Skip to main content

26.9.2021 KuPS – HIFK 0-0 (0-0)

Den sista fulla omgången i Veikkausliigagrundserien stod på programmet på söndag. HIFK kämpade om en plats bland de sex bästa i en bortamatch mot tabelltvåan KuPS i Kuopio. Senast lagen möttes blev det 1-5 till KuPS fördel i Helsingfors för en månad sedan.

Det var en mycket jämn match som de knappa 3000 personerna som fanns på plats på Väre Areena samt tv-tittarna där hemma fick bevittna. Under matchens första halvlek uppstod det målchanser främst i samband med fasta situationer. HIFK:s bästa chans kom vid 20 minuter, då Juanan Entrena ställde sig bakom bollen vid hörnflaggan. I det efterföljande läget fick han själv ett friläge, men sköt bollen i ribban till HIFK:s förtret. Även KuPS träffade stolpen genom Daniel Carrillo precis innan pausvilan.

Även den andra halvleken blev en jämn historia trots att KuPS kanske stundvis var aningen vassare. Simo Valakari bytte in Aniekpeno Udo vid 60 minuter, vilket klart syntes i matchbilden. Udo hade flera toppchanser under matchens sista tredjedel, men HIFK lyckades hålla tätt bakåt ända fram till slutvisslan.

Ett glädjeämne för HIFK:s supportrar var Macario Hing-Glovers comeback efter en skada. Amerikanen tvingades gå av planen mitt under hemmamatchen mot AC Oulu för några veckor sedan. Nu kom han in istället för Entrena vid 66 minuter.

Trots att det blev oavgjort hade bägge lagen all orsak att jubla efter matchen, eftersom resultaten från kvällens andra matcher gick i både HIFK:s och KuPS väg. HIFK och Ilves säkrade sina platser bland de sex bästa efter att tabellfemman FC Lahti förlorade borta mot SJK. KuPS klev i sin tur upp på förstaplatsen i och med att HJK föll hemma mot FC Inter.

HIFK:s Keaton Isaksson var nöjd med en poäng efter en tuff kamp:

– Det var en ganska fysisk match. Vi visste att det är jättesvårt att spela här, men ändå tycker jag att vi klarade oss väldigt bra. Vi tog den poäng vi behövde och de är vi nöjda med, sade han i Ruutus intervju efter matchen.

– Inför säsongen hade vi som mål att vara bland de sex bästa. Nu då det blev klart siktar vi till näst på att ta en plats bland de fyra bästa, fortsatte han.

Grundserien avslutas för HIFK:s del på torsdag mot FC Haka i Valkeakoski. Mästerskapsserien inleds under det första veckoslutet i oktober.

HIFK:s startelva:
2 Kei Kamara
3 Sakari Mattila
6 Jake Dunwoody
9 Juanan Entrena (66’ 88 Macario Hing-Glover)
10 Moshtagh Yaghoubi
17 Jani Bäckman
22 Matej Hradecky
23 Aldayr Hernández
31 Keaton Isaksson
35 Calum Ward (mv)
70 Mosawer Ahadi

Avbytare: 1 Markus Uusitalo (mv), 8 Jukka Halme, 11 Aatu Kujanpää, 15 Jean-Claude Mabinda.