Skip to main content

23.8.2020 kl. 18.30 HIFK – FC Haka, Bolt Arena

Efter en dryg veckas paus är HIFK redo att återvända till arbetet i form av Veikkausliigamatcher, då FC Haka kommer på besök till Helsingfors på söndag kväll. Matchen inleds kl. 18.30 på Bolt Arena. Det handlar om lagens andra inbördes möte under den pågående Veikkausliigasäsongen.

Motståndarna: FC Haka

FC Haka har fortsättningsvis inte lyckats öppna segerkontot i Veikkausliiga denna säsong och är utöver tabelljumbon RoPS det enda laget som ännu har noll trepoängare i år. HIFK och FC Haka möttes i Valkeakoski för två och en halv vecka sedan, vilket var startpunkten för Valkeakoskilagets fyra matcher långa förlustsvit. I det senaste mötet hade FC Haka klart övertaget under matchens första halvlek. Laget var inte långt ifrån ett ledningsmål, eftersom man fick en straffspark, som dock resulterade i ett stolpskott. Då hemmalaget inte kunde dra nytta av övertaget, lyckades HIFK genom mål av Vitinho och Erikson Carlos vinna matchen med 0-2.

Efter HIFK-matchen har FC Haka spelat både hemma- och bortamatcher mot topplagen i tabellen. Först åkte man till Åbo, där det blev förlust mot FC Inter. De efterföljande hemmamatcherna mot KuPS och HJK slutade båda i förlust med den sammanlagda målskillnaden 3-8. FC Haka har fyra seriepoäng och ligger fortfarande tionde i tabellen, men kampen i slutändan av tabellen är tuff. Innan lördagens matcher är TPS en och RoPS två poäng ifrån Valkeakoskilaget, som nu behöver ta poäng i sina kommande matcher, för att det fortfarande ska vara realistiskt att komma bort från bottenstriden. Tabellnian SJK ligger fyra poäng framför FC Haka.

Det välkända namnet Eero Markkanen har varit en viktig del av sitt lags anfallsspel, som huvudsakligen baserar sig på kontringar. Han är FC Hakas bästa målskytt med sina tre mål, tätt följd av Samuel Chidi, som i sin tur gjort två mål i år.

HIFK:s utgångsläge

HIFK avslutade sin tre veckor långa tuffa period med sammanlagt sex matcher mot FC Inter i Åbo i fredags. Det var en jämn och underhållande match, även om avgörandet väckte diskussion inom de finländska fotbollskretsarna. FC Inters straffspark under slutminuterna ifrågasattes nämligen av många. Den ledde till matchens segermål (3-2), varefter Arnold Origi utvisades som en följd av två gula kort, efter att han protesterat mot domarens beslut.

Laget, som just nu är femte i tabellen, har nu lämnat förra veckans besvikelse bakom sig efter några lediga dagar och träningspassen under denna vecka. Anfallaren Luís Henrique blev lagets bästa målskytt efter sina två mål i toppmatchen i Åbo.

– Jag njuter av att göra mål eftersom jag älskar det här spelet. För en spelare är det alltid viktigt att spela bra och att utvecklas. Det känns fint att vara på planen, och jag njuter av att lyckas i matcherna, säger Luís Henrique.

– Vi har spelat bra matcher som ett lag nu på sistone, speciellt under de sex senaste omgångarna. Förra gången förlorade vi på ett lite kontroversiellt sätt, men det hjälps inte att bli och fundera på det som spelare. Nu har vi en hård match framför oss, eftersom FC Haka fortfarande jagar sin första vinst. Om vi fortsätter på samma sätt som i de förra matcherna, tror jag att vi vinner på söndag, tillägger han.

I och med Origis utvisning förra veckan kommer ett nytt namn att stå mellan stolparna i söndagens match. Representationslagets tre övriga målvakter är Otto HuuhtanenJaakko Kivekäs och Martti Puolakainen. Vem som spelar på söndag klarnar i samband med att laguppställningarna publiceras under matchdagen.

– Det hör till det här spelet att det ibland sker förändringar i laguppställningarna. Vi har fyra målvakter i laget, så läget är det samma som ifall en utespelare skulle tvingas stå över en match. Då tar vi in en annan spelare istället för honom och går vidare med det, konstaterar tränaren Mike Keeney.

Enligt tränaren strävar HIFK nu efter att vara mer initiativtagande och dominerande i det egna spelet jämfört med det förra mötet med FC Haka.

– Vi spelade mot dem för ett par veckor sedan och därmed har båda lagen ett ganska färskt minne av varandra. I Valkeakoski var det vi som vann, så nu får vi vara förberedda på att motståndarna kommer revanschsugna till Helsingfors. FC Haka var starkt i början av deras hemmamatch. Den här gången borde vi dra nytta av energiboosten som en hemmamatch alltid ger och låta det synas genom att vara starka redan i början av matchen, säger Keeney.

Köp dina biljetter till matchen via Lippupiste! Du kommer väl ihåg att ingen biljettförsäljning ordnas på Bolt Arena under coronarestriktionerna, utan alla biljetter måste köpas på förhand. Mer information om arrangemangen under våra hemmamatcher hittar du under rubriken Åskådarens ABC här på webbsidan.

HIFK Futsal kommer att vara på plats under morgondagens match med representanter från både damernas och herrarnas ligalag. Det kommer att finnas futsalsäsongskort till salu vid merchandise-försäljningsståndet. Utöver säsongskort till de respektive lagens matcher (60 €/st) kommer det även att finnas ett sammansatt säsongskort (99 €/st), som berättigar till inträde till både damernas och herrarnas hemmamatcher.

Veikkaus publicerar lagens öppningselvor åt sina förmånskunder fyra timmar före varje match i Veikkausliiga. Då du har loggat in som förmånskund ser du laguppställningarna på Veikkaus webbsidor.