Skip to main content

6.2.2021 KTP-HIFK kl. 14.00

Efter en lång väntan kör HIFK:s tävlingssäsong igång lördagen den 6 februari i Kotka. För motståndet i årets första match i Finska Cupens gruppspel står KTP, som steg tillbaka till Veikkausliiga i höstas. Matchen sparkas igång kl. 14.00 på Arto Tolsa Areena.

Utöver KTP spelar HJK och FC Lahti i HIFK:s kvalgrupp. Upplägget i kvalgrupperna för Veikkausliigalagen går ut på att alla lag möts en gång, varefter gruppettorna avancerar direkt till kvartsfinalskedet, medan grupptvåorna går till den första egentliga cup-omgången.

HIFK har under de senaste veckorna byggt upp ett nytt lag med full fart och en hel del nya spelarkontrakt har presenterats offentligt. Tidigare denna fredag anslöt Riku SelanderTino PalmastoMosawer Ahadi och Pasi Forsman sig till laget, som nu är färdigt inför Cup-premiären. Totalt har 24 spelare nu kontrakt med HIFK.

– Laget har fint gått framåt under den senaste månaden. I takt med att antalet kontraktsspelare har blivit större har vi också kunnat bekanta oss bättre med varandra samt jobba bättre tillsammans. Vår trupp börjar vara klar, så nu får vi fortsätta med vårt utvecklingsarbete. Vi vill vara ett bra lag som spelar så bra som möjligt i samtliga matcher, säger HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez.

Gómez inledde sitt jobb som chefstränare i HIFK då lagträningarna började den 11 januari. De senaste fyra veckorna har präglats av långa arbetsdagar, otaliga träningssessioner samt tre träningsmatcher. Spanjoren berättar att han njutit av sin första månad som chefstränare.

– Det här har varit en otroligt fin tid, betydligt finare än vad jag på förhand hade väntat mig. Vi har fått väldigt mycket till stånd som fotbollsklubb under dessa fyra veckor. Vi låg klart efter de andra då vi började, men har trots det lyckats få ihop ett bra lag inför säsongens första tävlingsmatcher. Upplägget har varit utmanande, men redan nu kan man säga att våra långa arbetsdagar så småningom börjar ge resultat.

Förutom några enstaka frånvarande spelare står lagets trupp huvudsakligen till tränarnas förfogande i morgondagens Cup-premiär. Forwarden Erikson Carlos är fortfarande i sitt hemland Brasilien och kommer att ansluta sig till laget senare under våren.

– För några spelare är matchformen ännu lite oklar, men vi följer med läget med dem hela tiden, berättar Gómez.

Lördagens motståndare KTP säkrade sin Veikkausliigaplats via kvalet i höstas och är därmed tillbaka i finrummet efter fem år i Ettan. Stommen i laget har hållits ihop i och med att antalet nya spelare har varit litet. Mittfältarna Anttoni Huttunen (MYPA) och Johannes Laaksonen (IFK Mariehamn) samt anfallarna Matias Tamminen (lån, FC Inter) och Aleksi Tarvonen (KPV) är nya spelare i KTP för i år. Som chefstränare fungerar esten Argo Arbeiter.

För Gómez är KTP bekant redan från ifjol då laget spelade mot SJK:s reservlag i Ettan.

– Jag såg KTP spela redan ifjol då de mötte SJK Akatemia, dvs. min förra klubbs reservlag. De har en riktigt stark säsong bakom sig. KTP jobbade lite annorlunda i jämförelse med de andra lagen och var ett av seriens bästa lag. De har lyckats hålla kvar viktiga spelare från ifjol i truppen. KTP kommer att vara en svår motståndare, men vi går självklart in för att vinna i Kotka.

Lördagens match mellan KTP och HIFK spelas utan publik på Arto Tolsa Areena kl. 14.00. Matchen sänds direkt via Ruutu.

De rådande köldförhållandena kan orsaka förändringar i den planerade matchtidtabellen. Enligt nuvarande information kommer matchen att spelas imorgon, men väderförhållandena bedöms på nytt ännu närvare avspark. Vi informerar om eventuella förändringar direkt ifall läget så kräver.