Skip to main content

2.10.2020 kl. 18.30 HIFK – FC Honka, Bolt Arena

HIFK har ännu sex omgångar framför sig i Veikkausliigas grundserie och den första av dem spelas nu på fredag. I likhet med september månad kommer även oktober att köra igång med en lokalmatch, då HIFK imorgon gästas av FC Honka från Esbo. Lagen möttes för exakt en månad sedan i Hagalund, därifrån HIFK tog med sig tre poäng efter en bortaseger med 0-1.

Motståndarna: FC Honka

FC Honka har hållit till bland seriens bästa lag under hela säsongens gång och ligger även för tillfället på en fjärdeplats i Veikkausliigatabellen. Esbolaget har samlat ihop 27 poäng på 17 spelade matcher.

Matchen mot HIFK i Hagalund i början av september var samtidigt FC Honkas första förlust i årets upplaga av Veikkausliiga. Laget har vunnit endast sex gånger, men har tack vare ett stort antal oavgjorda matcher hållits kvar i toppändan av tabellen. FC Honka har fortfarande släppt in minst antal mål av alla i hela serien och har med sina jämna och målfattiga matcher varit ett av de mest svårslagna lagen i serien.

Utöver HIFK har endast FC Haka lyckats besegra Esbolaget, som tränas av Vesa Vasara. Detta överraskande resultat kom i söndags, då gästerna tog med sig tre poäng från Esbo efter 1-2. FC Honka fick ett jätteläge till en utjämning under slutminuterna, då man fick en straffspark till sin fördel under tilläggstidens fjärde minut. Mittfältaren Lucas Kaufmann sköt straffen, som FC Hakas målvakt Michael Hartmann lyckades rädda med vänsterhanden precis i nivå med planytan. Därmed blev det full pott för FC Haka, samtidigt som FC Honka fick se sig besegrade för andra gången i år.

Bästa målskytten i FC Honka är fortfarande den kamerunska anfallaren Jean Marie Dongou, men han har nu varit utanför laguppställningen under de senaste tre matcherna.

HIFK:s utgångsläge

HIFK står inför sin andra match för denna vecka på fredag, eftersom man i måndags mötte SJK på bortaplan. Det blev hela fem mål i Seinäjoki, där matchen slutade 3-2 i SJK:s fördel. I slutet av drabbningen blev HIFK:s Sakari Mattila utvisad med ett direkt rött kort på ett kontroversiellt sätt. Igår lämnade HIFK in en protest till Bollförbundet med syfte att kräva att Mattilas två matcher långa avstängning dras tillbaka. Protesten är fortfarande under behandling på Bollförbundet och därmed är det ännu inte klart om Mattila är spelduglig imorgon.

I måndags snubblade HIFK speciellt på grund av en svag första halvlek, men nu får man snabbt en ny chans till vinster och poäng då FC Honka står för motståndet i en med tanke på tabelläget mycket viktig match. HIFK ligger tre poäng bakom Esbolaget, men har en match mindre spelad, vilket innebär att det på fredag finns en bra möjlighet till att knappa in på de fyra bästa lagens försprång.

– Just nu är läget i tabellen väldigt jämnt och varje poäng och match är viktig. Alla strävar efter att ta så många poäng som möjligt inför säsongens avgörande matcher. Det här är ju å andra sidan en av de bästa sidorna med fotbollen, att det finns mycket att spela för i slutet av året. Spelare, tränare och alla andra som håller på med fotboll njuter stort av höstens matcher, säger HIFK:s tränare Mike Keeney.

HIFK har FC Honkas styrkor i friskt minne från den förra månaden. Även denna gång förväntar sig HIFK:s tränarstab en liknande matchbild mot Esbolaget.

– Det är ett bra lag, som använder sig av bollinnehav och tekniskt skickliga spelare. Förra gången fick vi det resultat vi ville ha med oss från Esbo. Då jobbade alla disciplinerat enligt den egna spelplanen, och det fick vi en fin utdelning för i och med vinsten. Nu har vi som målsättning att upprepa en liknande insats även i detta möte. Då vi spelar tillsammans som lag tror jag att vi är starkare i jämförelse med deras individuella skicklighetsnivå, funderar Keeney.

Matchbiljetterna till morgondagens FC Honka-hemmamatch finns till salu via Lippupiste.

Som en följd av coronaviruspandemin används fortfarande många begränsningsåtgärder under alla evenemang som ordnas av HIFK. På sistone har antalet smittade stigit och därför rekommenderar HIFK nu att alla åskådare använder sig av ansiktsmask under hela matchevenemanget. På den här sidan kan du bekanta dig med alla de åtgärder som finns för att matchevenemanget ska vara säkert för samtliga personer på plats.