Skip to main content
Miesten edustusjoukkue

1 päivä kauden huipennukseen – Otteluennakko: HIFK – FC Jazz

By 3.10.201411 joulukuun, 2018No Comments

preview_IS_HIFKFOTBOLLpsd

Huomenna se tapahtuu. Pelipäivä – juhlapäivä. Pelaajien karkkipäivä. Edessä on Ykkösen päätöskierros ja sarjanousija HIFK taistelee lauantaina suorasta noususta Veikkausliigaan. Ensin täytyy voittaa porilainen FC Jazz. Sekään ei riitä, vaan Joensuun Jipon on samanaikaisesti joko voitettava tai pelattava tasan sarjaa johtavan KTP:n kanssa.

Päätöskierrokselle lähdetään tilanteessa, jota varmasti kukaan ei osannut ennen kauden alkua odottaa.

Kolmen ottelun voittoputkessa kulkeva HIFK voitti edellisessä ottelussaan FC Viikingit Heteniityn kentällä 3-0. HIFK vei siis kauden kohtaamiset 2-1 ja tähtirinnat nappasivat samalla ”Stadin herruuden” nimiinsä. Kun edellä ollut PK-35 Vantaa jäi kotikentällään 1-1 tasapeliin JJK:n kanssa, nosti Viikkari-voitto HIFK:n sarjataulukossa toiseksi.

Edellisellä ottelukierroksella varmistuivat myös Kakkoseen kauden päätteeksi putoavat joukkueet. HIFK:n vastustaja FC Jazz pelasi veitsi kurkulla kotikentällään KTP:ta vastaan ja upea 2-0 voitto koko kauden Ykköstä johtaneista kotkalaisista varmisti FC Jazzin sarjapaikan Ykkösessä myös ensi kaudelle. JIPPOn ja paikallisvastustaja FC Viikinkien kohtalona on lähteä hakemaan uutta nostetta Suomen kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle.

FC Jazz ja HIFK ovat kohdanneet harjoitusottelut mukaan lukien kolme kertaa tämän kauden aikana. Maaliskuun lopussa Helsingissä pelattu harjoitusottelu päättyi HIFK:n 1-0 voittoon. Kesäkuussa pelatussa ottelussa Olympiastadionilla porilaiset jäivät ihmettelemään ison kirkon valoja ja HIFK voitti FC Jazzin 3-0.

Vähintään yhtä kylmää kyytiä porilaiset saivat kotikentällään edellisessä kohtaamisessa elokuun alussa, kun HIFK poistui kotimatkalleen peräti 5-0 vierasvoitto takataskussaan.

”FC Jazz vaihtoi valmentajaa heti sen viimeisimmän kohtaamisen (5-0 -tappio) jälkeen. He voittivat viime kierroksella KTP:n ja voitto oli ansaittu, koska Jazz oli todella hyvä. FC Jazz on muuttunut kauden aikana sekä pelitavallisesti, että pelaajistoltaan. He ovat vahvistuneet ja pelaavat paljon parempaa jalkapalloa verrattuna siihen, kun viimeksi kohdattiin. Odotettavissa onkin aivan uudenlainen FC Jazz, joka pääsee pelaamaan päätöskierroksella ilman paineita”, HIFK:n päävalmentaja Jani Honkavaara kertoo.

honkavaara

Paineellisten tilanteiden erikoismies – päävalmentaja Jani Honkavaara. Kuva: Jere Nevalainen

Honkavaara on ollut lauantain tapaisessa tilanteessa aikaisemminkin. Honkavaara oli pelaajauransa aikana jo vuonna 1996 liigakarsinnassa pelatessaan TP-Seinäjoen riveissä. ”Honsu” oli myös apuvalmentajan roolissa, kun FC Viikingit taisteli liigapaikasta kaudella vuosina 2007-2009. Puhumattakaan siitä, että kokenut Honkavaara on nostanut HIFK:n nyt kahdesti Ykköseen.

Honkavaara osaa siis ”lukea pelaajiensa ajatukset.” Hän tietää, mitä pelaajat ajattelevat ennen tärkeätä ottelua. HIFK:lla ei ole lauantaina muuta kuin voitettavaa. Tilanne on silti HIFK:n päävalmentajalle tietyllä tapaa ainutlaatuinen.

”Tavallaan HIFK-aikanani panokset eivät ole koskaan olleet näin isot. Silti lähdemme lauantain otteluun täysin paineettomassa tilassa. Viime vuonna Ykkösen nousukarsinnassa PS Kemiä vastaan meillä oli isommat paineet kuin vastustajalla. Meillä oli pitkä voittoputki ja kaikki olisi voinut murentua karsintapeleissä.”

”Jazz-ottelu on tärkeä, mutta viisi kierrosta sitten kukaan ei olisi osannut odottaa tällaista asetelmaa päätöskierrokselle. Nämä ovat aina vähän erilaisia tapahtumia”, Honkavaara tiedostaa.

Eroa kotkalaisiin on vain kaksi sarjapistettä. Kuten sanottua, HIFK:n täytyy voittaa FC Jazz ja KTP ei saa voittaa JIPPOa. Voitto FC Jazzista varmistaa silti sarjataulukon kakkospaikan.

”Nämä ottelut ovat pienestä kiinni. Meillä ja KTP:llä on molemmilla sellainen vastustaja, jolla ei ole hävittävää. Nämä ovat ihan täysin mentaalipuolen hommia. Kuinka hyvin valmistaudut, kuinka hyvin siedät painetta, kuinka paljon keskityt johonkin muuhun kuin omaan tekemiseen. Ihan sama mitä tapahtuu Kotkassa, meidän on joka tapauksessa voitettava”, Honsu painottaa.

Alkukauden ykkösmaalivahtina toiminut Lassi Hurskainen ei ole toipunut käsivammastaan ja hän ei pysty pelaamaan päätöskierroksella. Elokuussa loppukauden kattavalla sopimuksella HIFK:n paitaan siirtynyt Mika Johansson on kuitenkin ottanut tarjotun ykkösmaalivahdin paikan ja HIFK ei ole hävinnyt Johanssonin pelatessa kertaakaan. Hyökkääjä Jonathan Karlssonin pelaaminen selviää vasta ottelupäivänä.

Hyvät uutiset ovat, että kärkikamppailussa KTP:ta vastaan elokuussa loukkaantunut keskikenttäpelaaja Jukka Halme palasi alkuviikosta joukkueen harjoitusvahvuuteen. ”Bolliksen Gattuso” on HIFK:n valmennusjohdon käytettävissä kauden ratkaisuhetkillä.

”Treeniviikko on mennyt todella hyvin. Niistä on tullut hyvä itseluottamus koko joukkueelle. Herkistelytreeneissä täytyy ylläpitää ja korostaa asioita niitä asioita, jotka ovat tärkeitä lauantaina”, Honkavaara kertoo.

Ja kävi lauantain päätöskierroksella miten tahansa, jäänee päivämäärä 4.10.2014 silti punakantisiin historiankirjoihin. Töölön Pallokenttää on voitu tituleerata IFK:n kotikentäksi vuodesta 1915 asti — 99 vuoden ajan —, mutta vuonna 2015 ja siitä eteenpäin se todennäköisesti ei sitä enää ole. Ainakin tällä hetkellä ne kuuluisat rivien välit näyttävät siltä, että lauantain Jazz-matsi jää IFK:n viimeiseksi kotimatsiksi Bolliksella.

VEIKKAUSLIIGA – HÄR KOMMER IFK!

HIFK – FC Jazz lauantaina 4.10 klo 16:00 Töölön Pallokentällä.

Liput ennakkoon: 10 euroa, KSB Sport

Muista myös ennakko- ja päätösbileet Gringos Locosissa

Liput ottelupäivänä porteilta: Aikuiset 13e, lapset 5-12v 5e.

Kauden ratkaisuhetket ovat käsillä. Kuvassa HIFK:n kapteeni Esa Terävä (vas.) ja puolustaja Patrick Aaltonen