Skip to main content

Jo yli kahden vuosikymmenen ajan valmentajana toiminut Juha Moilanen, 44, on viimeisen viiden kauden ajan työskennellyt FC Hongassa. Hänen valmentamistaan joukkueista on noussut kymmeniä pelaajia nuorten maajoukkueisiin, ja FC Honka 96 Premier Team on menestynyt hienosti lukuisissa kansainvälisissä turnauksissa. Suomen jalkapallovalmentajat ry. palkitsikin Juha Moilasen ansioistaan nuorten valmentajana kauden 2010 päätteeksi. Moilasen aikaisempiin seuroihin lukeutuvat mm. AC Allianssi, Sibbo-Vargarna ja TiPS.

Sinusta tuli HIFK:n päävalmentaja tammikuun alussa. Miten tämä tapahtui?

– Soitin viime vuoden lopulla Petri Pyhällölle kysyäkseni kuulumisia. ”Petu” oli juuri aloittanut HIFK:n maalivahtivalmentajana ja kertoi seuran parhaillaan etsivän myös uutta päävalmentajaa edustusjoukkueelleen. Kiinnostuin heti tästä tilaisuudesta ja sen jälkeen asiat etenivätkin varsin nopeasti.

Onko neljä kuukautta tarpeeksi pitkä aika saada joukkue iskuun ja valmiiksi uuteen sarjakauteen?

– On, vaikka tilanne ei tietenkään aivan optimaalinen ole. Tunsin kuitenkin valmennusryhmän jäsenet entuudestaan ja sillä on ollut nopeuttava vaikutus. Lyhyessä ajassa on tehty paljon töitä. Pelaajat tietävät miten heidän pitää pelata, eikä kenenkään tarvitse enää kentällä miettiä mitä tehdä seuraavaksi.

Kuinka HIFK:n harjoituskausi on päävalmentajan näkemyksen mukaan sujunut?

– Saimme ydinryhmän ajoissa kokoon vaikka pelaajia ramppasi edestakaisin helmikuulle saakka. Harjoituskausi on ollut ehjä ja hyvä, eikä pahoja loukkaantumisia ole tullut. Valtaosalla pelaajista on hyvä talvi takanaan ja siihen on oltava tyytyväinen.

Mitkä asiat HIFK:n pelissä ovat jo kunnossa ja missä asioissa on kenties vielä parantamisen varaa?

 

Erikoistilanteita on harjoiteltu paljon ja uskon niiden olevan vahvuutemme. Odotan paljon myös peliltämme viimeisellä hyökkäyskolmanneksella. Viime aikoina olemme tehneet paljon töitä puolustuspelaamisemme parantamiseksi.


 

Millaista jalkapalloa HIFK pelaa kaudella 2012?

Puolustamisen on oltava aggressiivista. Pelaamme maata pitkin ja menemme aina eteenpäin kun siihen on mahdollisuus. Hyökkäyspeli on luovaa ja tähtää aina vastustajan linjan taakse.

 

Ykkösessä monen joukkueen pelitapa nojaa tiiviiseen puolustukseen ja nopeisiin vastahyökkäyksiin. Miten näitä joukkueita vastaan pärjätään? 

Linjan taakse on päästävä isolla prosentilla, silläkin riskillä että pallo menee päätyrajan yli. Alakerrassa on aina oltava kolme pelaajaa ehkäisemässä vastaiskuja ennalta. Myös laitalinkkien sijoittuminen on tärkeää.

 

Joukkueeseen on tullut paljon nuoria pelaajia. Keneltä heistä odotat läpimurtoa tällä kaudella?

Toivon että jokainen heistä onnistuu. Matti Saaren kohdalla tiedän, että läpimurto tulee.

 

Sopimuspelaajia on nyt 23. Onko tarkoitus vielä vahvistaa joukkuetta?

On. Muutama mielenkiintoinen nimi on nytkin tyrkyllä. Näitä pyritään katsastamaan lähiaikoina.


 

Mitä vastustajia pidät Ykkösessä kovimpina? 

RoPS on varmasti kova, samoin PK-35 Vantaa. Omalla tavallaan myös FC KooTeePee. Heitä vastaan on aina hankala pelata.

 

Mitkä ovat joukkueen kilpailulliset ja pelilliset tavoitteet kaudella 2012?

Jokaista ottelua lähdetään voittamaan. Tavoitteena on sijat 1-5. Menemme tällä pelitavalla koko kauden ja luotamme omaan tekemiseemme. Pelissämme on selvä identiteetti ja kundit tykkäävät pelata näin. Kehityksen myötä pelaamme loppukaudesta kokonaisvaltaista ja itsemme näköistä jalkapalloa.

 

Kolmen kuukauden kokemuksella: millaista on olla HIFK:n päävalmentaja? 

Olen ylpeä siitä että saan olla tässä. Arvostan sitä että tässä seurassa on oikeasti jalkapallokulttuuria. Se on tärkeä asia ja antaa uskoa tulevaan. Mahdollisuuksia on vaikka mihin! Seuran fanikulttuurista ei voi olla pitämättä ja yleisön kiinnostus on muutenkin positiivista.

 

Onko vielä jotakin mitä itse haluaisit sanoa tai kommentoida? Sana on vapaa!

Yleisö on meille se kahdestoista pelaaja. Siispä katsomot täyteen!

 

Kuvat: Joona Haavisto, Henrik Alfthan