoimenjohtajan tehtävien ohessa Määttä työskentelee freelancer TV-ohjaajana. Hän on tuo omalta alaltaan ammattitaitoa myös HIFK:n mediatyöskentelyyn, markkinointiin ja ottelutapahtumiin. Vielä viime kauden alusta Määttä pelasi 2. Divisioonaa FC Futuran riveissä.

– Viime kaudella pidin kuntoa yllä osallistumalla välillä myös HIFK:n harjoituksiin. Silloin osalla pelaajista taisi tulla pelko, että nousen heidän ohi pelaavaan kokoonpanoon. Tällä kaudella siihen ei pitäisi olla pelkoa, Määttä vitsailee.

Joona Haavisto toimii HIFK:n Töölön jalkapallostadionilla pelattavissa kotiotteluissa ensi kaudella turvallisuuspäällikkönä.

Joona Haavisto toimii ensi kaudella joukkueenjohtajan tehtäviensä ohella myös HIFK:n kotiotteluiden turvallisuuspäällikkönä.

Ensi kaudella HIFK:ssa nähdään kaksi joukkueenjohtajaa. Edustusjoukkueen joukkueenjohtajan tehtäviä viime kausina yksin tehnyt Joona Haavisto saa aisaparikseen kokeneen Petteri Jutilan, joka siirtyy HIFK:n organisaation PK-35 Vantaasta.

Haavisto, 36, ja Jutila, 46, ovat jakaneet ottelutapahtumien tehtävät tulevalla kaudella siten, että Jutila hoitaa HIFK:n kotiotteluissa joukkueenjohtajan tehtävät ja vierasotteluissa vastuussa on Haavisto.

HIFK:n kotiotteluissa Haavisto toimii turvallisuuspäällikkönä ja hän vastaa ottelutapahtumien kokonaisuudesta yhdessä muun ottelutapahtumatyöryhmän kanssa.

– Pääpaino on kuitenkin turvallisuusjärjestelyissä ja siihen liittyvissä asioissa, Haavisto sanoo.

– Jutilan mukaantulon myötä minulta on tippunut aika iso kivireki selästä. Olen kantanut pitkään yksin vastuuta monesta eri asiasta. Nyt kun vahvistamme edustuksen taustoja muiltakin osin, niin se on älyttömän hyvä asia kaikille, Haavisto kertoo.

Haaviston kohdalla seuran slogan ”En gång, alltid” on enemmän kuin totta, sillä hän on edustanut seuraa jo pelaajana B-junioreista eteenpäin. Pelaajana Haavisto edusti HIFK:ta Kolmoseen asti.

Harva tuskin tietää, että Haavisto on toiminut vuonna 2005 perustamassaan HIFK/2:ssa valmentajana ja joukkueenjohtajana. Haavisto oli joukkueenjohtajana mukana myös vuonna 2009, jolloin päivänvalonsa näki HIFK/3. HIFK:n edustusjoukkueen tehtäviin Haavisto siirtyi kauden 2008 päätteeksi.

Kauden 2009 aikana Haavisto toimi samanaikaisesti kolmessa aikuisten joukkueessa (edustus, HIFK/2, HIFK/3) joukkueenjohtajan tehtävissä. Kaudella 2010 Haavisto siirtyi pelkästään edustusjoukkueen joukkueenjohtajaksi. Käynnistyvän liigakauden myötä Haavisto on toiminut HIFK:ssa joukkueenjohtajana Suomessa kaikilla aikuisten sarjatasoilla Seiskasta liigaan asti.

– Paljon ollaan naureskeltu, että välillä on järjestyksenvalvojan liivit päällä, välillä olen ollut joukkueenjohtajana ja joskus myynyt jopa pääsylippuja, Haavisto sanoo.

– Veikkausliigassa se on täysin mahdotonta. Olemme saaneet seuran ympärille tiiviin porukan ja pikkuhiljaa pääsemme tekemään ammattimaisemmin kaikkia seuraan liittyviä asioita, Haavisto kiittelee.

Petteri Jutilalta löytyy paljon kokemusta joukkueenjohtajan tehtävistä.

Petteri Jutilan osaamiselle on HIFK:n organisaatiossa käyttöä. Häneltä löytyy runsaasti kokemusta joukkueenjohtajan tehtävistä.

Petteri Jutila liittyy HIFK:n toiseksi joukkueenjohtajaksi Ykkösessä pelaavasta PK-35 Vantaasta.

Kaudesta 2005 alkaen PK-35:n A-junioreissa joukkueenjohtajana toiminut Jutila kävi haistelemassa PK-35:n edustusjoukkueen tunnelmaa muutaman ottelun verran kaudella 2006. Kaudesta 2007 lähtien hän on toiminut Ykkösessä pelanneen edustusjoukkueen mukana.

Jutila on osaamisellaan ja kokemuksellaan HIFK:n organisaatiolle merkittävä vahvistus ja hän toimii HIFK:n kotiotteluissa joukkueenjohtajana. Joukkueenjohtajan laajaan tehtävälistaan kuuluu muun muassa pöytäkirjojen laatiminen sekä asioiden järjesteleminen tuomareiden ja vastustajien kanssa.

– Tämä on minulle mahtava mahdollisuus ja suuri unelma, Jutila sanoo.

Jutila pitää isoimpana tavoitteena ensi kaudelle sarjapaikan säilyttämistä ja sitä, että sarjapaikasta liigassa tehdään jatkuva.

– Jatkuvuus pääsarjatasolla on ykkösjuttu. Uskon, että tulemme tulevaisuudessa varmasti taistelemaan kärkisijoista ja jopa Euroopan kentille johtavista paikoista.

Jutila on tuttu mies myös monelle HIFK:n pelaajalle. HIFK:n kapteeni Esa Terävä ja kulttipelaajaan maineeseen tähtirinnoissa noussut Sami Okkonen pelasivat kausilla 2006-2007 PK-35:ssa, jonka taustalla Jutila työskenteli. Myös urheilutoimenjohtaja Henri Määttä oli tuolloin mukana pelaajana PK-35:n riveissä.

– Kun HIFK ja VPS kohtaavat 12.4 Töölön jalkapallostadionilla, niin olen toiminut joukkueenjohtajana Suomessa kaikilla aikuisten sarjatasoilla Seiskasta liigaan asti, Jutila kertoo.

Jutila on oman pelaajahistoriansa aikana pelannut jalkapalloa kunnioitettavat 19 kautta perustamassaan JJ VePo:ssa, joka pelaa tällä hetkellä Helsingin Seiskassa.