Skip to main content
Miesten edustusjoukkue

Äänestä HIFK Jalkapallon 2000-luvun legendaa

By 22.10.201411 joulukuun, 2018No Comments

HIFK:n uudessa t-paidassa kunnioitetaan seuralegendoja Åke Lindmania, Anders Westerholmia ja Frans Karjaginia. Mutta kuka seuran 2000-luvun pelaajista ansaitsee paikkansa legendojen joukossa ja nimensä Legendat-t-paidassa?   Lue alta Antin, Fraden ja Åken esittelyt sekä tutustu esiraadin valitsemiin 2000-luvun ehdokkaisiin. Listalle on valittu vain aktiiviuransa HIFK:ssa jo lopettaneita pelaajia.

HIFK:n uudessa t-paidassa kunnioitetaan seuralegendoja Åke Lindmania, Anders Westerholmia ja Frans Karjaginia. Mutta kuka seuran 2000-luvun pelaajista ansaitsee paikkansa legendojen joukossa ja nimensä Legendat-t-paidassa?
 
Lue alta Antin, Fraden ja Åken esittelyt sekä tutustu esiraadin valitsemiin 2000-luvun ehdokkaisiin. Listalle on valittu vain aktiiviuransa HIFK:ssa jo lopettaneita pelaajia.
Äänestys tapahtuu HIFK Jalkapallon Facebook-sivuilla.
FRADE

FRADE

Frans Karjagin kuului HIFK:n 1930­-luvun huippupelaajiin. Varmaotteisena ja hyvän pallonkäsittelytaidon omaavana puolustajana tunnettu ”Frade” voitti punaisessa tähtipaidassa neljä jalkapallon Suomen mestaruutta. Lisäksi hän on eniten jalkapallon A­-maaotteluita (57) pelannut HIFK:n pelaaja. Karjagin kuului Suomen maajoukkueeseen mm. Berliinin olympialaisissa 1936.

Fraden nuorempi veli, Leo ”Leka” Karjagin oli niin ikään HIFK:n runkopelaajia 1930­-luvulla. Veljekset olivat moninkertaisia Suomen mestareita ja maajoukkuepelaajia myös jääpallossa. Frans Karjagin valittiin suomalaisen jalkapallon kunniagalleriaan (Hall of Fame) vuonna 2003.

legend.åke1

ÅKE

Vallilassa eli Valkassa kasvanut Åke Lindman (alkujaan Järvinen) liittyi HIFK:hon yhdeksänvuotiaana, ja nousi seuran edustusjoukkueeseen pian sotien jälkeen. Åke kuului HIFK:n mestarijoukkueeseen sekä 1947 että 1959, ja toimi pitkään tähtirintojen kapteenina. Lindman tunnettiin aikansa kovaotteisimpana puolustajana, jonka tavaramerkkinä oli liukutaklaus. Hänen lempinimiään jalkapallokentillä olivat Hamlet ja Kuristaja. Lindman pelasi 26 A­-maaottelua edustaen Suomea myös Helsingin olympialaisissa 1952.

Näyttelijän uransa Åke Lindman aloitti teatterissa, mutta hänet pakotettiin valitsemaan teatterin ja jalkapallon välillä. Åke valitsi jalkapallon. Ura jatkui myöhemmin elokuvan puolella. Åke Lindmanin tunnetuin roolisuoritus on alikersantti Lehto elokuvassa Tuntematon sotilas. Myöhemmin Lindman siirtyi kameran taakse ja hänen ohjaajatöistään muistettaneen parhaiten TV-­sarja Myrskyluodon Maija. HIFK­-perheen pienimmille suunnattu Åke Lindmanin jalkapallokoulu on järjestetty joka kesä vuodesta 2008.

legend.antti

ANTTI

Maalivahti Anders Westerholm vartioi HIFK:n edustusjoukkueen veräjää peräti 17 kauden ajan. Hän voitti Suomen mestaruuden 1959 ja 1961, toimien pitkään myös joukkueen kapteenina sekä pelaavana valmentajana. Antti ei ollut maalivahtina pisimmästä päästä, mutta hän paikkasi tämän ponnistusvoimalla ja hyvällä sijoittumisella.

Anders Westerholm on eniten mestaruussarjan otteluita (225) HIFK:n paidassa pelannut jalkapalloilija. Hän pelasi uransa aikana lisäksi 10 A­-maaottelua. Westerholm oli moninkertainen Suomen mestari ja maajoukkuepelaaja myös käsipallossa.

ND3_4133

PETSKU

Peter Standertskjöld ­Nordenstam pelasi ensimmäisen ottelunsa HIFK:n jalkapallon edustusjoukkueessa kaudella 1999 ja viimeisen 2011. Petsku on ainoa pelaaja, joka on edustanut tähtirintoja kaikilla sarjatasoilla Ykkösestä Neloseen. Enimmäkseen keskikentällä pelannut Petsku palkittiin HIFK:n keskushallituksen toimesta Vuoden urheilusuorituksesta 2006.

Jalkapallon lisäksi Peter Standertskjöld ­Nordenstam tunnetaan myös jääpalloilijana, ja hän on toiminut HIFK:n kapteenina molemmissa lajeissa. Juuri Petsku aloitti kapteenina yleisön ”Ge mig ett I!”­huudatukset hyvin menneen ottelun jälkeen. Jääpallossa hän voitti Suomen mestaruuden sekä juniorien maailmanmestaruuden. Petskua voidaankin pitää ”Kesät talvet IFK” ­ ajattelun nykyajan ruumiillistumana!

ed2012tanner

MAVE

Tähtirintojen värikkään lähimenneisyyden myötä­ ja vastamäissä vahvasti mukana ollut Markus Tanner ehti edustaa HIFK:ta kolmella eri sarjatasolla. Laitapakin tontilla viihtynyt Tanner oli kolme kertaa nostamassa punapaitoja korkeammalle portaalle, viimeksi viime kaudella. Seuran historiaan on jäänyt Maven puskumaali FC Santa Clausin verkkoon, joka ratkaisi HIFK:n edellisen nousun Ykköseen neljä vuotta sitten.

HIFK:n Vuoden urheilusuorituksesta on 2000-­luvulla palkittu jalkapalloilija kaksi kertaa, ja Markus Tannerin osaksi tämä kunnia koitui 2010. Palomies Tannerille omistettu chantti lienee puolestaan yksi tarttuvimmista veisuista, mitä HIFK:n kannattajakatsomosta on aikojen saatossa kuultu!

ed2012mhalme

MIKKO

Mikko Halme otti paikkansa HIFK:n edustusjoukkueessa jo teini-­ikäisenä 2000­-luvun alussa. Sittemmin hän oli vahvalla panoksellaan nostamassa tähtirintoja Kolmosesta Kakkoseen ja vielä viime kaudella Kakkosesta Ykköseen. Keskikentällä urakoinut Mikko oli pelaaja, joka teki muista pelaajista parempia ja jonka tärkeyden huomasi parhaiten silloin kun hän oli poissa. Mikko Halme kuului lisäksi joukkueen kapteenistoon lähes koko HIFK­-uransa ajan.

ND3_4094

RIKU

Riku Pyhälä ehti HIFK­-vuosiensa aikana nähdä seuran nousut ja laskut ­ sekä yhdeksän eri päävalmentajaa. Elegantti ja pallovarma puolustaja, jolle ei koskaan tullut kentällä kiire. Pelasi ensimmäisen ottelunsa HIFK:ssa kaudella 2001, viimeisen 2013. Riku edusti HIFK:ta kolmella eri sarjatasolla, ja oli myös kolme kertaa nostamassa tähtirintoja sarjaportailla ylöspäin.

johnnysaxberg

JOHNNY

John Saxberg pelasi HIFK:n junioreissa hyvällä menestyksellä 1990­-luvulla. Aikuisikään tultuaan hän päätti perustaa vanhojen joukkuetovereidensa kanssa HIFK:lle kakkosjoukkueen, joka nousikin nopeassa tahdissa piirin alimmalta sarjatasolta eli Seiskasta Neloseen. Johnny itse oli joukkueen kapteeni, valmentaja, joukkueenjohtaja ja paljon muuta. Kun HIFK luopui Ykkösen sarjapaikastaan 2003, Saxbergin ryhmästä tuli kertaheitolla seuran edustusjoukkue. Ja tämä joukkuepolku on nyt jatkunut Veikkausliigaan saakka!

Isokokoisena hyökkääjänä Johnny oli target­pelaaja parhaaseen brittityyliin. Nostettuaan edustusjoukkueen Kolmoseen Johnny on jatkanut pelaamista HIFK:n muissa aikuisjoukkueissa, ja ollut mukana nostamassa tähtirintoja ylemmille sarjatasoille kymmenisen kertaa. Seuran valinta ei ole sattumaa, sillä John Saxberg kuuluu vankkaan HIFK­-sukuun: ­ esimerkiksi hänen isosetänsä Lars Saxberg oli HIFK:n vuoden 1947 mestarijoukkueen kapteeni.

PaitaALAS

Vaikuta ja äänestä omaa suosikkiasi HIFK Fotbollin Facebook-sivulla.