Skip to main content

14.9.2021 klo 18.30 Ilves – HIFK, Ratinan stadion

Det blir ingen lång tid över för att pusta ut efter lördagens 3-1-seger över AC Oulu för HIFK, som nu står inför sin följande Veikkausliigadrabbning redan på tisdag. Den här gången reser laget för första gången sedan juli bort från huvudstadsregionen då en bortamatch mot Ilves i Tammerfors står på programmet. Matchen sänds direkt via Ruutu med start kl. 18.15.

Egentligen skulle matchen ha spelats redan för en månad sedan, men ett covid-fall i HIFK:s lag flyttade matchen framåt med en månad. Därmed flyttades också Ilves inplanerade 90-årsfest till den 14 september. Det kommer med säkerhet att bli en fin och stämningsfull fotbollskväll som HIFK har äran att få vara med om. Grattis, Ilves!

Tisdagens hemmalag tog sin första seger under sin nya chefstränare Toni Kallio (som ersatte den långvariga chefstränaren Jarkko Wiss för en knapp månad sedan) då man besegrade FC Lahti hemma i Tammerfors. Innan det hade Ilves dragit på sig tre raka förluster. För tillfället ligger laget åttonde i tabellen med en sex poängs marginal upp till tabellfemman HIFK.

Det första mötet mellan lagen spelades under den tredje omgången i maj i Helsingfors. Då blev det 1-1 efter mål av Sakari Tukiainen (HIFK) och Tatu Miettunen (Ilves).

I lördags förlängde HIFK alltså sin segersvit till tre raka matcher på Bolt Arena. Matchens mest omtalade namn var Keaton Isaksson, som med sina två mål utökade sitt målsaldo till tre fullträffar för i år. Även Jusif Ali lyckades göra sitt tredje mål för säsongen mot AC Oulu. Dessutom har också Kei Kamara och Moshtagh Yaghoubi lyckats göra tre mål var säsongen 2021.

Segern var HIFK:s femtionde i Veikkausliiga medan Isakssons andra mål för kvällen var HIFK:s mål nummer 200 i Veikkausliiga.

HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez berättar att han vill få med sig de element som gav laget tre poäng mot AC Oulu till tisdagens match mot Ilves:

– Det är klart att det är lite jobbigt att spela med tre-fyra dagars mellanrum, men vi är redo att göra det. Vi måste se till att inte den dåliga början vi såg i lördags åter inträffar den här gången. Om vi däremot klarar av att spela på samma nivå som vi höll under stora delar av matchen i lördags så kommer det säkert att gå bra.

I och med att matchtakten blir allt hårdare kan det bli aktuellt med en del rotation i startelvan. Enligt Gómez är det viktigaste dock att hitta en balans mellan eventuella förändringar samt upprätthållandet av den goda formen.

– Vi har hittat en bra mix till startelvan, men jag tror att alla andra spelare också kommer att få speltid under den här månaden. Det här är något som vi också hållit framme inom laget. Alla måste vara redo att hoppa in i hetluften om det behövs. I lördags kom till exempel ”Mosku” (Mosawer Ahadi) starkt in vid fem minuter. Det är precis den attityden som vi alla måste ha, säger han.