Skip to main content

HJK-HIFK ons 27.10. klo 18:30 Bolt Arena

På onsdag får vi återigen se säsongens mest omtalade och efterlängtade sammandrabbning, när HJK och HIFK möts på Bolt Arena. Denna säsong lyckades HIFK historiskt ta en plats i mästerskapsserien och således får lagen för första gången på länge mötas en tredje gång i ligan i år. Lagen har vunnit ett derby var denna säsong. HJK vann med siffrorna 1-0 i juni och senast tog HIFK en 2-0-vinst i september.

Onsdagens hemmalag HJK hamnade i en formsvacka alldeles i slutet av grundserien. Först blev det förlust mot HIFK i derbyt och sedan också mot Inter på hemmaplan, vilket ledde till att KuPS gick förbi i tabellen och upp i serieledning inför mästerskapsserien. I sin första match i slutserien förlorade HJK dessutom mot SJK, men i sina två senaste matcher har det blivit sex poäng av sex möjliga tack vare vinster mot Ilves och Inter.

I matchen mellan HJK och Inter fick publiken vänta på matchens öppningsmål i 37 minuter. Hemmalagets Valtteri Moren hittade David Browne ute till vänster och Browne spelade i sin tur fram Riku Riski, som säkert placerade bollen i bortre hörnet. HJK fördubblade sin ledning i den 53:e minuten efter oreda framför Inters mål vid en hörna. Lucas Lingmans inlägg hittade Riku Riski, men Inters målvakt Henrik Moisander stoppade riski från att göra sitt andra mål för dagen med en nick i nedre hörnet. Returen gick dock rakt till Rikus yngre bror Roope Riski, som i sin tur satte bollen i mål. Inter lyckades ännu göra ett reduceringsmål efter ett slarvigt uppspel av HJK:s målvakt Hugo Keto. Bollen hamnade hos bortalagets Petteri Forssell och han levererade ett inlägg in framför mål som Benjamin Källman fick sin panna på. Keto räddade nicken, men gästernas kapten Timo Furuholm var först på returen och tryckte in reduceringsmålet. Fler mål blev det inte i matchen och HJK tog en viktig med siffrorna 2-1. Spänningen i kampen om ligatiteln hålls följaktligen på topp, eftersom KuPS tappade poäng hemma mot HIFK i en match som slutade 0-0. KuPS försprång till HJK i tabelltoppen är nu en ynka poäng. Inga andra lag har längre chansen att utmana om titeln.

Även om HIFK:s poäng mot KuPS var väldigt betydelsefullt i kampen om mästerskapet förbättrade resultatet inte HIFK:s chanser att nå en medaljplacering eller ta en europaplats. Inter, som är på placeringen ovanför HIFK i tabellen, är ointagliga 7 poäng före med endast två matcher kvar att spela. HIFK har däremot lyckats hålla Ilves bakom sig och ligger på femte plats med 35 poäng, två poäng före Ilves på sjätte plats med 33 poäng. 

HJK förstärkte sin spelartrupp med ett intressant namn när landslagsspelaren Pyry Soiri skrev på för klubben i början av oktober. Den löpstarka yttern spelade senast i Esbjerg på den näst högsta serienivån i Danmark och har tidigare spelat på den högsta nationella nivån i Österrike och Belarus.

HIFK:s Mosa är avstängd i matchen mot HJK.