Skip to main content

Det är fortfarande individuella träningar som gäller inom hela HIFK Fotbolls verksamhet, ända från representationslagen till de allra yngsta åldersgrupperna på juniorsidan. Förra veckan fick vi ta del av hur damlaget tränar individuellt just nu och denna vecka ger vi över ordet åt William Fagerudd från HIFK:s A-juniorer, dvs. P20-laget.

Hej!

Jag heter William Fagerudd och spelar i HIFK:s A-juniorer, men dessutom fungerar jag som assisterande tränare för våra 2011 födda juniorer. IFK har alltid varit en stor del av mitt liv och jag har spelat i föreningen i över tio år. Som ni säkert förstår så har fotbollen en stor roll i min vardag, vilket betyder att det nuvarande världsläget har fört med sig stora förändringar till mitt liv.

Vi lever alla i en svår och annorlunda tid just nu och det är ingen som kan säga hur länge nuläget kommer att räcka. Att koncentrera sig på att spela fotboll skulle kunna underlätta livet på ett naturligt sätt, så att man via sporten kunde få tankarna någon annanstans i den här situationen. Men nu går det inte att spela fotboll. I mitten av mars fick vi ett meddelande från föreningen och i det stod det att all lagverksamhet nu pausas i enlighet med Finlands regerings instruktioner. För oss äldre spelare i föreningen är det viktigt att ta ansvar över sig själv och att på alla sätt försöka upprätthålla den egna fysiska konditionen och det tekniska kunnandet. Jag vill här passa på att tacka min tränare Mikael ”Migu” Airava, som har skickat exempel på hur man kan träna på egen hand åt alla spelare i laget. Det är ändå var och en själv som har ansvar för att utföra övningarna och att hålla sig själv i form.

Under den senaste månaden har jag försökt röra på mig rätt mycket varje dag, eftersom jag i vår har haft studentskrivningar och haft ledigt från skolan efter dem. Jag har försökt göra träningen möjligast mångsidig genom att löpa, cykla, muskelträna eller helt enkelt bara gå till fotbollsplanen för att träna teknik med bollen. I dessa tider rekommenderar jag varmt att alla skulle röra på sig i vilken form som helst, eftersom det påverkar sinnelaget på ett positivt sätt, då det annars kan bli ganska trist att bara sitta hemma. Då man rör på sig är det viktigt att komma ihåg att följa rådande regler om t.ex. säkerhetsavstånd och att undvika onödiga sociala kontakter.

William Fagerudd under ett individuellt träningspass.

Laget för 2011 födda juniorer är naturligtvis också på paus. Barnen är fortfarande i en så pass ung ålder att föräldrarna och tränarna har en väldigt viktig roll i att uppmuntra dem att träna. Vår chefstränare Linus Nynäs har skickat ut olika teknikutmaningar, som t.ex. att studsa bollen med knäet, som pojkarna sedan har kunnat göra på egen hand. Det här har visat sig vara ett rätt fungerande koncept, för vi har fått många videoklipp där barnen utför utmaningarna från deras föräldrar. För så här pass unga juniorer rekommenderar jag att de rör på sig mycket samt att de kommer ihåg att ta med sig bollen då de går ut. Nu är det ett bra tillfälle att träna på nya tricks och att förbättra tekniken.

Till slut vill jag ännu påminna alla om att vi alla sitter i samma båt just nu och att vi tålmodigt orkar vänta på att fotbollssäsongen kör igång. Rör på er, träna och ta hand om varandra!

I väntan på att säsongen ska kunna börja,

William

 

Text: William Fagerudd.