Skip to main content

Helsingfors IFK och Kei Kamara har kommit överens om ett kontrakt som sträcker sig över resten av säsongen med option för nästa säsong.

Kamara är född och uppvxät i Kenema, den näst största staden i Sierra Leone. Som 16-åring flyttade han med sin familj till USA. Debuten på högsta serienivå kom 2006, då för Columbus Crew. Kamara är en av tio spelare som gjort över 100 mål i den amerikanska högstaligan och är MLS femte bästa målskytt genom tiderna. Totalt har Kamara spelat 359 matcher och gjort 130 mål och 37 assist för 8 olika klubbar inom MLS.

Kamara har även erfarenhet ifrån Premier League, där han spelat totalt 11 st. matcher för Norwich City våren 2013, då utlånad ifrån Sporting Kansas City. Efter sin stint med Norwich flyttade Kamara till Middlesborough FC i Championship, där han spelade 25 matcher och gjorde 4 mål.

På internationell nivå representerar Kamara sitt hemland Sierra Leone, som han representerat i 33 matcher och gjort totalt 6 mål. För två månader sedan gjorde han det enda målet i Sierra Leones vinst emot Benin, som säkrade landets deltagande i Afrikanska mästerskapet för första gången sedan 1996.

Anfallaren är känd för sin atletik, någonting som även Kamara anser vara en av sina styrkor.

– Jag är en anfallare, så jag lever för att göra mål. Det har såklart påverkat mitt sett att spela, så länge som jag spelat. Jag är en väldigt atletisk spelare. Jag tänker inte så mycket på hur länge jag spelat, men det medför ju en viss erfarenhet. Men jag är en atletisk spelare, älskar att vara inne i boxen. Men jag gillar också att försvara, att hjälpa till resten av laget. Jag är väldigt glad över att vara här, säger Kamara.

Du kan se hela videointervjun med Kamara nedan.

HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez var väldigt nöjd med att äntligen ha kommit i mål med spelarförhandlingarna och att få anfallaren att ansluta sig till laget.

– Jag är väldigt nöjd över att det stora arbetet vi gjort över den senaste månaden eller så äntligen burit frukt i.o.m. vårt kontrakt med Kei. I honom får vi den där lilla extra kvaliteten och närvaron som behövt i den sista tredjedel under den senaste tiden. Vi alla vet att det är rätt så jobbigt att få in en spelare från utlandet i dessat ider, så vi är väldigt nöjda med att kunna hämta in någon med Keis erfarenhet och nivå. Jag tror att detta kommer bli en bra grej, inte bara för HIFK utan för hela ligan, kommenterade Gómez.

Även sportchef Mika Lönnström är glad över att det hårda arbetet har gett resultat.

– HIFK har den överlägset minsta spelarbudgeten om man jämför med andra Veikkausliiga-lag. Därför har vi måsta jobba ännu hårdare för att kunna skapa ett slagkraftigt lag. Vi har varit nöjda med prestationerna hittils, men vi insåg också att vi måste göra små förändringar så att vi kan bli ännu bättre. Alla i föreningen har varit med och hjälpa med denna transfer, så jag vill passa på att tacka dem för deras hårda arbete. Till slut skulle jag såklart även villa önska Kei varmt välkommen till vår förening, säger Lönnström.