Skip to main content

HIFK:s mittfältare Obed Malolo återvände till fotbollsplanerna precis innan midsommar efter att ha gått skadad i ett par månaders tid. Malolo, som flyttade till HIFK inför förra säsongen, är en av lagets ledande spelare och blev därmed även vald till lagkapten tidigare under våren.

– Det har varit en väldigt fin grej för mig, att killarna har haft förtroende för mig och gett mig ett sådant ansvar. Något har jag gjort bra då de såg den här rollen i mig. Det är mycket ledarskap som kaptensrollen handlar om. Vi har en grupp för våra ledande spelare där alla har sina egna roller. Min roll är kanske att jag leder med mitt exempel på planen, att jag stöttar de andra och tar ansvar för lagets ärenden, berättar han.

Efter 15 grundserieomgångar i Ettan landar laget på den bättre delen av mittenskiktet, då man ligger sjätte med 21 poäng. Skillnaden ner till tabellsjuan JäPS är för tillfället fem poäng. Säsongen hittills med dess stundvis rätt varierande insatser och resultat väcker tudelade känslor hos Malolo.

– I princip har säsongen varit helt bra, men med tanke på att våra förväntningar är mycket högre än var vi nu står så är känslorna en aning tudelade om hur det gått hittills. Vi har ändå matcher kvar att spela och det kan mycket väl vara att vi ännu når dit vi har tänkt oss att vara, berättar han.

Marginalerna har som bekant varit små i årets upplaga av Ettan, som innehållit en hel del överraskningsmoment. Trots att HIFK för tillfället ligger i mitten av tabellen har laget ändå varit ett svårslaget lag för sina motståndare – det har nämligen endast blivit fyra förluster under säsongen. Malolo berättar att laget har en stark hunger för segrar samt att han tror på att oavgjorda matcher under slutdelen av säsongen allt oftare kommer att sluta med vinst.

– Ifall vi fick lite fler matcher där spelet hålls helt i 90 minuter, tror jag att vi också skulle vinna mera och inte bara spela oavgjort. Vi har hittat ett spelsätt som passar våra spelares styrkor. Det har vi jobbat på under träningarna i några veckor nu och jag tycker att spelet hela tiden blir bättre. Jag förväntar mig en bra och stark slutsäsong av oss, säger han.

Ifall det under säsongen har funnits både upp- och nedförsbackar i spelet, kan man däremot inte säga samma sak om stämningen på läktaren. HIFK-supportrarnas starka stöd oberoende av var matchen spelas eller vad som står på resultattavlan ger laget en enorm energikick varje kväll – uttryckligen i de stunder då det behövs allra mest.

– Jag vill rikta ett stort tack till supportrarna för att de stöder oss ända fram till slutet av varje match oberoende av slutresultat. Det är något vi uppskattar jättemycket och vi vill göra er stolta. Vi hoppas att ni ännu orkar stöda oss, eftersom det säkert blir en bra slutsäsong!

HIFK-kaptenen har även individuellt haft en varierande säsong, som kantats av en skada från bortamatchen mot SalPa i den andra omgången. Malolo var till slut ur spelskick i omkring två månader innan comebacken i Cup-åttondelen mot KuPS strax innan midsommar. Minuterna på planen har vuxit för varje match som gått och en full matchform börjar vara nära.

– Det har känts bra att spela även om det alltid tar sin tid att nå hundraprocentig matchform. Det känns ändå bättre för varje dag som går. I matchen mot MP (9.7.) kände jag redan att jag hade orkat spela ännu lite mer.

Malolo berättar att vardagen för en skadad spelare på många sätt består av liknande dagliga rutiner som för lagkamraterna i spelskick. Man kommer till träningarna samtidigt som alla andra och snackar med de andra i omklädningsrummet. Då de övriga spelarna går ut på planen för att träna tränar de som går skadade enligt sina individuella träningsprogram. Att följa med lagets vanliga verksamhet delvis från sidan känns naturligtvis svårt då man helst av allt skulle vilja vara med på planen själv.

– Det är klart att det är tungt då man skulle vilja spela, men tvingas gå ensam eller tillsammans med fysioterapeuten till gymmet för att träna enligt ett rehabiliterande program. Att se matcherna från läktarplats gör mig mer nervös än om jag själv var med och spelade. Det var jättekul då vi vann flera matcher under våren, men det är klart att jag hade velat vara med där med killarna.

”Det är väldigt värdefullt att en match som den här ordnas”

I grundserien återstår ännu fyra hemmamatcher, varav följande spelas fredagen den 21.7. mot JJK klockan 18.30. En av grundseriens höjdpunkter äger däremot rum om en dryg månad, då HIFK fredagen den 18.8. i hemmamatchen mot EIF ordnar välgörenhetsevenemanget Maailman arvokkain pelipaita tillsammans med Finlands Paralympiska Kommitté. Målsättningen med evenemanget är att via biljettintäkterna samla in ett så stort ekonomiskt stöd till kommittén som möjligt. Denna augustikväll i Tölö är sedan länge inskrivet med stor text i HIFK-spelarnas kalendrar.

– Det är väldigt värdefullt att en match som den här ordnas. Jag tror att varje spelare i vårt lag tänker att det här är en jättefin grej. Ett stort tack till alla som är med och ordnar och marknadsför det här evenemanget. Jag hoppas vi får mycket publik till läktarna för att stöda detta fina projekt, säger Malolo.

Vi önskar dig varmt välkommen till välgörenhetsmatchen mot EIF den 18.8.! Biljetter till HIFK:s samtliga hemmamatcher kan köpas via Ticketmaster.