Skip to main content

Valmennus uusissa käsissä

Viime kausi merkitsi HIFK:lle paluuta Ykköseen lähes vuosikymmenen mittaisen tauon jälkeen. Nousijajoukkue suoriutui urakastaan kunnialla sijoittuen yhdeksänneksi, mikä riitti sarjapaikan säilyttämiseen. Tämä asia ratkesi kaiken lisäksi hyvissä ajoin ja putoamisviivan huonompi puoli jäi lopulta peräti kymmenen pisteen päähän. HIFK:ta kahden vuoden ajan valmentanut Jani Honkavaara ilmoitti syksyllä kuitenkin jättävänsä tehtävänsä ja näin edessä oli jälleen uuden
päävalmentajan etsintä.

Loppiaisen jälkeen tähtirintojen lippulaivaa saapui luotsaamaan Juha Moilanen, 44, jolla on pitkä kokemus etenkin junioripuolen valmennustehtävistä. Moilasen alaisuudessa FC Hongan juniorit ovat viime vuosina saavuttaneet menestystä kovissa kansainvälisissä turnauksissa, ja kyseisistä joukkueista on noussut runsaasti pelaajia ikäluokkien maajoukkueisiin. HIFK:ssa Juha Moilanen ei aikaisemmin ole toiminut, mutta ennestään tuttu valmennusryhmä on helpottanut uuden päävalmentajan työtä merkittävästi.

Tähtirintojen valmennusporras on kokenut muitakin muutoksia sitten viime kauden, sillä maalivahtivalmentajana toimii nyt Petri Pyhältö ja fysiikkavalmentajana Jari Hyttinen. Molemmat ovat kuitenkin tuttuja HIFK-nimiä, sillä Pyhältö koulutti tähtirintojen veskareita viimeksi kaudella 2008. Hyttinen puolestaan on
paremmin tunnettu jääpalloilijana ja hän oli yksi HIFK Bandyn Suomen mestaruuden takuumiehiä kaudella 2010-11. Sekä Pyhältö että Hyttinen ovat
päävalmentaja Moilasen tapaan työskennelleet aiemmin FC Hongassa.

Valmennusryhmässä jatkaa edelleen Teemu Kankkunen, jolle alkava kausi on neljäs peräkkäinen HIFK:ssa. Vielä ensimmäinen vuosi punapaidassa sujui ”Temalta” pelaajana mutta sen jälkeen kookas ex-toppari on keskittynyt valmennustehtäviin. Joukkueenjohtajana jatkaa tuttuun tapaan Joona Haavisto. Joukkueen monivuotinen huoltaja Jonas Pihlström ja viimekautinen kollega Risto Mahanen siirtyivät sen sijaan muihin tehtäviin. Niinpä HIFK:n edustusjoukkueen huoltajana toimii tällä kaudella Veli-Pekka Hirvonen.

Maalivahdit ja puolustus

Tähtirintojen veskariosasto on muuttunut sitten viime kauden muutenkin kuin valmennuksen puolesta, sillä lainapestillä torjunut Walter Viitala palasi FC Honkaan ja Kellan Wilson puolestaan synnyinmaahansa USA:han. Liikenne Veikkausliigan suuntaan ei kuitenkaan jäänyt yksipuoliseksi. Tämä varmistui jo joulukuussa, jolloin MyPa:ssa viime kaudet torjunut Mika Johansson siirtyi HIFK:n riveihin. 28-vuotias Johansson on johtajahahmo, joka tuo rauhallisuutta joukkueeseen. Lähtökohtana onkin että kokenut Johansson on HIFK:n selkeä ykkösveskari.

Nuorten maajoukkueessa pelannut Atte Ranta, 19, palasi puolestaan HIFK:hon parin vuoden tauon jälkeen. Ranta on aggressiivinen nuori haastaja, jonka harjoituskautta pikkukolhut jonkin verran rasittivat. Veskariosaston villi kortti on Jens Forsman, jolle alkava kausi on kolmas peräkkäinen HIFK:n edustusjoukkueessa. Vahvan työmoraalin omaava Forsman on ottanut talven aikana suuria edistysaskeleita, kuten harjoitusotteluiden hyvät otteet omalta osaltaan kertoivat.

HIFK:n puolustus on sekoitus kokeneita konkareita ja nuoria tulokkaita. Ensin mainittuihin lukeutuu ilman muuta joukkueen kapteeniksi noussut Anssi Tamminen, joka on kannustava johtajatyyppi ja todellinen luottopelaaja. Pitkän linjan punapaita Riku Pyhälä on keskuspuolustuksen toinen luotettava konkari, taitava ja monipuolinen sarjajyrä. Uusi nimi toppariosastolla on 20-vuotias Marko Koskinen, jolla on takanaan jo yksi kausi Ykkösessä Klubi 04:n riveissä.
Koskinen on vahva pääpelaaja jolta voidaan odottaa hyviä otteita myös punaisessa tähtipaidassa.

Joukkueen laitapakeista löytyy aimo annos hyökkäysvoimaa. Kenties paras esimerkki tästä on ”nouseva taiteilija” Miikka Kärkkäinen, jonka puolustuspelaamisessa oli harjoituskaudella tosin toivomisen varaa. Kokenut Timo Priha kärsi viime vuonna loukkaantumisesta mutta on nyt valmiina yllättämään kaikki. HIFK:ta pitkään palvellut Markus Tanner on puolestaan kuntouttanut itseään koko talven ja on pian pelikunnossa. Nuori tulokas Marcus Heimonen on maaginen pelinavaaja, jonka puolustuspelaamisen eteen on kuitenkin edelleen tehtävä töitä.

Keskikenttä ja hyökkäys

Tälläkin kaudella muuan tuttu veljespari on suuressa roolissa HIFK:n keskikentällä. Jukka Halme on sekä pallonriistäjä että ratkaisija, tärkeä lenkki myös erikoistilanteissa. Mikko Halme taas on keskikentän muurari, jolla on takanaan jo 120 ottelua Ykkösessä. HIFK:hon parin vuoden tauon jälkeen palannut nuori Valtteri Jormanainen pyrkii puolestaan ottamaan ensiaskeleensa maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Jormanainen on eläytyvä taitoniekka ja melkoinen
pallojonglööri.

Keskikentän laidoille riittää tunkua. Matias Hänninen oli viime vuonna armeijassa mutta nyt takana on hyvä harjoitustalvi, ja ”Masa” tuo kentälle kaivattua säpinää. Taitava ja lahjakas Mergim Kastrati oli jo viime kaudella joukkueen näkyvimpiä pelaajia ja kunhan ”Gimi” vielä parantaa puolustuspelaamistaan, on tie auki vaikka kuinka pitkälle. Pitkän linjan HIFK-mies Miikka Suikki on kärsinyt käsivammasta ja hänen paluutaan joudutaan valitettavasti odottamaan aina kesään saakka.

Uusista tulokkaista eniten peliaikaa talven harjoitusotteluissa sai Valte Vuorela. 21-vuotias Vuorela on puolustava ja tasapainoittava pelaaja, joka voisi käyttää
hyvää laukaustaan useamminkin. Liigakokemustakin omaava Nicolas Kivistö on kärsinyt uransa aikana loukkaantumisista, mutta on kuntouduttuaan vastustajille
vaarallinen vaihtoehto. Syksyllä 18 vuotta täyttävä Santeri Hirvonen on monipuolinen ja tunnollinen puurtaja, joka saattaa lyödä itsensä läpi jo tällä kaudella.

Hyökkääjistä Sami Okkonen on perusvarma duunari ja hän on ottanut askeleita entistä urheilullisempaan suuntaan. Jonas Britschgi on puolestaan kokenut ja vaarallinen maalintekijä, joka raskaan talven jälkeen on parahiksi toipunut pelikuntoon. Taitava Daniel Antman on luovuuden ilmentymä, kuin uusi pelaaja loukkaantumisen varjostamaan viime kauteen verrattuna. Talvella ryhmään liittyi vielä nuorten maajoukkuepelaaja Matti Saari. Vaikka ikää on vasta 17 vuotta, HIFK:n valmennus uskoo että ”Samurai” on valmis räjäyttämään pankin jo nyt.

Nuorentunut joukkue

Punapaitojen runko on säilynyt varsin hyvin sillä viime kauden joukkueesta sopimuksensa uusi kaikkiaan 14 pelaajaa. Uusia tulokkaita on tällä hetkellä yhdeksän ja heistä lähes kaikki ovat 1990-luvulla syntyneitä nuoria lahjakkuuksia; ainoat poikkeukset tästä säännöstä ovat maalivahti Mika Johansson sekä keskikentän
Nicolas Kivistö. Yhteenvetona voidaan siis todeta että HIFK:n edustusjoukkue on jonkin verran nuorentunut viime kaudesta ja onkin mielenkiintoista nähdä,
kuinka moni uusista tulokkaista on valmiina tekemään läpimurron Ykkösen tasolla.

Pelkkää ikää ei kuitenkaan kannata tuijottaa liikaa sillä nuoremmista tulokkaista keskikentän Valte Vuorelalla ja puolustaja Marko Koskisella on jo vähintään yhden kauden verran kokemusta Ykkösestä. Lisäksi maalivahti Atte Ranta, puolustaja Marcus Heimonen, keskikentän Santeri Hirvonen sekä hyökkääjä Matti Saari ovat
pelanneet ikäluokkansa maajoukkueessa viimeksi kuluneen vuoden aikana, Saari vielä tammikuussa jolloin U18-maajoukkue osallistui Granatkin-turnaukseen
Venäjällä. Koko kvartetti on lisäksi ehtinyt pelata miesten sarjoissa jo ennen alkavaa kautta.

Kuten aiemmasta voi todeta ovat muutokset olleet suurempia valmennus- kuin pelaajapuolella. Tämä on ollut havaittavissa myös joukkueen pelityylistä. Tavoitteena on että HIFK pelaa kaudella 2012 energistä, aggressiivista ja yllätyksellistä jalkapalloa, joka ei jätä katsojia kylmäksi. Tähtirinnat pyrkivät pelaamaan maata pitkin ja iskemään vastustajan linjan taakse aina tilaisuuden tullen. Harjoitusotteluissa joukkueen esitykset olivat usein epätasaisia, mutta parhaimmillaan HIFK:n peli kulki hyvinkin näyttävästi.

Harjoituskaudesta kohti kevättä

Kaikista muutoksista huolimatta HIFK:n talvikausi on sujunut varsin hyvin. Ylimenokaudella harjoituksia johti valmentaja Teemu Kankkunen ja uusi päävalmentaja Juha Moilanen otti ohjat käsiinsä heti varsinaisen harjoituskauden toisella viikolla. Tekemistä onkin riittänyt kun uutta pelitapaa on harjoiteltu, minkä lisäksi fyysinen harjoittelu on ollut ajoittain hyvinkin kovaa. Työnteko on kuitenkin kantanut hedelmää sillä viime viikonlopun testit kertoivat pelaajien olevan hyvässä iskussa ja kaikin puolin valmiina uuteen pelikauteen.

Talven aikana HIFK ehti pelata kymmenisen harjoitusottelua sekä osallistua Suomen Cupiin. Harjoituskauden aikana joukkueen riveissä nähtiin yli 40 pelaajaa, mutta runko oli koossa hyvissä ajoin ja käytännössä pelaajaliikenne loppui helmikuun puoleenväliin mennessä. Lisäksi ryhmän terveystilanne oli läpi talven melko hyvä ja vakavammilta vammoilta vältyttiin. Ainoastaan keskikentän Miikka Suikki on joutunut olemaan pidemmän aikaa joukkueen harjoituksista sivussa.

Suomen Cup on nykyisin käytännössä talvikauden kilpailu ja monen muun joukkueen tapaan myös HIFK on tältä vuodelta oman osansa Cupissa jo tehnyt. Tähtirinnat pääsivät suoraan viidennelle kierrokselle ja ensimmäisessä ottelussa tuloksena oli vierasvoitto Kakkosessa pelaavasta FC Futurasta lukemin 2-5. HIFK:n Cup-ottelut jäivät kuitenkin kahteen, kun Ykkösessä pelaava FC KooTeePee löi kuudennella kierroksella punapaidat maalein 2-0. Kauden 2007 jälkeen HIFK ei ole onnistunut voittamaan saman tai ylemmän sarjatason joukkuetta Suomen Cupissa.

Ykkönen entistä kovempi sarja

Talvella 2011 suomalainen jalkapallo tuntui kulkevan kriisistä toiseen. Paikkansa Veikkausliigassa menettivät sekä Tampere United että AC Oulu. Tamperelaisten pelit päättyivät siihen mutta AC Oulu kelpasi Ykköseen, joka näin ollen laajeni kauden kynnyksellä 13 joukkueen sarjaksi. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna myrsky on muuttunut tyveneksi, mutta perusongelmat eivät ole kadonneet mihinkään. Suomalaiset jalkapalloseurat eivät ennenkään ole kylpeneet rahassa ja Eurooppaa piinaava talouskriisi aiheuttaa varainhankintaan vähintäänkin ylimääräisiä haasteita.

Tässä tilanteessa ei ole ihme että moni Veikkausliigankin joukkue on supistanut ja nuorentanut pelaajarinkiään. Kokeneita pelaajia on tätä kautta vapautunut markkinoille ja osa heistä on löytänyt uuden pelipaikan Ykkösestä. Kun lisäksi Ykkönen on nyt supistunut 10 joukkueen sarjaksi, lienee perusteltua todeta kilpailun urheilullisella puolella olevan entistä kovempaa. Kolminkertainen sarja takaa jokaiselle joukkueelle 27 ottelua, joten kovia pelejä kertyy kaikille tasaisesti läpi kauden.

Tämän viikon lopulla Ykkönen käynnistyy kymmenen joukkueen voimin. Pääkaupunkiseudulta on mukana kolme seuraa: HIFK, FC Viikingit sekä PK-35 Vantaa. Muita Etelä-Suomen joukkueita ovat FC Hämeenlinna sekä FC KooTeePee Kotkasta. Pohjanmaata edustaa SJK (Seinäjoki) ja Pohjois-Karjalaa JIPPO (Joensuu). Pohjoisesta puolestaan tulevat oululaiset OPS ja AC Oulu sekä Rovaniemen Palloseura. Joukkueita on toisin sanoen maan joka kolkalta joten Ykköstä voidaan tänäkin vuonna pitää mitat täyttävänä valtakunnallisena jalkapallosarjana.

Laaja kattavuus ja kolminkertainen sarja tuovat joukkueille paljon pitkiä pelimatkoja. HIFK vierailee kauden aikana Rovaniemellä ja Oulussa kaksi kertaa, samoin Joensuussa ja Seinäjoella. Kaiken kaikkiaan matkustuskilometrejä kertyy tähtirinnoille kesän mittaan lähes 10.000. Kauden pisimmät vierasreissut suuntautuvat Rovaniemelle, jonne matkaa on reilut 800 kilometriä – ja takaisin päin täsmälleen yhtä paljon. Napapiirin kaupunki on HIFK:lle uusi tuttavuus ja tietynlaista eksotiikkaa tarjoaa myös Seinäjoki, jossa punapaidat ovat vierailleet jalkapallon merkeissä viimeksi vuonna 1974.

HIFK-joukkue ei kuitenkaan ole ainoa tien päällä viihtyvä porukka. Missä ikinä tähtirinnat pelaavatkin, siellä on myös Stadin Kingit. Vuonna 2008 Kingit lanseerasivat ensimmäisenä – ja edelleen ainoana – Suomessa ns. vieraspelikausikortin, joka oikeuttaa bussikuljetukseen jokaiseen pääkaupunkiseudun ulkopuolella pelattavaan HIFK:n sarjaotteluun. ”Vieraskausari” oli välittömästi suuri menestys ja sen suosio on vuosi vuodelta vain kasvanut. Tähtirinnoilla on siten yleisön äänekäs tuki takanaan jokaisessa ottelussaan, niin kotona kuin vieraissakin.

Tervetuloa matseihin!

Viime kauden tapaan HIFK pelaa kotiottelunsa Brahen kentällä Kalliossa. Tämä ratkaisu on osoittautunut monella tapaa hyväksi – eikä vain siksi että Brahis on niitä harvoja kenttiä Helsingissä, jotka täyttävät Ykkösen lisenssin kriteerit. Uudenaikaisen tekonurmen ansiosta HIFK pääsee sekä harjoittelemaan että pelaamaan kaikki kotiottelunsa yhdellä ja samalla kentällä koko kauden ajan. Tänä vuonna tähtirinnat siirtyivät Brahen kentälle harjoittelemaan välittömästi pääsiäisen jälkeen.

Vähintään yhtä tärkeää oli jo viime kaudella se kuinka yleisö löysi tiensä Brakun lehtereille. Kentän rajallisesta katsomokapasiteetista huolimatta HIFK:n yleisökeskiarvo (854) oli koko sarjan neljänneksi paras. Lukema on samalla jalkapallo-HIFK:n paras sitten vuoden 1972, jolloin tähtirinnat vielä pelasivat mestaruussarjassa. HIFK:n kotiotteluiden loistava tunnelma noteerattiin useaan otteeseen valtakunnallista mediaa myöten, ja myös pelaajat viihtyivät mainiosti Brahiksen metelissä ja pauhussa.

Joka tapauksessa pitkä, kylmä ja luminen talvi on väistymässä ja tähtirinnat jälleen valmiina aloittamaan uuden kauden. Punainen tähtipaita ja vihreä nurmi ovat olleet leimallinen osa stadilaista urheilumaisemaa jo reilun vuosisadan verran, niin myös tänä kesänä. Kaikki HIFK:n ystävät, niin vanhat kuin uudetkin, ovat siis
lämpimästi tervetulleita seuraamaan punapaitojen edesottamuksia Brahiksen ja miksei maaseudunkin viheriöillä jälleen kaudella 2012!

Kuvat: Henrik Alfthan