Skip to main content

HIFK – Ilves 0-3 (0-1)

HIFK mötte Ilves hemma på Bolt Arena i mästerskapsseriens och följaktligen också säsongens sista match. Femteplatsen i mästerskapsserien stod på spel i matchen eftersom HIFK låg på femte plats, två poäng före Ilves på sjätte plats, inför matchen. Gästerna behövde således en seger i den avslutande omgången för att gå förbi de stjärnprydda i tabellen.

HIFK och Ilves möttes senast i september och då vann Ilves med 1-0 på hemmaplan tack vare ett sent mål av Jean Carlos Blanco. Säsongens första drabbning lagen emellan slutade 1-1 i Helsingfors i maj.

HIFK spelade utmärkt under matchens första 25 minuter. Passningsspelet fungerade som smort och rödtröjorna hade långa sekvenser av bollinnehav på offensiv planhalva. Det välfungerande lagspelet ledde också till ett antal målchanser. Med en kvart på klockan kom Jani Bäckman igenom på vänsterkanten och passade in bollen i straffområdet åt en omarkerad Jusif Ali. Ali gick på skott på första tillslaget men Ilves målvakt Rasmus Leislahti räddade ut bollen till hörna.

Tio minuter senare var det Kei Kamaras tur att testa på skott innanför straffområdet. Avslutet längs med marken med vänsterfoten gick några decimeter utanför den högra stolpen och ställningen förblev 0-0.

Trots att HIFK dominerade matchbilden var det gästerna från Tammerfors som spräckte nollan i matchen med ett otroligt sevärt mål. Patrick Loa-Loa gick på skott från halva plan och bollen seglade över hemmalagets målvakt Calum Ward och in i mål. Endast en minut efter att ha gjort 0-1 vad Ilves nära att slå till igen. Mamadou Sarr rann igenom i ett friläge, men stoppades denna gång stiligt av Ward.

I andra halvleken fortsatte HIFK att dominera bollinnehavet i jakt på en kvittering. Att skapa riktigt farliga målchanser visade sig ändå vara en utmaning för rödtröjorna. Hemmalagets situation förvärrades ytterligare när Ilves fick en straff med 25 minuter kvar av matchen. Sakari Mattila tappade bollen åt bortalagets Tuomas Ollila i närheten av det egna målet och fällde efter det Ilves-vänsterbacken. Domaren pekade på straffpunkten och Ollila satte själv straffen i mål.

Tio minuter senare punkterade Ilves matchen med att göra 0-3. Loa-Loa stod återigen för ett vackert mål, denna gång med ett fantastiskt långskott på volley. Loa-Loas andra mål för dagen blev det sista i matchen och Ilves tog hem tre poäng, vilket förde upp gästerna på femte plats i ligatabellen på HIFK:s bekostnad.

-Ilves försvarade djupt på egen planhalva så gott som hela matchen. Vi skapade tillräckligt med chanser för att vinna och borde ha gjort mål. Jag tycker också att domaren gjorde några avgörande misstag som vände matchen till motståndarens fördel, kommenterade HIFK:s chefstränare Joaquin Gómez matchen. 

Förlusten innebär att HIFK:s slutgiltiga placering i Veikkausliiga säsongen 2021 blev sjätte. Enligt Gómez är detta något hans adepter kan vara nöjda med. -Vi lyckades åstadkomma något som ingen trodde att vi var kapabla till inför säsongen. Jag tycker varenda spelare kan vara stolt över sig själv efter det vi uppnådde i år.

HIFK:s laguppställning:

2 Kei Kamara
3 Sakari Mattila
5 Pipe Saez
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali
10 Mosa Yaghoubi
17 Jani Bäckman
22 Matej Hradecky
35 Calum Ward (mv)
88 Macario Hing-Glover

I byte:

1 Markus Uusitalo (mv)
8 Jukka Halme
11 Aatu Kujanpää
15 Jean Mabinda
16 Tino Palmasto
31 Keaton Isaksson
70 Mosawer Ahadi