Skip to main content

18.9.2021 kl. 15.00 HIFK – IFK Mariehamn, Bolt Arena

Veikkausliigamatchen mellan HIFK och IFK Mariehamn sätter igång en fin festdag i Tölö kl. 15.00 på lördag. HIFK har bjudit in många gamla fotbollsspelare med fina meriter i både Mästerskapsserien och A-landslaget till matchen. De gamla mästarna kommer att ihågkommas 15 minuter före matchstart på Bolt Arena. Det lönar sig alltså att komma i tid! Biljetter till lördagens match kan köpas via Lippupiste.

Efter fotbollsmatchen fortsätter dagen i Helsingfors ishall där HIFK:s ishockeylag möter Vasa Sport kl. 17.00.

HIFK spelade sin föregående fotbollsligamatch i tisdags då man mötte Ilves i Tammerfors. Hemmalaget, som kvällen till ära firade sitt 90-årsjubileum, tog full pott med resultatet 1-0.

– Vi spelade inte vår bästa match, men själv var jag mest besviken över att vi förlorade. I slutet borde vi ha klarat av att hålla koncentrationen på en tillräckligt hög nivå. Vi tappade koncentrationen för en stund och förlorade matchen. Det var såklart en besvikelse, men nu måste vi bara ladda om och fokusera på vår följande match, sade HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez om Ilves-matchen.

Trots förlusten kunde HIFK behålla sin femteplats i Veikkausliigatabellen. Nu har man tre poäng upp till tabellfyran FC Inter samtidigt som tabellsexan FC Lahti ligger en poäng bakom HIFK. I jämförelse med de här två konkurrenterna har HIFK fortfarande en match mindre spelad.

Efter en tung säsong har IFK Mariehamn på sistone dock klarat sig bättre i och med att man vunnit två av sina tre senaste matcher. I slutet av augusti bestämde sig klubbledningen för att byta chefstränare för att på det sättet försöka förbättra de svaga resultaten. Långvarige assisterande tränaren Daniel Norrmén ersatte Lukas Syberyjski åtminstone för återstoden av säsongen. Förra helgen tog IFK Mariehamn en mycket viktig seger borta mot FC Haka och med den segern har man nu lyckats kliva bort från kvalplatsen.

IFK Mariehamns bästa målskytt för i år är Tehe Olawale – en lånspelare från italienska Parma – som stått för tre baljor. Om truppen kan även nämnas att där finns en för HIFK-publiken mycket bekant spelare i Joel Mattsson, som då spelade för HIFK säsongerna 2019 och 2020.

Även i HIFK krävs det för tillfället tre mål för att få titeln som lagets bästa målskytt. Den här titeln delas mellan fyra spelare då Kei KamaraKeaton IsakssonJusif Ali och Moshtagh Yaghoubi var och en har stått för tre mål i år.

Matchen mot IFK Mariehamn är HIFK:s fjärde under september månad. Den hårda matchtakten kommer att hålla i sig ett tag till, eftersom laget har två matcher per vecka framför sig ända tills fortsättningsserierna börjar.

– Det viktigaste i den här matchtakten är att hitta en lämplig balans mellan ny information, förberedelser och återhämtning. Speciellt återhämtningen har haft en viktig roll hos oss under de senaste dagarna. Idag hade vi en riktigt bra träningssession med laget. Det ser ut som att vi har fått tillbaka vår energi, säger Gómez.

– IFK Mariehamn är ett tufft lag som det är svårt att spela mot. Vi måste hålla fast vid vår egen struktur samt vid att göra alla små saker rätt. Det tror jag att är vägen mot en bra match och tre poäng.