Skip to main content

30.9.2021 kl. 18.30 FC Haka – HIFK, Valkeakoski

Match 22 av 22 står på programmet på torsdag då HIFK avslutar sin grundserie i årets Veikkausliiga på samma sätt som den inleddes, dvs. genom att möta FC Haka. Det handlar om en match som ursprungligen redan skulle ha spelats för två månader sedan, men som på grund av två olika covid-episoder (en i vartdera laget) spelas först nu efter att alla andra lag redan spelat sina grundseriematcher till slut.

Torsdagens match visas som vanligt direkt via Ruutu.

HIFK har en stor vecka bakom sig efter att man säkrade sin plats bland de sex bästa genom att ta fyra poäng mot HJK och KuPS. Den största triumfen av dem alla var självklart 0-2-vinsten över HJK för en vecka sedan, men även oavgjort uppe i Kuopio var en stark prestation av ett HIFK som haft en minst sagt tuff månad med två matcher varje vecka. För tillfället ligger tredjeplatsen i tabellen sex poäng framför HIFK, så tre poäng imorgon mot Haka skulle föra laget tre poäng närmare en medaljplats inför säsongens sista del.

Teemu Tainios FC Haka har två raka segrar över AC Oulu och SJK bakom sig och tack vare dessa resultat har man nu lämnat kvalplatsen tre poäng bakom sig. Ifall Valkeakoskilaget skulle ta tre poäng mot HIFK skulle man även passera IFK Mariehamn och på det sättet få en tredje hemmamatch i den nedre slutserien. Mycket talar för att FC Haka kommer att komma in i matchen med en stark vilja att förlänga segersviten till tre matcher inför hemmapubliken.

FC Hakas bästa målskytt för säsongen är österrikaren Aleksandar Vucenovic, som gjort fyra baljor på de 14 matcher han spelat. HIFK:s skyttekung är självklart derbyhjälten Kei Kamara, som nu har gjort fem mål på åtta matcher.

HIFK:s tränare Joaquín Gómez är självklart nöjd med att laget lyckades nå sin målsättning om spel i Mästerskapsserien:

– Vi är väldigt, väldigt lyckliga. Jag är otroligt glad att vi lyckades säkra vår plats i Mästerskapsserien och att vi nu får kämpa om topplaceringarna samt en Europaplats. Det är fint att vår förening, våra spelare och våra fans får uppleva det. Ibland känns det som att spelarna inte får det tack de förtjänar för sina prestationer. De har jobbat stenhårt under den senaste månaden. I söndags fick vi kriga mot KuPS för att få en poäng. Under den första halvan hade vi bättre målchanser, medan vi gjorde spelet svårt för oss själva under den andra halvan. Ändå lyckades vi bra med försvaret, säger han.

Hela intervjun med Gómez kan du se här nedanför: