Skip to main content

Under den gångna veckan har HIFK haft två nya spelare med sig under representationslagets träningspass. Mittbacken Samuli Hölttä från JS Hercules i Tvåan har varit med och tränat med HIFK ända sedan måndagen, och återvänder nästa vecka tillbaka till Uleåborgslagets bakre led.

Hölttä, som är hemma från Haukipudas, spelade sina första matcher på herrnivå i HauPa, därifrån han sedan inför säsongen 2019 flyttade till Hercules. Den unga mittbacken har denna säsong spelat tio matcher i Tvåan samt gjort ett mål under dem.

Samuli Hölttä. Bild: JS Hercules.

– Jag spelar med känsla och skulle nog säga att jag gillar att spela fysiskt. Det är med hård fart som jag går in i spelsituationer, även om jag kanske aningen har lugnat mig på planen med åren. Under våren har jag gått ganska mycket på gym, vilket har gett mig mer muskelmassa och explosivitet. Det känns som om jag just nu har min bästa säsong hittills på gång, berättar han om sig själv.

Att komma till Helsingfors för att träna med HIFK var en möjlighet som blev aktuell förra veckoslutet, då Hölttä antog denna nya utmaning med stort intresse. Steget från Tvåan till Veikkausliiga är självklart stort och den unga backen berättar att den största skillnaden har varit det betydligt hårdare tempot på ett Veikkausliigalags träningar.

– Att jag nu haft ett bra träningsår har jag definitivt haft nytta av här. Jag har nu på allvar fått erfara Veikkausliigatempot i jämförelse med Tvåan. Det har nog gått helt bra, fastän jag inte är van vid ett så här pass hårt tempo från tidigare, säger han om sin HIFK-vecka.

Vad framtiden beträffar har Hölttä sina målsättningar på högre nivåer, av vilka han nu fått ett konkret exempel på under tiden i Helsingfors.

– Mitt första mål är att få komma upp på en högre nivå i nästa år, vilket då betyder Ettan, Veikkausliiga eller någon lägre serienivå utomlands. Jag tror att man själv kan påverka mycket då det gäller att anpassa sig till ett tuffare tempo. Om jag var i en träningsmiljö som den här under ett par månader, skulle jag nog anpassa mig och lära mig att spela enligt det snabbare tempot, fortsätter han.

Seung-Hyun Lim ansluter sig till HIFK:s trupp

Seung-Hyun Lim. Bild: MYPA.

På samma gång meddelar HIFK även att sydkoreanen Seung-Hyun Lim ansluter sig till HIFK:s trupp för resten av säsongen. Lim spelar som vänster ytterback och kommer huvudsakligen att spela för HIFK:s samarbetslag MYPA. 20-åringen spelade sin första match där redan i onsdags, då det blev fulla 90 minuter i 1-1 -matchen mot KPV.

Före flytten till Finland har Lim spelat juniorfotboll i sitt hemland samt representerat malaysiska FC Avenir.

– I början hade jag såklart en del svårigheter med att anpassa mig hit, men alla har varit vänliga och tagit emot mig på ett bra sätt. I onsdags spelade jag min första match på den här nivån. Resultatet var inte så bra och jag förväntar mig mer av mig själv i de kommande matcherna. Det kändes i alla fall roligt att spela, säger Lim.