Skip to main content

13.8.2020 kl. 19:30 HIFK – MPS, Tali

Imorgon återvänder HIFK till spelplanerna efter en två veckor lång matchpaus då man möter MPS i en hemmamatch i Tali med start klockan 19.30. Motståndarlaget är bekant redan från ifjol och i dess laguppställning finns många spelare med erfarenhet från den högsta serienivån, vilket innebär att HIFK står inför en tuff match imorgon.

Just nu ligger MPS sjunde i tabellen med lika många poäng (6) som HIFK efter fem spelade matcher. Laget har vunnit över EPS/B och FC Loviisa, medan det har blivit förluster mot HyPS, Kasiysi/Hiki och HPS/2. Titeln som lagets bästa målskytt delas just nu mellan tre spelare, då Laura Lundell, Jannica Tjeder och Sari Tuunainen har gjort två mål var under säsongen hittills. MPS har dock spelat sina två senaste matcher utan att göra ett enda mål och det här är något som laget säkerligen satsar på att förändra i Tali imorgon.

Under de senaste två veckorna har HIFK tränat aktivt och finslipat den matchspecifika taktiken. Den senaste matchen lämnade fortfarande mycket utrymme för förbättring, men de tre fulla poängen mot EPS/B förde i alla fall med sig en hel del känslor av lättnad till laget efter en tre matcher lång förlustsvit. Genom att vinna MPS imorgon skulle HIFK kunna gå uppåt i tabellen med hela fyra pinnhål, speciellt då en del av lagen i gruppen har hunnit spela en match mer i jämförelse med rödtröjorna. Tills imorgon kommer laget dessutom att få med sig fler bytesspelare än vad man haft under de senaste matcherna, så hemmalaget får gå in för att jaga poäng mot MPS ur ett bra utgångsläge.

Hanna Halonen: Det har varit lärorikt för mig att vara här

Hanna Halonen, som flyttade till HIFK inför denna säsong, har gjort en fin comeback till spelplanerna efter en längre skadeperiod. Fyra mål under inledningen av säsongen innebär att hon leder lagets skytteliga då hälften av grundserien i Trean har spelats. Halonen njuter av tillvaron i sitt nya lag, dit hon flyttade tillsammans med några bekanta lagkompisar från tidigare, även om säsongen hittills varit utmanande.

– Det har varit roligt att spela i HIFK! Jag har trivts här, vi har ett trevligt lag och bra lagkompisar. Vi har en ny tränare och många nya idéer och tankar om fotboll, så det har varit mycket lärorikt för mig att vara här, säger hon.

De svårigheter som inleddes från och med JäPS-matchens andra halvlek tog slut för två veckor sedan, då HIFK mötte EPS/B på hemmaplan. Halonens mål efter paus räckte till tre poäng och laget klarade av att ta en skön seger efter tre raka förluster. Nu ger den avslappnade stämningen, som en vinst alltid för med sig, goda förutsättningar inför morgonkvällens viktiga match.

– Jag tror inte det bara var en grej som hände mot JäPS, utan där var många olika saker med och påverkade. De fick sina mål via specialsituationer och lyckades göra många mål på en kort tid, så jag tror att det även påverkade oss psykiskt. Det var svårt att stiga upp från det, men vinsten i förra matchen har fått oss att bli mer självsäkra igen inför matchen imorgon. Vi kan gå in för att spela mer avslappnat imorgon, då vi har den där vinsten från förra matchen med oss.

– Vi har koll på vilka spelare de har och känner till hur de har spelat. De har ju några äldre spelare som till och med spelat i A-landslaget. Nu har vi tränat olika taktiker, som vi ska använda oss av mot dem. Målskyttet och försvarsspelet i specialsituationer är något vi har jobbat med inför MPS-matchen, säger Halonen.

HIFK:s damlags hemmamatcher i Trean har lockat mer publik i år jämfört med tidigare säsonger, och dessutom har några ivriga supportrar även åkt med laget och stött spelarna på bortamatcherna. Supportrarnas stöd har redan under den korta tid som Halonen spelat för HIFK gjort ett stort intryck på henne.

– Det har nog varit väldigt fint att få vara en del av den här supporterkulturen som finns inom HIFK. Jag är tacksam för varje person som kommer och tittar på våra matcher och hejar på oss. När man hör att det är människor som kämpar och hejar på oss får man alltid också själv mycket mer energi på planen!