Skip to main content

HJK-HIFK 1-0 (0-0)

HIFK mötte HJK på onsdag kväll i sin näst sista match för säsongen. Årets tredje och sista derby spelades i regnigt väder på Bolt Arena i Helsingfors. När lagen möttes senast i september vann HIFK med 0-2 och Kei Kamara blev stor matchhjälte med två gjorda mål. I säsongens första derby i juni tog HJK en 0-1-seger tack vare ett frisparksmål av Filip Valencic.

Matchens första farliga målchans tillföll HJK redan i den första minuten, när Riku Riski spelade in bollen framför mål till Roope Riski. Den yngre av bröderna Riski lyckades dock inte överlista Markus Uusitalo i HIFK:s mål, som stod för en fin parad. Fem minuter stod Kei Kamara i sin tur för rödtröjornas första avslutsförsök, men anfallarens skott mot främre hörnet gick över hemmalagets mål.

Med tio minuter spelat fick HJK:s Filip Valencic ett jätteläge, när HIFK:s försvarare inte lyckades rensa undan ett inlägg av yttern David Browne. Valencic fick skjuta förhållandevis ostört från elva meter, men skottet seglade högt över ribban.

Efter den fartfyllda inledningen blev matchbilden i den första halvleken väldigt händelsefattig. HJK dominerade bollinnehavet men hade svårt att bryta ner ett kompakt försvarande HIFK, som i sin tur hade stora problem med att spela sig ur HJK:s höga press. Lagen gick till pausvila med 0-0 på resultattavlan. 

HIFK inledde den andra halvleken piggt och klarade tidvis av att hålla bollen i längre perioder på offensiv planhalva. Efter 20 jämna minuter skruvade HJK ändå upp tempot och lyckades skapa ett flertal målchanser. Valencic tvingade först Uusitalo till en snygg räddning med ett långskott och en minut senare fick Riku Riski ett skottläge i straffområde. Avslutet gick ändå rakt i famnen på Uusitalo.

Med en kvart kvar av ordinarie speltid lyckades hemmalaget HJK till slut spräcka nollan. David Browne hittade Roope Riski med en fin lyftning i djupled och Riski satt distinkt bollen i nedre hörnet på halvvolley med sin vänstra fot. 

HIFK fick ännu en bra slutspurt till stånd under matchens sista minuter och skapade sin bästa chans i matchen med 88 minuter på matchklockan. Macario slog ett inlägg från kortlinjen som perfekt hittade inhopparen Mosawer Ahadi framför HJK:s mål, som ändå nickade bollen över ribban från närhåll. Närmare än så kom HIFK inte till att kvittera matchen och HJK tog hem säsongens sista derby med slutresultatet 1-0.

– Vi vann det förra derbyt och därför var vår målsättning självfallet att vinna också idag. Derbyna är alltid tuffa matcher och man kunde se hur viktig matchen var för HJK. Det var fint att vi fick en intensiv och bra avslutning på matchen, men såklart är jag besviken över att vi förlorade idag, kommenterade HIFK:s Sakari Mattila matchen i en intervju med Ruutu.

HIFK spelar sin sista match för säsongen hemma på Bolt Arena mot Ilves på söndag 31.11 klockan 17:00.

HIFK:s laguppställning:
1 Markus Uusitalo
2 Kei Kamara
3 Sakari Mattila
5 Pipe Sáez
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali
17 Jani Bäckman
22 Matej Hradecky
23 Alday Hernandez
31 Keaton Isaksson
88 Macario Hing-Glover

I byte: 8 Jukka Halme, 9 Juanan Entrena, 11 Aatu Kujanpää, 15 Jean-Claude Mabida, 16 Tino Palmasto, 35 Calum Ward, 70 Mosawer Ahadi