Skip to main content

10.8.2020 kl. 18.30 HIFK – TPS, Bolt Arena

Efter tre raka hemmamatcher återvänder HIFK till sin hemmaplan, där man imorgon kväll möter TPS från Åbo. Före söndagskvällens matcher ligger HIFK på en femteplats i Veikkausliigatabellen med sina 13 poäng, medan TPS är näst sist med tre seriepoäng.

Motståndarna: TPS

Precis som HIFK har också TPS nyligen utfört ett tränarbyte. Laget spelade sina fyra första Veikkausliigamatcher för säsongen utan segrar med den totala målskillnaden 1-7, vilket fick klubbledningen att fatta beslutet om att byta tränare. Tommi Pikkarainen, som lyfte upp laget till Veikkausliiga och som började på sin post år 2018, fick lämna sitt jobb, samtidigt som ex-landslagsspelaren Jonatan Johansson utnämndes till ny chefstränare. Johansson, som under de senaste åren hållit till i Rangers och Greenock Morton i Skottland, lyckades leda sitt lag till seger genast i den första matchen som chefstränare. TPS tog fulla tre poäng i Rovaniemi efter ett sent 2-3 -segermål av Jonni Peräaho. Innan Johansson började som tränare leddes laget av assisterande tränaren Joonas Laurikainen i hemmamatchen mot FC Lahti, som vann i Åbo med målen 1-3.

Under inledningen av säsongen har totalt fyra spelare lyckats göra mål för TPS. Den mest effektiva av dem har varit yttern Tehe Olawale, som även med tanke på sin bakgrund hör till de intressantaste spelarna i Veikkausliiga. Ivorianen har nämligen ett långt kontrakt med Serie A-laget Parma, men är denna säsong utlånad till TPS. Utöver Peräaho har också Juhani Pikkarainen och Masahadu Alhassan gjort ett mål var. Alhassan har också erfarenhet av spel i Italien, då han förutom några matcher i Serie A har flera Serie B-säsonger bakom sig.

TPS spelade sin senaste match i torsdags, då man mötte FC Honka hemma i Åbo. Den första hemmamatchen under Johanssons ledning slutade inte i seger som fallet var i Rovaniemi, utan TPS åkte på förlust mot Esbolaget med siffrorna 0-2.

HIFK:s utgångsläge

HIFK har under de senaste veckorna haft en stark medvind i sina segel i och med att lagets fyra senaste Veikkausliigamatcher har slutat i tre segrar och en oavgjord match. Tack vare de goda resultaten är laget det mest formstarka av alla då man tittar på de fyra senaste omgångarna. Tre svåra bortamatcher bringade in sju seriepoäng av nio möjliga, så laget får återvända till sin hemmaplan med högt självförtroende.

– Det känns helt bra inför en ny vecka av matcher. Vi har nått bra resultat på sistone och har också fått fördela ansvaret på planen till en större grupp spelare. Den goda stämningen syns i lagets dagliga arbete, konstaterar HIFK:s tränare Teemu Kankkunen.

Laget spelade sin senaste match i onsdags, då den sista av de tre raka bortamatcherna slutade i seger i Valkeakoski. FC Haka besegrades med 0-2 efter mål av Vitinho och Erikson Carlos, som båda gjorde sina första mål för säsongen. Utöver Vitinho fanns även en andra debutant i öppningselvan, eftersom John Fagerström fick dra på sig HIFK-skjortan för första gången från start. Under den hårda matchtakten får tränarna fundera på att låta spelarna vila samt på att ge så många spelare som möjligt minuter på planen. Kankkunen berättar att tränarstaben noggrant på förhand har planerat hur man matchar spelarna då det inte finns mycket vilotid mellan matcherna.

– Jag anser själv att då man har möjlighet att rotera spelarna, så brukar den investeringen ofta vara lönsam. Vi lyckades bra med det i onsdags och nu har vi i gruppen några nya killar, som vi när som helst kan lägga in på planen.

På måndag möter HIFK den andra nykomlingen för i år, då TPS kommer på besök i Johanssons tredje match som chefstränare.

– TPS har nu spelat två matcher med sina nya formationer och spelsätt. Jag tror att de kommer att använda sig av samma system med några små finslipningar även mot oss. I slutet av Honka-matchen gjorde de några förändringar i sitt spel, men vi har ganska bra koll på hurdant morgondagens motståndarlag är, säger Kankkunen.

 

Köp dina biljetter till TPS-matchen via Lippupiste! Du kommer väl ihåg att ingen biljettförsäljning ordnas på Bolt Arena under coronarestriktionerna, utan alla biljetter måste köpas på förhand. Mer information om arrangemangen under våra hemmamatcher hittar du under rubriken Åskådarens ABC här på webbsidan.

HIFK Futsal kommer att vara på plats i morgondagens match med representanter från både damernas och herrarnas ligalag. Det kommer att finnas futsalsäsongskort till salu vid merchandise-försäljningsståndet. Utöver säsongskort till de respektive lagen (60 €/st) kommer det även att finnas ett sammansatt säsongskort (99 €/st), som berättigar till inträde till både damernas och herrarnas hemmamatcher.

Veikkaus publicerar lagens öppningselvor åt sina förmånskunder fyra timmar före varje match i Veikkausliiga. Då du har loggat in som förmånskund ser du laguppställningarna på Veikkaus webbsidor.