Skip to main content

Idag var det dags för Kamratmöte, då två IFK-lag, nämligen Helsingfors och Mariehamn, möttes i Veikkausliigamatchen på Telia 5G-Arenan. Mötena mellan lagen har varit väldigt jämna under de senaste åren, och 1-1 har varit ett väldigt vanligt slutresultat då lagen drabbat samman. Före avsparken belönade HIFK sin mittfältare Xhevdet Gela, som fick ihop 200 spelade Veikkausliigamatcher i fredags, och dessutom fick lagets läkare Aapo Haavisto lagets eget Respect-pris.

Den första halvleken bjöd på farliga målchanser redan under de första 20 minuterna. Gästernas Riku Sjöroos kom redan under inledningsminuterna åt att prova på Arnold Origis form, men HIFK-målvakten var vaken redan från start och tog Sjöroos skott. Bortalagets bästa målchans kom ändå efter en dryg kvarts spel, då Aristote Mboma kom ensam igenom, och HIFK-backen Tero Mäntylä var tvungen att fälla honom i straffområdet. Den mångåriga landslagsspelaren Daniel Sjölund ställde sig bakom bollen, men Origi stod för en fin reaktionsräddning och därmed förblev resultatet mållöst. HIFK:s bästa målchanser kom från några specialsituationer, innan Erikson Carlos satte igång sin show. Först var han i ett helt öppet läge framför Mariehamn-målet, men den gången blev skottet alltför löst, och Oskari Forsman i gästernas mål kunde rädda. En kort stund senare fick han bollen efter en passningsstreak på flera spelare och kunde med ett snyggt skott placera bollen i mål. Pausvilan inleddes således i HIFK:s ettmålsledning.

Efter dryga 60 minuters spel fick bortalaget en riktig dunderchans, då Aristote Mboma hade ett helt tomt mål framför sig. HIFK:s räddare i nöden var Hassan Sesay, som lyckades städa undan bollen från mållinjen, och bollen gick vidare till Origi. Ålänningarna fortsatte ändå jaga en kvittering och fick sin följande vassa målchans i matchminut nummer 71. Robin Sid tog frisparken, men den flög ändå högt över och förbi målet. Till slut fick bortalaget ändå en belöning för sitt hårda arbete, då Simon Silverholt, som kommit in från bytesbänken, lyckades överlista Origi med ett något överraskande skott. Därmed blev slutresultatet 1-1 även i detta Kamratmöte.

– Jag tycker att resultatet var rättvist idag sett till hur spelet såg ut. Även om vi ledde efter den första halvleken, är jag ändå inte helt nöjd med vår spelinsats under den. IFK Mariehamn var lite före oss, speciellt i det fysiska spelet anser jag. Arnold (Origi) var än en gång utmärkt i målet och var igen väldigt viktig för oss. Joel (Mattsson) förbättrade också sitt spel ju längre matchen gick, och jag är nöjd med hans insats. Som helhet tycker jag att båda lagen hade ungefär lika många chanser, så sett till det får vi vara nöjda med den poäng vi tog idag, kommenterar chefstränaren Tor Thodesen.

HIFK spelar följande gång redan på söndag och då är det KuPS som gästar oss med start kl. 18.30. Köp redan nu biljetter till matchen via Ticketmaster!

HIFK:s öppningselva:

4 Hannu Patronen (c)
5 Nando Cózar (54′ 25 Foday Manneh)
6 Riku Selander
7 Joel Mattsson
10 Xhevdet Gela
14 Erikson Carlos (89′ 99 Njazi Kuqi)
19 Kevin Larsson (83′ 11 Hussein Mohamed)
20 Hassan Sesay
24 Tero Mäntylä
50 Toró
77 Arnold Origi (mv)

Närmare statistik från matchen hittar du på Veikkausliigas sidor.