Skip to main content

HIFK:s nya chefstränare är 41-åriga Bernardo Tavares från Portugal. Han har över 20 år av tränarerfarenhet från Europa, Afrika och olika hålla i Asien. Tavares’ kontrakt med HIFK gäller säsongen 2022, och innehåller en option för HIFK för 2023.

– Jag är ivrig och rörd över att få träna en klubb med en 125-årig historia. Jag har noggrant bekantat mig med Finland, den lokala kulturen och själva klubben. Förra året lyckades laget nå sitt bästa resultat på 50 år, och klubben har vuxit år för år. Jag strävar till att fortsätta det utvecklingsarbetet, kommenterar Tavares.

Tavares började sin karriär i portugisiska juniorlag, och har jobbat bl.a. i landets främsta akadiemer i SL Benfica, FC Porto och Sportin CP. Han har dessutom gjort sin praktik i União de Leirias tränarteam år 2001, som då leddes av en av världens mest framgångsrika tränare José Mourinho. Tavars har vunnit mästerskap på olika serienivåer bl.a. i Indien 2019, i Macao 2018 och på Malediverna 2017.

– Jag har framgångsrikt jobbat runtom i världen i flera års tid, och upplever att till mina styrkor hör att utveckla spelare individuellt. Med hjälp av det får det bästa resultatet som lag. Jag vill skapa ett spelsätt som passar HIFK, berättar Tavares.

Tavares har förutom sin UEFA Pro -licens avlagt High Performance Sports Training -examen vid Rio Maiors universitet, och har också utbildning som målvaktstränare, spelarscout och matchanalytiker.

Den nya chefstränare tar med sig också sitt eget tränarteam till HIFK. Vid sin sida har han tränaren António Torres, som också ansvarar för den fysiska träningen, målvaktstränaren Roberto Rivelino samt Pedro Henriques till vars ansvarsområde hör lagets spelarscouting och matchanalyser.

– De följande månaderna kommer att vara avgörande för oss, för vi bygger ännu laget samtidigt som matcherna i LiigaCup närmar sig. Det här kommer att vara en stor utmaning, men jag älskar utmaningar, summerar Tavares.