Skip to main content

Kapteenin puheenvuoro: Petri Heinänen

By 5.11.2010No Comments

 

Lähtökohdat jalkapallokauteen eivät olleet HIFK:n tai Petri Heinäsen kannalta aivan parhaat mahdolliset. Punapaitojen harjoitusottelut sujuivat nihkeästi ja odotukset sarjan alla olivat varsin maltilliset. Kapteeni itse oli puolestaan loukkaantumisen takia pitkään sivussa ja ”Pete” aloittikin pelikautensa käytännössä vasta kesäkuussa. Mutta syksyä kohti tahti parani jatkuvasti ja HIFK osoittautui kapteeni Heinäsen johdolla lopulta koko sarjan parhaaksi joukkueeksi.

Kapteeni Heinänen, mikä teki HIFK:sta Kakkosen parhaan joukkueen kaudella 2010?

– Voittamisen kulttuuri ja positiivinen ilmapiiri, jonka onnistuimme luomaan. Etenkin loppukaudesta voitot tulivat rutiinilla. Keneltäkään ei vaadittu mitään ihmetemppuja; tiesimme että normaali suoritus riittää voittoon.

Millä tavalla joukkueen harjoittelu muuttui uuden päävalmentajan Jani Honkavaaran myötä?

– Mielestäni harjoittelu muuttui selkeämmäksi ja yksinkertaisemmaksi. Vanhana pelimiehenä ”Honsu” tiesi miten oman joukkueen pelisysteemi saadaan sellaiseksi että jokainen kaveri kentällä tietää mitä pitää tehdä. Toinen hyvä asia oli että otteluiden aikana Honsu ei kentän laidalta juurikaan puuttunut joukkueen toimintaan, paitsi jos siihen selvästi oli aihetta. Hän luotti siihen että pelaajat kentällä osaavat tehdä oikeat ratkaisut.


Oletko tyytyväinen kauteen omalta osaltasi?

– On kyllä pakko olla tyytyväinen, sillä ottelut menivät jopa yllättävän hyvin ottaen huomioon että talvi oli taas todella rikkonainen ja sama tahti jatkui vielä kesälläkin – sarjapelejä jäi paljon pelaamatta. Nimitys kapteeniksi toi vastuuta jonka olin valmis kantamaan. Samalla oma roolini joukkueessa selkiintyi entisestään; keskityin siihen että koko joukkueen puolustuspeli saatiin kuntoon.

Sinulla oli kaksi pidempää poissaolojaksoa kauden aikana. Kävikö jälkimmäisen huilin aikana elo-syyskuussa mielessä että kausi saattaa jopa olla ohi?

– Asia kävi kyllä mielessä Laajasalon pelin (18.8.) jälkeen, kun reisi leikkasi kiinni oikein kunnolla. Mutta kun muutamaa viikkoa myöhemmin kokeilin juoksua ja jalka tuntui suhteellisen normaalilta, aloin taas elätellä toivoa päästä mukaan loppukaudeksi, etenkin jos voitamme A-lohkon ja olemme nousukarsinnoissa.

– Ratkaisuotteluissa pistin sitten kaiken peliin eikä reisi tuntunut vaivaavan ollenkaan. Nyt kauden jälkeen täytyy vain panostaa lihashuoltoon, sillä ensi vuonna Ykkösessä on aivan erilaiset haasteet sekä kovemmat vastustajat edessä. Silloin ei ole varaa olla keskenkuntoinen.

Tällä kaudella Kakkosesta nousi Ykköseen yksi joukkue (42:sta). Ensi kaudella Ykkösestä putoaa viisi joukkuetta 12:sta. Mitä mieltä olet Palloliiton toteuttamista sarjauudistuksista?

– Tuntuu kyllä aika radikaalilta että joukkueita ruvetaan noinkin rankalla kädellä karsimaan. Suhteellisen terveelläkin pohjalla olevilla seuroilla on vaarana tippua sarjatasoa alemmas, enkä pidä sitä hyvänä asiana. Mielestäni valtakunnallisia sarjoja pitäisi jo pelkästään jalkapallon näkyvyyden vuoksi pelata mahdollisimman monella paikkakunnalla. Nyt on vaarana että kotimainen jalkapallokulttuuri kaventuu ja sen ylläpitäminen jää vain tiettyjen kaupunkien harteille.


Kaudella 2009 HIFK:n kapteeni Peter Standertskjöld-Nordenstam otti tavakseen huudattaa yleisöä ”Ge mej ett I” – tsäntillä hyvin menneen ottelun jälkeen. Petsku on lopettanut mutta traditio näköjään jatkuu?

– Perinne tosiaan jatkui, tosin se tuli itsellenikin vähän puskista. Kun nimittäin itse pääsin (kesäkuussa) huudattamaan yleisöä niin tein sen ensimmäiset kaksi-kolme kertaa aivan väärin. Siinä oli jätkillä nauramista mutta tekemällä oppii. Voittoja kertyi kauden aikana siihen tahtiin että sain tarpeeksi harjoitusta, joten eiköhän homma mene nyt kuten pitääkin!

Missä vaiheessa teet päätöksiä ensi kauden pelaamisen osalta?

– Varmasti jatkan jalkapallon parissa mutta työkuviot on ratkaistava ensin, se on kaikkein tärkein asia. Ensi vuotta ajatellen harjoittelu on kuitenkin jo aloitettu. Tärkeintä on olla tarpeeksi hyvässä kunnossa ja valmiina painamaan sata lasissa kun aika on, riippumatta siitä tehdäänkö päätöksiä tammi- vai maaliskuussa.

Olet marras-joulukuun vaihteessa menossa huippupelaajan valmennuskurssille, eli valmennustehtävät ilmeisesti kiinnostavat?

– Huomasin kauden mittaan että jätkiä tulee neuvottua aika paljon pelin sisäisissä asioissa joten ajattelin, että minulla saattaisi olla tulevaisuudessa annettavaa myös valmentamisen puolella. Se tuntuu mielenkiintoiselta vaihtoehdolta pelaamisen ohella, joten päätin lähteä kurssille. Eritoten kiinnostaa oppia kuinka harjoituksia suunnitellaan ja toteutetaan. Mitään sen suurempia suunnitelmia ei tässä vaiheessa kuitenkaan vielä ole; otetaan vastaan kaikki mikä tulee.

Onko vielä jotakin mitä itse haluaisit sanoa tai kommentoida? Sana on vapaa!

– Haluan kiittää kaikkia faneja kuluneesta kaudesta. Tämä oli hyvä kausi ja toivon että sama trendi jatkuu HIFK:ssa myös ensi vuonna!

Kuvat: Vilhelm Sjöström, Henrik Alfthan, Aino Kolehmainen