Skip to main content

3.10 kl. 17:00 FC Inter – HIFK 2-0 

Mål:
50’ Benjamin Källman
87’ Martti Haukioja

HIFK spelade sin första match i mästerskapsserien på söndag mot FC Inter. Öppningsmatchen i den övre slutserien sparkades igång klockan 17:00 och det tog endast tre minuter innan HIFK fick matchens första farliga målchans. Inters Lassi Järvenpää slog en felpassning nära sitt eget mål och Kei Kamara lyckades sno åt sig bollen och friställa Jusif Ali. Alis skott från straffområdesgränsen misslyckades dock och bollen gick förbi hemmalagets mål.

Med 17 minuter på matchklockan fick Inter en hörna som Petteri Forsell slog in i straffområdet. Inlägget hittade en fullständigt omarkerad Benjamin Källman, men ligans främsta målskytt nickade bollen klart över ribban.

HIFK hade i långa stunder svårt att spela sig fram till sista tredjedelen mot ett kompakt försvarande hemmalag. Ett av de bättre anfallen av rödtröjorna i den första halvleken kom när Pipe Sáez spelade in bollen i straffområdet till Kei Kamara. Kamara försökte hitta en medspelare framför mål med en bakåtpassning från kortlinjen men hemmalagets försvarare stod i vägen.

Inter kontrollerade bollinnehavet i långa sekvenser och skapade också ett flertal chanser. En av de farligaste kom när Benjamin Källman frispelades på högerkanten och han slog ett väl avvägt inlägg mellan HIFK:s försvarslinje och målvakt till lagkaptenen Timo Furuholm. Furuholms avslut misslyckades ändå och bollen studsade långt förbi Calum Wards mål. Det tog inte länge innan Inter fick nästa farliga målchans. Hemmalaget lyckades med ett aktivt presspel vinna bollen högt upp i banan och Källman fick ett bra skottläge. Ward var ändå med på noterna och räddade bollen.

I slutet på första halvleken tryckte Inter på i jakt på ett ledningsmål men två farliga anfall flaggades bort för offside. Ingetdera av lagen lyckades sätta bollen i nät under de 45 första minuterna och matchen gick således till pausvila med 0-0 på resultattavlan.

Även den andra halvleken inleddes i Inters kommando och med 49 minuter spelat fick hemmalaget en frispark på vänster sida rätt långt ifrån HIFK:s mål. Petteri Forsell testade det långa avståndet till trots att skjuta mot mål och Calum Ward lyckades inte greppa bollen utan parerade den framför det egna målet. På returen var Benjamin Källman först och Inter-anfallaren kunde ostört placera in 1-0.

Endast två minuter efter öppningsmålet frispelade målskytten Källman vänsteryttern Matias Ojala på vänsterkanten, som ändå inte lyckades överlista HIFK-försvaret. Petteri Forsell fick ännu ett skottläge i situationen men Ward stod denna gång för en fin räddning. 

Med tio minuter kvar av matchen fick HIFK för första gången en längre sekvens där man kontrollerade bollinnehavet på offensiv planhalva och till följd av det ett flertal hörnor, varav några ledde till halvfarliga situationer framför Inters mål. Med 75 minuter spelat fick HIFK en frispark i närheten av mittlinjen. Pipe Sáez slog in bollen i straffområdet och mittbacken Aldayr Hernández försökte sig på en akrobatisk cykelspark. Bollen seglade dock knappt över ribban. Med sju minuter kvar av matchen slog Sáez återigen ett bra inlägg från en frispark och denna gång var Hernández nära att göra mål med en nick. Inters målvakt Henrik Moisander tvingades till en jätteräddning för att bollen inte skulle segla in i det högra nedre hörnet.

I den 87:e minuten kom hemmalagets inhoppare Martti Haukioja ensam igenom och kunde ur en liten vinkel rulla in bollen förbi Ward i HIFK:s mål. 2-0-målet blev det sista i matchen och hemmalaget från Åbo kammade hem alla tre poängen på HIFK:s bekostnad.

HIFK:s laguppställning
2 Kei Kamara
3 Sakari Mattila (c) (90+1’ 11 Aatu Kujanpää)
5 Felipe Sáez
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali (81’ 9 Juanan Entrena)
10 Moshtagh Yaghoubi
17 Jani Bäckman
22 Matej Hradecky
23 Aldayr Hernández
31 Keaton Isaksson
35 Calum Ward 

I byte:
1 Markus Uusitalo, 8 Jukka Halme, 9 Juanan Entrena, 11 Aatu Kujanpää, 15 Jean-Claude Mabinda, 70 Mosawer Ahadi, 88 Macario Hing-Glover