25.6.2020 HIFK – JäPS 3-4 (3-1)

HIFK:s andra match för säsongen i division 3 sparkades igång tidigare ikväll kl. 19.15 i Kottby idrottspark. För motståndet stod JäPS, som föll ner från Tvåan i slutet av den förra säsongen. Det var Järvenpäälagets första match för denna fotbollssommar, medan HIFK redan hade inlett tävlingssäsongen med en 2-0 -seger över Gnistan för knappa två veckor sedan.

Bortalagets Emmi Järvi blev utvisad redan i matchens tredje spelminut, vilket betydde att HIFK fick spela med en spelare mera på planen under så gott som hela matchen. Efter denna situation bjöd JäPS-matchen på många likheter i jämförelse med säsongens öppningsmatch mot Gnistan. Väderförhållandena var lika stekande varma och soliga som de var då, och även denna gång fick HIFK skjuta in ett tidigt öppningsmål. Emma Rantamaa passade in bollen mot mitten från högerkanten och hittade Elina Sjölinders fot. Sjölinder, som även mot Gnistan gjorde matchens öppningsmål, sköt in bollen längs med marken i motståndarmålets nedre högra hörn då endast fem minuter hade spelats.

Också Hanna Halonen fick fortsätta sin målsvit, som hon inledde mot Gnistan. Den här gången behövde man dock inte vänta ända till andra halvlek innan 2-0 -målet uppstod. Rantamaa och Halonen kom tillsammans förbi JäPS-försvaret i den nittonde matchminuten, varefter Halonen sköt in Rantamaas passning i mål. HIFK hade starkt tagit kontrollen över matchen då den var 20 minuter gammal.

Efter en knapp halv timmes spel kom JäPS med i spelet och laget lyckades reducera siffrorna till 2-1. Målskytt var Vera Kusmin, vars skott hittade en bana in i mål bakom Paula Romakkaniemi. HIFK fick ändå återta sin tvåmålsledning några minuter före paus, i och med att Halonen gjorde sitt andra mål för matchen. Hon stod för en fenomenal löpning längs vänsterkanten, lämnade motståndarnas försvar bakom sig och sköt upp bollen i mål. Efter 45 minuters spel stod siffrorna således 3-1 i HIFK:s favör.

Sjölinder var på hugget även då andra halvlek inleddes och ett av hennes skott resulterade i att bollen snurrade vid mållinjen. HIFK:s spelare ansåg att bollen var i mål i läget, men domaren var av annan åsikt och godkände inte målet. JäPS kom återigen och reducerade då den andra halvleken hade pågått i ungefär femton minuter. Vera Kusmin blev matchens andra tvåmålsskytt då hon även stod för 3-2 -målet.

Efter Kusmins mål bjöd JäPS HIFK på en riktig kalldusch, eftersom bortalaget lyckades göra två snabba mål till. Först utjämnade Inka Rajala matchen till 3-3, och en kort stund senare sköt Camilla Takala in ledningsmålet efter att hon glömts bort av HIFK-försvaret. Det blev tio dystra minuter för HIFK med tre baklängesmål samt en tappad tvåmålsledning. Detta segment visade sig slutligen vara avgörande då HIFK inte längre kunde komma igen och kämpa om seriepoäng i matchen. Därmed tog JäPS tre poäng med sig till Järvenpää efter en 3-4 -seger över HIFK i Kottby.

Innu Kanths HIFK spelar följande gång nästa veckas onsdag, då man möter HyPS i säsongens första bortamatch. Nästa hemmamatch spelas först efter sommarpausen i slutet av juli månad.

HIFK:s öppningselva: