Skip to main content

11.9.2021 HIFK – AC Oulu 3-1 (3-1)

Mål:
9’ 0-1 Samu Alanko (Usman Sale)
22’ 1-1 Keaton Isaksson (Moshtagh Yaghoubi)
36’ 2-1 Keaton Isaksson (Kei Kamara)
39’ 3-1 Jusif Ali (Jake Dunwoody)

HIFK spelade sin andra hemmamatch för veckan då man lördagskvällen till ära fick besök av AC Oulu. Efter tisdagens seger över SJK stärkte HIFK sin position som tabellsexa. Gästerna – som kom till Helsingfors i en fyra matcher lång förlustfri svit – hittades däremot tre pinnhål bakom HIFK i tabellen inför kvällens drabbning.

Matchen körde igång knackigt för HIFK:s del. Pipe Sáez tvingades gå av planen på grund av en skada redan efter sex minuter. Han ersattes av Mosawer Ahadi, som spelade sin åttonde match för säsongen.

Några minuter efter bytet tog bortalaget ledningen i matchen. Usman Sale spelade bollen till Samu Alanko, som överlistade Calum Ward i HIFK:s mål. Det var säsongens andra mål för den 23-åriga anfallaren.

HIFK lämnade motgångarna bakom sig med ett vackert mål vid 22 minuter. Moshtagh Yaghoubis perfekta inlägg hittade Keaton Isakssons panna framför mål. Isaksson tvekade inte utan satte sitt andra mål i årets upplaga av fotbollsligan.

Isaksson blev öppningshalvans namn efter att han vid 36 minuter gjorde sitt andra mål för kvällen. Målet uppstod efter en frispark slagen av Yaghoubi. Kei Kamara tog emot frisparken och spelade bollen vidare mot Isaksson, som åter hade huvudet på rätt plats vid rätt tillfälle.

HIFK-festen fortsatte en stund senare genom Jusif Ali, som förde upp sitt lag i en tvåmålsledning efter framspel av Jake Dunwoody. 21-åringen höll sig borta från en offside-position, rundade AC Oulus målvakt Yann Fillion och sköt in bollen i tomt mål. 3-1 stod kvar som resultat vid halvtidsvilan.

Med ett tätt försvar lyckades HIFK hålla i sin ledning ända fram till slutvisslan. Tre poäng i kombination med lämpliga resultat från andra matchorter förde dessutom laget upp till en femteplats i Veikkausliigatabellen. FC Lahti ligger sjätte med en poäng mindre än HIFK, men Lahtislaget har hunnit spela två matcher mer än vad HIFK har.

HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez var trots inledningen en belåten man efter matchen:

– Våra första 15 minuter var säkert de sämsta 15 minuterna vi spelat på länge. Vi var inte riktigt på vår bästa nivå i början, vilket vi måste förbättra inför nästa match. Efter det uppvisade vi mycket stark karaktär då vi klarade av att komma igen efter den svåra början.

– Vi ser riktigt farliga ut för tillfället. Keaton (Isaksson) till exempel har gjort jättemycket bra jobb säsongen igenom även om han inte fått utdelning för det i form av mål. Jag är väldigt glad för hans skull idag. Nu tar vi med oss den här goda stämningen till tisdagens match då vi förhoppningsvis tar vår fjärde raka seger, sade han.

HIFK:s följande match spelas alltså redan på tisdag mot Ilves i Tammerfors. Matchstart kl. 18.30 på Ratina och direktsändning som vanligt via Ruutu.

HIFK:s startelva:
2 Kei Kamara
3 Sakari Mattila (C)
5 Pipe Sáez (6’ 70 Mosawer Ahadi)
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali (82’ 9 Juanan Entrena)
10 Moshtagh Yaghoubi
22 Matej Hradecký
23 Aldayr Hernández
31 Keaton Isaksson (82’ 11 Aatu Kujanpää)
35 Calum Ward (mv)
88 Macario Hing-Glover (65’ 17 Jani Bäckman)

Avbytare: 1 Markus Uusitalo (mv), 8 Jukka Halme, 16 Tino Palmasto.