Skip to main content
Miesten edustusjoukkue

Ykkösen kausi alkaa tänään – HIFK:n vastustajat analyysissä

By 28.4.201411 joulukuun, 2018No Comments

Ykkösen joukkueet valmiina uuteen kauteen – luvassa sekä surun että onnen kyyneleitä!

Miesten Ykkönen näyttää kaudella 2014 erittäin herkulliselta seurattavalta kaikille suomalaisille jalkapalloilun ystäville. Mukana on tuttuja kestomenestyjiä, tulevia menestyjiä ja legendaarisia suomalaisia seuroja.

Yksi näistä legendaarisista seuroista on tietenkin myös Kakkosesta Ykköseen palaava Helsingin IFK. Tässä on esittelyssä kaikki kaudella 2014 Ykkösessä pelaavat joukkueet.

 

AC Oulu – kestomenestyjänä kauteen

Oululaisryhmä on tottunut kestomenestyjän rooliin Ykkösessä. Joukkue havittelee varmasti jälleen kerran paikkaa Suomen pääsarjassa. Paikka Veikkausliigassa on kuitenkin se, mitä moni muukin joukkue tavoittelee Ykkösessä. Haaste oululaisille on siis iso.

Mielenkiintoisimmat nimet löytyvät ehdottomasti joukkueen puolustuksesta ja keskikentältä. Puolustuksessa jatkaa seuraikoni Janne Hietanen, tämän miehen harteilla lepää suuret paineet joukkueen menestyksestä. Hänen onnekseen joukkueesta löytyy toisetkin leveät hartiat; keskikentällä parhaiten viihtyvä Mika Nurmela ei esittelyjä kaipaa.

Mies on pelannut Suomen maajoukkueessa 71 A‐maaottelua ja kuulunut kantaviin voimiin Huuhkajissa aikoinaan yhdessä Jari Litmasen ja Sami Hyypiän kanssa. Ikääkin “Nurella” on jo 42 vuotta, mutta peliäly korvannee hidastuneen liikkeen. Oululaisten sielun tulee muodostamaan eittämättä kaksikko Mika Nurmela‐Janne Hietanen. Molemmilta löytyy kokemusta sekä ulkomaiden pelikentiltä että Suomen jalkapallomaajoukkueesta. Joukkueen päävalmentaja Rauno Ojanen onkin paljastanut, että kaksikolle on kaavailtu suuri rooli niin pelikentällä kuin pukuhuoneessa.

 

FC Jazz – pienin askelin tahtovat takaisin huipulle

Jazzin historia on ollut varsin vaiherikas. Porilaisseura pelasi menestyksekkäästi pitkään Veikkausliigaa, aina vuoteen 2004 saakka, jolloin joukkue tippui Ykköseen, ja hakeutui lopulta vuotta myöhemmin konkurssiin. Nyt seura on kuitenkin tehnyt pitkäjänteistä työtä ja saavutti lopulta nousun Ykköseen viime kauden päätteeksi.

Menestyksekkäintä aikaansa joukkue vietti Suomen pääsarjassa 90‐luvulla. Mestaruuden porilaiset saavuttivat silloin peräti kaksi kertaa. Vuosina 1993 ja 1996. Pronssiakin seura ehti juhlia vuonna 92. Vuosituhannen vaihtuessa 2000‐luvulle porilaiset ajautuivat kuitenkin aina vain kauemmas
menestysvuosistaan – johtuen lähinnä talousvaikeuksista.

Lopulta tulikin tippuminen sarjaporrasta alemmas 2004 ja konkurssiin hakeutuminen maaliskuussa 2005. Nyt joukkue on lähtenyt rakentamaan  kuitenkin tulevaisuutta vaihe kerrallaan. Joukkue painottaakin huipulle palaamisen tapahtuvan lyhyin ja varmoin askelin. Sponsorisopimuksia varsinkin on saatu merkittävästi kasaan.

 

FC KTP – “Kotkan poikii ilman siipii”

Kaksi kotkalaista jalkapallojoukkuetta yhdistyivät, ja KooTeePee muuttui KTP:ksi. KTP on panostanut melko vahvasti joukkueeseensa. Pelaajalista silti jättää pieniä kysymysmerkkejä vielä ilmaan kärkisijoja ajatellen. Joukkue on kuitenkin rakennettu valmiiksi, joten lisävahvistuksia joukkueeseen ei liene tulossa ainakaan ihan pian.

Ainakin tervetullut paluumuuttaja seuralle on Tuomo Turunen. Vaikka miehellä ei vielä ikää hirveän paljoa olekaan, tuo Turunen silti aimoannoksen kokemusta kotkalaisten joukkueeseen. Meriittilistalta löytyy Ruotsin pääsarjan lisäksi myös kaksi A‐maaottelua. Tulee olemaan joukkueelle varmasti yksi tärkeimpiä pelaajia läpi kauden. Hänen kanssaan joukkue joko kaatuu tai menestyy.

Nähtäväksi jää, löytyykö kotkalaisilta siivet loistokkaaseen kauteen Ykkösessä vai puuttuuko siivet kuten Juha “Junnu” Vainio laulaa kappaleessaan Kotkan Poikii lman Siipii?

 

FC Viikingit – nouseeko aurinko idästä?

Veikkausliigassakin yhden kauden piipahtaneet itä‐helsinkiläiset tahtovat varmasti unohtaa heikon viime kauden Ykkösessä. Ei ollut edes kauhean kaukana, että joukkue olisi tippunut sarjaporrasta alemmas Kakkoseen.

Vuosaaren ylpeys onnistui kuitenkin petraamaan kauden edetessä, ja punnersikin itsensä lopulta sijalle seitsemän. Tulevaan kauteen lähdettäessä päävalentaja Ilkka Jäntin suojatit eivät ainakaan peittele haluaan nousta kaudeksi 2015 Veikkausliigaan. Tavoitteet ovatkin siis viime kauteen nähden asetettu erittäin korkealle. Tasaisessa sarjassa tämä tosin saattaakin olla erittäin hyväkin lähtökohtaisena tavoitteena.

 

FC Haka – Ykkösen kestomenestyjä vai Veikkausliigan kestomenestyjä?

Valkeakosken Haka aloittaa toisen kautensa Ykkösessä. Viime kauden päätteeksi se taisteli pienistä ongelmista huolimatta itsensä hienosti toiseksi sarjassa. Nyt valkeakoskelaisille kelpaa ainoastaan nousu takaisin kirkkaisiin valoihin. Seura ei kiistäkään selkeää tavoitettaan, että vain nousu takaisin Veikkausliigaan kelpaa kauden päätteeksi.

Joukkuetta varmasti ainakin auttaa se, että tällä kertaa joukkueen päävalmentaja Juho Rantala pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. Nyt hänellä on aikaa keskittyä täysin kokonaiseen kauteen, eikä lähteä rakentamaan osittain siipirikkoista joukkuetta kuten viime kaudella. Rantala tarttui valkeakoskelaisten peräsimeen kesken viime kauden, kun seura oli erottanut kesällä 2013 Harri Kampmanin tehtävistään.

 

Ilves – puolustavat tupsukorvat

Ykkösen ensi kauden yksi mielenkiintoisimmista joukkueista – sitä tosiasiaa ei vaan käy kiistäminen. Perinteikäs tamperelaisseura on rakentanut joukkuettaan maltillisesti, mutta kuitenkin sillä edesottamuksella, että he saisivat Tampereen kaupungin takaisin liigakartalle.

Tällä kertaa joukkue on aloittanut tämän tehtävän satsaamalla entistä kovemmin puolustukseen. Joukkueen puolustuksen kulmakivenä toiminut Toni Kallio päätti viime kauden päätteeksi ripustaa nappulakengät naulaan. Entinen maajoukkueen luottopuolustaja päätettiinkin korvata useammalla puolustajahankinnalla.

Yksi mielenkiintoisimmista hankinnoista onkin Veikkausliigan Kuopion Palloseurasta naarattu Antti Hynynen, joka pelasi kuopiolaisten riveissä erittäin hyvän viime kauden.

 

JIPPO – taas putoamistaistossa?

Joensuulaiset ovat tahkonneet jo pitkään Ykkösen alemmassa keskikastissa. Vuosina 2013 ja 2012 joukkue on saavuttanut molemmilla kausilla sijan kahdeksan. Moni on ennakoinut kaudesta toiseen joensuulaisseuran putoamista Kakkoseen.

Mutta niin vain JIPPO on taistellut läpi harmaan kiven sarjapaikan säilyttämiseksi. Tämän takia moni ei varmaankaan uskalla enää sanoa lähes varmaksi joukkueen putoamista Ykkösestä. Tosiasia kuitenkin on se, ettei joukkue ole vieläkään kyennyt rakentamaan tasoaan nostavaan Ykköseen menestyskelpoista, voittavaa joukkuetta.

Tämän takia joensuulaiset voidaan jälleen asettaa melko helposti liipaisimelle, kun puhutaan alempien sijojen joukkueista. Kaikki Ykkösen joukkueet kuitenkin tietävät, että Mehtimäen kentällä JIPPO kykenee pistämään kovatkin joukkueet ahtaalle. Joten helppoja pelejä ei varmasti kukaan saa pohjoiskarjalaisia vastaan – varsinkaan Joensuussa.

 

JJK – pikavisiitti vai korpivaellus?

Nousu takaisin Veikkausliigaan olisi varmasti se kaikkein ihanteellisin tavoite jyväskyläläisille. Kohtuuttoman heikko viime kausi maamme pääsarjassa oli kova kolaus varsinkin jyväskyläläisille jalkapallokannattajille, jotka ovat päässeet näkemään joukkueelta loistavia otteita Veikkausliigassa, ja jonkin verran myös Euroopan pelikenitillä, kun joukkue on päässyt pelaamaan UEFAn Eurooppa‐liigan karsintoja.

Päijänteen Barcelona ainakin reagoi tippumiseen nopeasti. Joukkue hankki riveihinsä takaisin pitkäaikaisen luottopelaajansa Tommi Karin, joka palaa joukkueen vahvuuteen Veikkausliigan FC Lahden riveistä. Karin paluun lisäksi JJK:ta helpottaa varmasti myös se, että joukkueen toinen pitkäaikainen tukipilari, maalivahti Janne Korhonen, jatkaa jyväskyläläisten tolppien välissä. Hänen paraatipelastuksiaan ja johtamistaitoaan joukkue tulee tarvitsemaan myös Ykkösessä, mikäli seura haluaa takaisin Veikkausliigaan.

 

PK35 Vantaa – kokeneella ja määrätietoisella pelikirjalla

PK‐35 on jo pitkään taistellut itsensä Ykkösen ylempään keskikastiin. Joskus joukkueella on ollut erittäin vahva nippu kasassa, joskus taas hieman heikompi. Joka tapauksessa joukkueella on nyt vahva ja kokenut tekijä ainakin penkin takana, kun joukkueen otti komentoonsa täksi kaudeksi Jari Europaeus.

Hän ainakin tietää, mitä menestyminen vaatii. Tämän takia joukkue voi hyvinkin olla jälleen kerran sarjassa korkeilla sijoilla. Mutta kukaan tuskin uskaltaa povata joukkuetta vieläkään nousijakanditaatteihin? Hyvä arvio Helsingin Pukinmäestä alkunsa saaneelle seuralle saattaa olla keskikastin sijat. Joukkeella on potentiaalia, muttei välttämättä aivan terävintä kärkeä. Tosin aina sitä terävintä kärkeäkään pelaajistossa ei menestymiseen tarvita.

Ykkösen kaudesta 2014 on siis ennakoitavissa sekä tasokas että erittäin tasainen sarja. Yksikään joukkue ei tule pääsemään helpolla. Joukkueiden pelaajisto näyttää ainakin mielenkiintoiselta, ja paikan päälle katsomoihin kannattaakin mennä niin usein kuin vain pääsee. Tylsää ei varmasti tule olemaan.

Viihdyttävää jalkapallokautta 2014!

Oskar Viding