Skip to main content
Otteluraportit

HIFK otti revanssin Viikingeistä

WP_20140726_016

HIFK – FC Viikingit 3-1 (1-0)

33′ 1-0 Tuomas Mustonen
50′ 2-0 Sami Okkonen
68′ 2-1 Faton Seferi
81′ 3-1 Sami Okkonen

HIFK:n avauskokoonpano: Ranta (MV), Hänninen, Kuusijärvi, Priha, Aaltonen, Terävä, Halme, Sotka, Karlsson (90′ Pulkkinen), Mustonen (46′ Okkonen) , Peltonen

Vaihtopelaajat: Kortelainen (MV), Maisonvaara, Koskinen, Okkonen, Kuikka, Pulkkinen, Rexhepi

Ennakko

HIFK ja Viikingit astelivat kauden toiseen derbyyn hyvin erilaisista lähtökohdista. HIFK palasi sarjatauon jälkeen vaisusti yhdellä voitolla ja kahdella tappiolla, mutta sarjasijoitus säilyi sitkeästi neljäntenä. Viikingit oli sarjan hännillä kuudella sarjapisteellä. Koko kauden ajan sarjan jumbopaikkaa pitänyt itähelsinkiläisjoukkue oli voittanut joukkueiden aikaisemman kohtaamisen Heteniityn kentällä 3-0, joten HIFK:lla oli loistava paikka revanssiin kotikentällään.

Ratkaisu

Tuomas Mustonen vei HIFK:n 1-0 johtoon ensimmäisellä puoliajalla. Vaihdosta kentälle tullut Sami Okkonen pelasi loukkaantumisensa jälkeen ensimmäiset minuuttinsa tämän kauden Ykkösessä ja varmisti kahdella maalillaan HIFK:lle lopulta ansaitun kotivoiton. Faton Seferi vastasi Viikinkien 2-1 kavennuksesta.

Kauden toista Helsingin paikalliskamppailua oli saapunut todistamaan 745 katsojaa.

Ensimmäinen maalipaikka aukeni Viikingeille seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun Kasperi Liikonen antoi oikealta laidalta loistavan pallon rankkarialueella odottaneelle Faton Seferille. Seferi otti pallon pehmeästi haltuunsa, mutta laukaus suuntautui selvästi yli.

Ottelu eteni odotetun tasaisesti ja varsinkin HIFK vaikutti pelaavan hieman hermostuneesti kotiyleisönsä edessä. Viikingit jatkoivat ennakkoluulotonta pelaamistaan ja vierasjoukkue sai pallonhallintapelin kautta kenttätapahtumat haltuunsa. Ottelun ensimmäisten 20 minuutin aikana HIFK:lla ei ollut yhtään varsinaista maalipaikkaa. Viikingit saivat kolme kulmapotkua ja vuosaarelaiset pyrkivät luomaan jatkuvaa painetta HIFK-puolustukselle.

Puolen tunnin kohdalla HIFK:n Jukka Halme antoi murhaavan upean läpisyötön Jonathan Karlssonille, joka pääsi puolittaiseen läpiajoon. Ottelun erotuomari Mikko Mörö näki tilannetta edeltäneessä kaksinkamppailussa kuitenkin virheen ja Viikingeille vihellettiin vapaapotku.

Hetki tästä ja HIFK sai erittäin hyvästä paikasta vapaapotkun. Esa Terävä ampui noin 17 metristä muuriin. Jälkitilanteesta pallo jäi pyörimään vaarallisen näköisesti maalinedustalle ja Patrick Bantamoin loistava refleksitorjunta pelasti Viikingit takaiskulta.

Tuomas Mustonen täräytti HIFK:n 1-0 johtoon, kun pelikellossa oli 33 minuuttia. Mustosen laukaus sujahti tolpan kautta alanurkkaan. Maali oli loukkaantumisestaan toipuneelle ja Suomen Cupissa maaleja paukuttaneelle Mustoselle ensimmäinen Ykkösessä tällä kaudella.

Mustonen

HIFK-pelaajien riemua 1-0 maalin jälkeen. 

Heti avausmaalin jälkeen Viikinkien Daniel Stevens pääsi kokeilemaan rankkarialueen rajan tuntumasta. Stevensin tarkka laukaus suuntautui kohti oikeaa yläkulmaa, mutta Ranta torjui tilanteen tyylikkäästi kulmapotkuksi.

Ensimmäiselle puoliajalle marssittiin HIFK:n 1-0 johdossa.

Okkonen

Sami Okkonen juuri ennen toisen puoliajan alkua.

Tauolla HIFK:n valmennusjohto teki yhden pelaajavaihdon, joka sytytti varsinkin Stadin Kingit. Hyökkääjä Tuomas Mustonen otettiin vaihtoon ja hänen tilalleen juoksi #10 Sami Okkonen, joka oli ollut kuukausia poissa pelikentiltä loukkaantumisen takia. Kingien kannatuslaulu sai ”Makkaran” liikkeelle ja Okkonen tarvitsi yleisön täydelliseen räjäyttämiseen vain viisi minuuttia. Okkonen sai pallon haltuun boksissa 50. peliminuutilla ja skodasi Tähtirinnat 2-0 johtoon. Bantamoi oli hyvin mukana, mutta pallo vieri vastustamattomasti maaliin.

Heti perään vuosaarelaisten Daniel Stevens oli lähellä kavennusta. 20 metristä lähtenyt painava laukaus meni kuitenkin täpärästi oikeasta tolpasta ohi.

Viikingit onnistui kaventamaan 68 minuutin kohdalla, kun Faton Seferin kierteinen laukaus yllätti HIFK:n maalilla torjuneen Atte Rannan. Kavennus sai luonnollisesti aivan uudenlaista uskoa Viikinkien pelaamiseen. Paras paikka tasoitukseen tuli 79. peliminuutilla, kun pallo jäi pyörimään HIFK:n puolustusalueelle. HIFK-maali odotti tyhjänä, mutta ruuhkasta lähtenyt epäonnistunut laukaus suuntautui kuitenkin ohi.

Pari minuuttia myöhemmin HIFK siirtyi ratkaisevan tuntuiseen 3-1 johtoon. Jukka Halme antoi loistavan pystysyötön vasempaan laitaan Jonathan Karlssonille. Viikinki-maalivahti Patrick Bantamoi torjui eteensä Karlssonin matalaksi keskitykseksi tarkoitetun pallon ja paikalle säntäsi ensimmäisenä Sami Okkonen, jolle jäi helppo työ siirtää pallo tyhjään maaliin.

Viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä HIFK:lle vihellettiin vielä rangaistuspotku. Stadin Kingien kannatuksen ja HIFK-pelaajien pelimiesliikkeen johdosta yhdentoista metrin viivalle palloa asteli virittelemään Sami Okkonen, jolla oli loistava mahdollisuus kruunata paluuottelunsa. Oikean jalan laukaus meni kuitenkin tolppaa hipoen vasemmalta ohi ja yleisön reaktio kuului varmasti Töölönlahdelle asti.

Vielä lisäajalla HIFK:n valmennusjohto suoritti pelaajavaihdon. Jonathan Karlsson tuli kentältä pois ja hänen tilalleen vaihdettiin ensimmäistä kertaa Ykkösessä esiintynyt 21-vuotias Jere Pulkkinen. Se jäi ottelun viimeiseksi tilastomerkinnäksi ja pisteet jäivät Bollikselle lukemin 3-1 (1-0).

Kommentit

Kentän hahmo ja ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Sami Okkonen oli ottelun päätyttyä syystäkin tyytyväinen.

– Vaikea pelin alku. Viikingit tulivat todella kovaa ja he prässäsivät hyvin ylhäältä. Emme olleet ihan mukana pelissä, mutta onneksi pystyimme pitämään ensimmäiset puoli tuntia nollilla. Sen jälkeen ottelu kääntyi meille klassisesti, kun teimme ottelun ensimmäisen maalin. Harmittavasti pääsivät vielä maalin päähän, mutta onneksi tuli vielä toinen maali. Olisi voinut tulla kolmaskin

Stadin Kingit alkoivat välittömästi Okkosen kentälle tulon jälkeen laulamaan Sami Hyypiän Liverpool-ajoilta tuttua ”Oooo Sami Sami! Sami Sami Sami Okkonne!” -huutoa. Okkonen oli luonnollisesti otettu Kingien mahtavasta reaktiosta.

– Olen ollut pitkään poissa niin kyllä siitä tuli hieno fiilis. Tuntuu se aina mukavalta, kun näkee että fanit arvostavat. Oli puhetta ennen peliä, että mahdollisesti pääsen kentälle. Kyllä se ”vanhan” miehen herkistää, kun Kingit ottavat tuolla tavalla vastaan. Satuin vielä onnistumaan niin siitä tuli sellainen fiilis, että kaikki se yksinharjoittelu mitä olen tehnyt niin on todellakin kannattanut. Nyt on mestat kunnossa ja ei ole vammoja. Paljon on tehty töitä, mutta paljon on vielä töitä tehtävänä.

Okkosella oli vielä ottelun lopussa loistava paikka viimeistellä hattutemppu, kun hän pääsi kokeilemaan illan kolmatta osumaansa rangaistuspotkusta.

– En tiedä jännittikö, mutta olisiko se ollut vähän liian hyvä comeback tehdä kolmas? Pojat siinä vähän huuteli ja Eero Peltonen antoi minun vetää, Okkonen virnuili.

KINGIT IFK

HIFK:n maalivahti Atte Ranta torjui ensimmäisen voittonsa Ykkösessä. Ranta harmitteli Faton Seferin viimeistelemää 2-1 kavennusta.

– Ihan hyvä fiilis. Ensimmäinen voittoni Ykkösessä, joten nyt ollaan saatu apina pois selästä. Vähän jäi se päästetty maali harmittamaan.

”Mitä siinä tapahtui? Näytti siltä, että yritit nyrkkeillä Seferin kierteistä laukausta?”

– Se oli todella kova ja hyvä veto. Siinä oli niin sanottu ”Chrisse” eli heijari. Yritin varman päälle nyrkkeillä sen ja siinä kävi pienet Akinfeevit. Ei pitäisi koskaan yrittää mitään uutta, Ranta manasi.

Ranta oli kuitenkin tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

– Ehkä alussa olimme hieman hermostuneita ja joukkueella saattoi olla vähän paineita niskassa. Saimme onneksi ensimmäisen maalin ja peli alkoi rauhoittumaan. Vastustaja hieman väsyi ja saimme paremmin otetta pelistä. Sanotaanko, että ihan hyvä rutiiniesitys.

Muuta

Veikkauspörssi-tähdet: 3. Sami Okkonen, 2. Jukka Halme, 1. Daniel Stevens

 

HIFK:n seuraava ottelu: FC Jazz – HIFK sunnuntaina 03.08 klo 19:00 Porin Stadionilla

HIFK:n seuraava kotiottelu: HIFK – KTP torstaina 07.08 klo 18:30 Töölön Pallokentällä

TERVETULOA!

hifk-kooteepee