Skip to main content

Junioreilla hyvä kausi takana

By 12.10.2011No Comments

Koulufutis jo käynnissä

Alunperin kesäleirinä toiminut Åke Lindmanin jalkapallokoulu on kasvanut ympärivuotiseksi tapahtumaksi, jossa 4-7 – vuotiaat pikkutenavat saavat ensimmäisen kosketuksensa HIFK:n jalkapalloperheeseen. Tällä hetkellä mukana ovat siis vuosina 2004-07 syntyneet oppilaat. Toiminta on kasvanut melkoisesti, sillä pelaajia on kyseisissä ikäluokissa jo lähes seitsemänkymmentä. Vanhimpien, eli 2004 ja 2005 syntyneiden oma joukkue on jo ehtinyt aloittaa toimintansa.

Varsinainen koulufutistoiminta on myös jälleen käynnissä. HIFK tarjoaa iltapäivisin valmennusta ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille kaikkiaan seitsemässä eri opinahjossa. Tänä syksynä Lauttasaari on liittynyt mukaan joukkoon, jossa edelleen jatkavat Munkkiniemen, Laajasalon, Kulosaaren, Cygnaeuksen, Minervan sekä Käpylän ruotsinkieliset ala-asteet. Erityisen vilkkaasti pallo liikkuu Munkkiniemessä, jossa toimii jo kaksi ryhmää.

– Åke Lindmanin jalkapallokoulun suosio on vuoden aikana kasvanut huimasti. Tämä osoittaa että olemme tehneet jotakin oikein, ja että tällaiselle toiminnalle on kysyntää, miettii HIFK:n valmennuspäällikkö Eero Laurila.
– Myös koulufutiksen laajeneminen on hieno asia. On tärkeää että HIFK näkyy kouluissa joka viikko. Mutta tätäkin juttua pitää viedä eteenpäin koko ajan.

Nappulat (8-10 – vuotiaat)

Hiukan vanhemmat jalkapalloilijat eli jo kouluiän saavuttaneet futaajat pääsevät jo säännöllisesti oikeiden pelien makuun. 7-8 – vuotiaiden kilpailutoiminta keskittyy peli-iltoihin, kun taas 9-vuotiaat ja sitä vanhemmat osallistuvat jo piirin sarjoihin. Tässä vaiheessa sarjataulukoita ei vielä laadita. Näissä ikäluokissa HIFK osallistui sarjoihin 2-3 joukkueen voimin, ja pelit sujuivat enimmäkseen hyvin.

 

– Meillä on toimivat joukkueet näissä ikäluokissa. Syksyn uudistus on se että Otto Jahn tulee koordinoimaan sekä 2002 että 2003 syntyneiden ikäluokkien toimintaa. Jussi ”Kynä” Leppälahti puolestaan jatkaa 2001 syntyneiden päävalmentajana. Tekemisen perustaso näissä joukkueissa on jo hyvä ja nyt pyrimme terävöittämään itse jalkapalloilullista osaamista, kertoo Eero Laurila.

Juniorifutis (11-13 – vuotiaat)

Syksyn aikana HIFK osallistui 11-13 – vuotiaiden sarjoihin yleensä kahdella joukkueella (Red ja White). Ikäluokan E11 joukkue HIFK/Red teki erityisen kovaa jälkeä ja ensi kaudella pojat pääsevätkin ottamaan mittaa Helsingin ja Uudenmaan piirien huippujoukkueista. Vuotta vanhemmat (D12) pelasivat hyvällä menestyksellä Helsingin/Uudenmaan Ykkössarjassa, ja D13-joukkue voitti omassa sarjassaan kaikki ottelunsa, yhtä tasapeliä lukuunottamatta.

– Kaikki joukkueet suoriutuivat syksystä erittäin hyvin, kehuu Eero Laurila. Tästä on hyvä jatkaa. Näissä ikäluokissa ei myöskään pidä ajatella liikaa itse pelikautta – nythän menee taas puoli vuotta ennen kun sarjat taas alkavat – vaan myös joukkueiden ja pelaajien kehittämistä joka päivä pitkän talven aikana. Tässäkin mielessä nämä joukkueet ovat oikeilla jäljillä.

Akademi (C-, B- ja A-juniorit)

Syksyllä 2008 HIFK:ssa aloitettu Akademi-toiminta laajeni viime talvena käsittämään A:n ja B:n lisäksi myös seuran C-juniorit. Akademissa päämääränä on tunnetusti kehittää pelaajia kohti tähtirintojen edustusjoukkuetta. Stefan Wikströmin valmentamat C-juniorit pelasivat hyvän syksyn sijoittuen Helsinki/Uudenmaan Ykkössarjassa toiseksi. Ensi kaudella tätä työtä jatkavat Johan Treuthardt ja Otto Jahn. Wikström siirtyy puolestaan valmentamaan tähtirintojen vuonna 2000 syntynyttä ikäluokkaa, jolla on ensi kaudella todella kovia pelejä edessään.

 

HIFK:n B-juniorit sijoittuivat omassa Kakkosen lohkossaan syksyllä neljänneksi. Parhaimmillaan Jussi Leppälahden valmentama joukkue pelasi sarjan parasta jalkapalloa, mutta tasaisuuden puuttuminen merkitsi tällä kertaa nousuhaaveiden kariutumista. Sen sijaan A-juniorit pelasivat hienon loppukauden mikä merkitsi nousua Ykköseen kevääksi 2012. Sekä A- että B-junioreiden paras maalintekijä oli sama pelaaja: vuonna 1995 syntynyt Miro Ravattinen viimeisteli kahdeksan täysosumaa molemmissa sarjoissa.

– C-juniorien ensimmäinen Akademi-kausi oli nousujohteinen ja siitä suuri kiitos kuuluu hienoa työtä tehneelle valmentaja Wikströmille, kehuu Eero Laurila. B-juniorit olisivat hyvin voineet nousta Ykköseen mutta toisaalta on muistettava, että valmentaja Jussi Leppälahti saapui Italian-keikaltaan kotiin vasta helmikuussa. Nyt ”Kynä” pääsee tekemään työtä joukkueen kanssa koko vuoden, joten lähtökohdat ensi kautta ajatellen ovat huomattavasti paremmat.

– A-junioreiden syksy oli erittäin onnistunut. Sekä pelaamisen että yksilöiden taso nousi koko ajan. Parhaat B-juniorit ansaitsivat paikkansa myös A:ssa ja niinpä syksyn varsinainen uurastaja olikin Lauri Salminen, joka pelasi lähes kaikki ottelut molemmissa ikäluokissa. Tärkeätä on myös se että sekä B:ssä että C:ssä on haastejoukkueet, joiden toiminta jatkuu myös ensi kaudella. HIFK:ssa on lähes ainoana seurana Helsingissä mahdollisuus sekä kilpa- että harrastetoimintaan vanhimmissakin ikäluokissa, toteaa Eero Laurila.

Kohti kautta 2012

Vaikka kesä on tuskin ehtinyt päättyä, HIFK:ssa valmistaudutaan jo täyttä häkää seuraavaan kauteen. Valmentajien kanssa asiat on jo lyöty lukkoon ja harjoitusolosuhteet ovat aikaisempaan verrattuna erittäin hyvät, ainakin vuoden loppuun saakka. Talvi on olosuhteiden puolesta aina hankala, mutta pelaajien määrän kasvu ja A-juniorien nousu liiton sarjoihin parantavat HIFK:n asemaa kaupungin jalkapallokartalla.

 

Junioritoiminnan tavoitteena on kehittää pelaajia kohti seuran edustusjoukkuetta, ja alkaneella viikolla ”edarin” harjoituksiin liittyikin kolme Akademi-pelaajaa. Toisaalta Nelosessa pelaava HIFK/2 alkaa profiloitua yhä vahvemmin nuorten pelaajien joukkueeksi ja tämä suuntaus vahvistuu tulevina vuosina, kun yhä uudet juniori-ikäluokat saavuttavat edustusiän. Yksi ensi kauden tavoitteista on nostaa HIFK/2 Kolmoseen ja tätä ajatellen joukkueen päävalmentajaksi nimettiin viikonvaihteessa Bujar Bogujevci. Sen sijaan Viitosessa pelaava HIFK/3 säilynee jatkossakin konkarien joukkueena.

– Meille on tärkeää pitää mahdollisimman moni pelaaja toiminnassa mukana. Juniorien haastejoukkueet sekä useammat aikuisjoukkueet tukevat tätä tavoitetta. Tämä ei sulje pois sitä että panostamme tässä seurassa ennen kaikkea laatuun. Tärkeää on myös että kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Vain sillä tavalla HIFK:n jalkapallolta voi odottaa menestystä myös tulevaisuudessa, päättää Eero Laurila.

Kuvat: Henrik Alfthan