Skip to main content

Uppdatering 23.1.2024:

HIFK Fotboll Ab har försatts i konkurs 16.1.2024. Konkursboet har tagit över bolagets förvaltning. Konkursboets förvaltare är advokat Marina Nylund-Federley.

 


Styrelsen för HIFK Fotboll Ab har i samråd med bolagets största ägare konstaterat att det inte finns förutsättningar att fortsätta verksamheten. Bolaget lämnar in en konkursansökan till Helsingfors tingsrätt.

HIFK Fotboll Ab:s ekonomiska situation har varit svår redan i flera år. Bolagets verksamhet har räddats från konkursens brant med nya ägararrangemang tidigare åren 2019, 2021 och 2022.

Verksamheten har dock inte stått på tillräckligt stadig grund. Koronapandemin och övriga ekonomiska utmaningar som påverkat hela det finländska samhället har varit särskilt svåra för HIFK pga bolagets svaga ekonomiska grund.

HIFK Fotboll Ab:s nuvarande styrelse påbörjade sin verksamhet i maj 2023. Styrelsen insåg genast att bolaget inte har möjligheter att fortsätta sin verksamhet enbart med de inkomster bolaget har. Efter det lyckades styrelsen bromsa förlusterna som verksamheten orsakade, men inte förhindra ytterligare förluster.

Skulder fanns från tidigare år för totalt flera hundratusen euro. Dessutom tyngdes bolagets verksamhet av internationella fotbollsförbundet Fifas beslut om en ersättningssumma på 94 000 dollar åt den italienska tränaren Fabrizio Piccareta som hänför sig till händelser våren 2022.

Bolagets affärsverksamhet skalades ner, och säsongen i Ettan kunde slutföras. Bolaget försökte rädda verksamheten med en aktieemission som startade i juli 2023. Emissionens mål på 300 000 euro ficks inte ihop trots att emissionen fortsatte ända till januari 2024.

HIFK Fotboll Ab:s styrelse förhandlade sedan sommaren med flera utländska investerare. Det fanns mycket intresse för bolaget och HIFK. Förhandlingar pågick med en intresserad part ända till januari, men ett avtal kunde inte ingås inom utsatt tid.

HIFK sökte i december licens till Ykkösliiga av Bollförbundet. Verksamheten skulle ha fortsatt om ett avtal hade nåtts med den utländska investeraren inom utsatt tid. I och med konkursansökan kommer licensansökan nu att dras tillbaka.

Bolaget var i januari 2024 i så akut ekonomiskt läge att styrelsens plikt är att avsluta verksamheten. HIFK Fotboll Ab:s styrelse och de största ägarna gjorde allt i sin makt för att verksamheten kunde fortsätta, men i januari 2024 fanns det inte längre möjligheter att fortsätta.

HIFK Fotboll Ab:s verksamhet avslutas, men HIFK:s fotbollsverksamhet tar inte slut. HIFK:s representationslag för herrar fortsätter spela under HIFK Soccer rf. Säsongen 2024 sker i det Trean.

HIFK:s damers representationslag i fotboll, HIFK:s juniorfotboll och futsal påverkas inte av HIFK Fotboll Ab:s konkurs. Verksamheten fortsätter normalt under HIFK Soccer rf.