Skip to main content

HIFK har inför säsongen 2021 inlett ett nytt treårigt projekt, som bl.a. innehåller målsättningen att göra rekryteringen av unga spelare från andra fotbollsföreningar effektivare. Detta mål hör tillsammans med föreningens interna tränar- och spelarutvecklingsverksamhet till projektets viktiga tävlingsmässiga mål.

Sedan år 2019 har en ny föreningsmetodologi utarbetats inom HIFK och denna höst har det här arbetet slutförts. Utöver den interna spelarstigen vill HIFK också skapa en utvecklingsstig mot Veikkausliiga för spelare från andra föreningar. De senaste två åren har HIFK använt sig av ett farmsamarbete med MYPA i Ettan, men framöver kommer man istället att satsa på att bygga upp ett nätverk av samarbetsföreningar. Dessa samarbeten kommer att uppbyggas efter de respektive samarbetsföreningarnas behov och målsättningar.

HIFK och JS Hercules fortsätter samarbeta spelarspecifikt

Det spelarspecifika samarbetet med JS Hercules från Uleåborg inleddes redan säsongen 2020, då deras spelare Samuli Hölttä gästade HIFK:s träningar under en vecka. Nu har HIFK återigen haft flertalet testspelare med sig på lagträningarna, som inleddes måndagen den 11 januari under ledning av den nya tränarstaben.

Den begåvade mittfältaren Valtteri Kovalainen, 21, har varit en av de testspelare som varit med på träningarna under den senaste veckan. Han är fostrad av Haukiputaan Pallo och har sedan säsongen 2018 spelat 56 matcher för Hercules. Han stod för sitt första mål i Tvåan under den avslutande omgången ifjol mot FC Kiisto.

Till Hercules-gemenskapen hör även Tervarit Juniorit, Ajax-Sarkkiranta, Haukiputaan Pallo, Ponkilan Pantterit och Limingan Pallokarhut från Uleåborgsregionen. Totalt handlar det här om ett nätverk på omkring 2 500 spelare. Gemenskapen vidareutvecklas med spelarutveckling som viktig nämnare. En betydande sak är att tävlingslagen för juniorer i åldersklasserna U13-U20 är Hercules-lag från och med säsongen 2021. Som ledare för den här gemenskapen fungerar Marko Saranlinna, som har en lång bakgrund inom agent- och scoutingarbetet och som innan tiden i Uleåborg jobbade för La Liga-klubben Deportivo Alaves.

– HIFK:s treårsprojekt ser väldigt vettigt ut ur ett idrottsligt perspektiv och ger säkert förutsättningar för goda resultat. Vårt representationslag spelar nu i Tvåan och för oss är det oerhört viktigt att kunna stöda våra bästa spelare i att ta sina följande steg som fotbollsspelare. Den här möjligheten som HIFK erbjuder våra spelare i Hercules är ett utmärkt tillfälle får dem att prova vingarna i ett Veikkausliigalag, kommenterar Saranlinna.

– Under hösten har vi gjort nya satsningar inom vår egen juniorverksamhet, så att vi i framtiden kan få se egna produkter i vårt Veikkausliigalag. Resultaten från detta förändringsarbete kommer vi inte att se förrän om några år, men ifall man vill göra förändringar, måste man någon gång ta det första steget i förändringsprocessen. Saker och ting förbättras inte av att man upprepar gamla rutiner och tillvägagångssätt. I nuläget är ett samarbete med andra föreningar den bästa lösningen för HIFK med tanke på att hitta unga spelare, säger HIFK:s sportchef Mika Lönnström.