Skip to main content

22.9. klo 18.30 HJK – HIFK, Bolt Arena

Det andra mötet mellan Helsingforslagen HIFK och HJK spelas på Bolt Arena onsdagen den 22 september klockan 18.30. Trots att HJK står som hemmalag i matchen säljer HIFK hälften av biljetterna till evenemanget via Lippupiste.

Årets första Veikkausliigamöte slutade i en 0-1-seger för HJK efter ett frisparksmål av Filip Valencic. I slutet av sommarderbyt tvingades HIFK dessutom spela med en spelare mindre på plan efter att Macario Hing-Glover fick rött kort efter att han dragit ner David Browne, som ensam avancerade mot HIFK-målet.

Då man även räknar med vårvinterns två Cup-möten har HIFK fortfarande inte lyckats besegra sina lokalrivaler i år. Det här är något man självklart vill ändra på i onsdagens möte. Alla HIFK-vänner minns dessutom derbyt från i september i fjol, då HIFK tog tre poäng med resultatet 4-3.

HJK har haft ett hårt matchprogram under sommaren i och med att man som regerande finska mästare varit ute i Europa och spelat. Först blev det två omgångar i Champions League-kvalet, där man sedan fick se sig besegrade av den svenska storklubben Malmö FF. Därefter föll man en nivå nedåt i det europeiska klubblagstävlingssystemet. HJK höll till i Europa League-kvalet tills man i slutet av augusti stötte på ett alltför hårt motstånd i turkiska Fenerbahce. Trots förlusten säkrade HJK en plats i Conference League-gruppspelet, där man inledde med en hemmaförlust mot österrikiska LASK för en knapp vecka sedan. Följande euromatch spelas i Jerevan i Armenien om en vecka.

Den täta matchtakten har även för HJK:s del lett till några poängtapp i den inhemska fotbollsligan. AC Oulu stod för en av säsongens största skrällar då man i juli besegrade HJK med 2-1. Tabelltian från Uleåborg är fortfarande det enda Veikkausliigalaget som lyckats besegra serieledarna i år. Det har dock blivit några kryss – närmast mot KuPS och FC Honka – under de senaste veckorna och därmed har skillnaden till tabelltvåan KuPS minskat till fyra poäng.

Efter en stark inledning på hösten med tre raka segrar har HIFK:s formkurva pekat åt det andra hållet under den senaste veckan. Först blev det förlust med uddamålet mot Ilves uppe i Tammerfors innan man åkte på ett riktigt bottennapp hemma mot IFK Mariehamn i lördags, då Grönvitt tog tre poäng med resultatet 0-3. Nu gäller det för HIFK att ta poäng i matcherna denna vecka eftersom kampen om en plats bland de sex bästa för tillfället är oerhört jämn. FC Lahti, HIFK och Ilves ligger alla tre på 29 poäng just nu och besitter placeringarna 5-7 i den ordning lagen nämndes.

Moshtagh Yaghoubi och Aldayr Hernández har avtjänat sina avstängningar och står åter till tränarstabens förfogande mot HJK.

– Derbymatcher är alltid speciella. Nu har båda lagen en tuff matchtakt samt några skador. Dessutom är det mycket på spel, eftersom HJK vill hålla kvar sin förstaplats medan vi vet att vi måste ta poäng i de här återstående matcherna. Jag förväntar mig en känslostark match med mycket passion från bägge lagen. Förhoppningsvis kan vi höja vår nivå ännu lite till så att vi kan prestera bra och självklart vinna derbyt, säger HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez.