Skip to main content

KuPS-HIFK kl. 17:00 23.10., Väre Areena, Kuopio

Fotbollssäsongen närmar sig sitt slut när HIFK reser till Kuopio för att spela sin tredje sista match för säsongen borta mot KuPS. Det har inte gått mer än några veckor sedan lagen senast drabbade samman i ligan. Då säkrade HIFK sin plats i mästerskapsserien och KuPS första plats i grundserien, när lagen tog varsin poäng efter en mållös, oavgjord match. 

Lördagens hemmalag har varit i utmärkt form och gick upp i serieledning i slutet av grundserien efter att titelkonkurrenten HJK hamnade i en formsvacka. Efter de två första omgångarna i mästerskapsserien har KuPS klarat av att bibehålla ett tre poängs försprång till HJK i toppen av tabellen, tack vare en hemmaseger mot Ilves och en seger på bortaplan mot Inter förra veckoslutet.

Segern mot Inter innebär att KuPS har spelat hela 18 matcher i rad utan förlust i Veikkausliiga. Matchen i Åbo slutade 2-3 i de gulsvartas favör efter en fartfylld och dramatisk drabbning. KuPS gjorde matchens öppningsmål från en hörna i slutet av första halvleken. Urho Nissiläs utåtskruvande inlägg hittade Diogo Tomas, som nickade gästerna upp i ledning. 

I andra halvleken gjorde KuPS sitt andra mål på hörna i matchen. Med 53 minuter på klockan nickade Paulo Ricardo in 0-2, återigen efter ett precist inlägg av Nissilä. Matchbilden förändrades ändå drastiskt efter 66 minuter, när KuPS Henry

Uzochukwu tappade bollen åt Inters Jesper Engström i det egna straffområdet. Engström spelade in bollen framför mål åt Benjamin Källman, som kunde trycka in bollen i mål från närhåll och reducera till 1-2. Tio minuter senare kvitterade Inter matchen, även denna gång med Källman som målgörare. 2-2-målet kom i situationen som följde efter en frispark. Med tio minuter kvar av matchen kom KuPS ändå upp i en snabb kontring och inhopparen Axel Vidjeskog fick bollen i hemmalagets straffområde. Vidjeskog passade bollen snett bakåt till Nissilä, som avgjorde matchen med ett fantastiskt långskott från straffområdesgränsen. 

Lördagens bortalag HIFK har å sin sida inte lyckats ta mer än en poäng från sina två första matcher i mästerskapsserien. Mot Inter blev det förlust på bortaplan och förra veckan lyckades de stjärnprydda kvittera till 2-2 hemma mot SJK i matchens sista minuter. HIFK tog ledningen i matchen tack vare ett självmål och lagets målvakt Markus Uusitalo lyckades rädda en straff. SJK kom dock ikapp och förbi tack vare mål av Tuco och Daniel Håkans och såg ut att gå mot en seger med siffrorna 1-2. Fem minuter in på tilläggstid var ändå Aldayr Hernandez först på returen efter ett skott av Pipe Sáez och kvitterade matchen.

Mosa och Sakari Mattila är avstängda i nästa match på grund av för många gula kort under säsongen.

HIFK spelar sin nästa match mot KuPS på Väre Areena i Kuopio på lördag klockan 17:00. Matchen kan ses i direktsändning via streamingtjänsten Ruutu.