Skip to main content

26.9.2021 kl. 18.30 KuPS – HIFK, Väre Areena (Kuopio)

På söndag spelas den sista fulla serieomgången i Veikkausliigagrundserien anno 2021. HIFK reser då till Kuopio för att där spela mot tabelltvåan KuPS, som man senast mötte för en månad sedan i Helsingfors. Då blev resultatet 1-5 till de finska mästarna från 2019. Efter KuPS-matchen har HIFK ännu en match mot FC Haka kvar på programmet nästa torsdag.

KuPS – HIFK kan följas med direkt via Ruutu med start klockan 18.15 på söndag.

Kuopiolaget har haft en framgångsrik sommar bakom sig. Den inleddes med en straffseger i Finska Cupens final mot HJK i maj. Efter det har man mer eller mindre gått från klarhet till klarhet på de inhemska fotbollsplanerna: man har senast förlorat en Veikkausliigadrabbning i maj. HIFK:s derbyseger över HJK gjorde att KuPS nu endast har en poäng kvar upp till förstaplatsen i tabellen. Under sommaren spelade laget dessutom hela fyra omgånger i UEFA Conference League, där man till slut fick ge sig mot tyska Union Berlin.

Nu kommer KuPS till matchen mot HIFK efter en dramatisk omgång i Esbo i onsdags. Laget fick en något omdiskuterad straff i slutminuterna och kunde därmed ta tre poäng efter Tim Väyrynens 0-1-mål från straffpunkten.

HIFK kommer till matchen mot Simo Valakaris adepter med en stark derbyseger i bagaget. Kei Kamara blev med sina två mål matchens man i ett derby som alla HIFK-vänner kommer att minnas länge. Segern var livsviktig för ett HIFK som fortfarande har en plats bland de sex bästa som målsättning vid grundseriens slut. Ställningen är oerhört jämn för tillfället, eftersom tabellfemman FC Lahti, -sexan HIFK och -sjuan Ilves alla har 32 poäng inför söndagens omgång. HIFK har dock en extra match kvar att spela på torsdag, men trots det vore det viktigt att ta poäng uppe i Kuopio redan på söndag. FC Lahti möter SJK på bortaplan imorgon medan Ilves har en hemmamatch kvar mot FC Honka.

– Derbysegern gav oss en skön energiboost inför de två sista matcherna i grundserien. Det här är ett tufft skede vi står inför, men jag tror att vårt självförtroende är på topp efter onsdagen och att det blir något av en nyckelfaktor i de här kommande matcherna, sade HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez om derbyvinsten.

– Just nu är återhämtning det allra viktigaste för oss. Vi reser till Kuopio redan idag (lördag) och går där ännu igenom matchtaktiken, som vi redan tränade på tillsammans idag. Jag tror att vi har tillräckligt med kraft i benen kvar för att kunna spela på samma sätt som vi gjorde i onsdagens derby, sade han om söndagens match.