Skip to main content

4.7.2021 IFK Mariehamn – HIFK 0-0 (0-0)

HIFK:s första Veikkausliigamatch i juli spelades denna söndag mot IFK Mariehamn på Åland. Lagen kom till Kamratmötet från väldigt olika utgångslägen. Inför matchen låg HIFK nämligen sjätte med 15 poäng, medan IFK Mariehamn inför drabbningen var inne i en sju matcher lång förlustsvit. Laget låg tionde med sex poäng inför söndagens omgång.

Det rödklädda bortalaget tog tag i matchen genom sitt redan sedvanliga spel med bollkontroll och korta passningar. Wing back-spelarna Pipe Sáez och Macario Hing-Glover stod över matchen som en följd av sina respektive avstängningar. Det betydde att vi idag fick se Mosawer Ahadi till vänster och Jean-Claude Mabinda till höger på samma positioner som hittills i år oftast skötts av de två förstnämnda.

För Mabinda var det här första matchen i startelvan. 21-åringen tackade för förtroendet och skapade stundvis problem för hemmaförsvaret med sin snabbhet. Även Ahadi gjorde väl ifrån sig i matchen. Vid 32 minuter kom han åt att nicka Jake Dunwoodys inlägg mot mål, men Oskari Forsman i hemmamålet tog bollen med en säker parad.

Även hemmalaget hade sina chanser under första halvlek. Mohammed Abubakari och Kennedy Igboananike var på gott spelhumör och kunde skapa lägen framåt. Igboananike fick in bollen i mål vid 25 minuter, men eftersom situationen dömdes som offside så inleddes andra halvlek i ett mållöst läge.

IFK Mariehamn var piggare direkt efter paus och lyckades skapa flera lägen framåt. Yanga Baliso, Igboananike och Elias Mastokangas hade varsin chans, men den sista skärpan saknades vid avsluten. IFK Mariehamns extremt långa mållösa svit fortsatte trots chanserna.

Nedåt lyckades ålänningarna bättre i och med att man genom att försvara lågt lyckades hålla HIFK borta från de allra farligaste chanserna. HIFK:s kanske bästa läge i hela matchen kom under matchens sista tia. Inbytta Jusif Ali slog in ett inlägg från vänsterkanten och likväl inbytta Juanan Entrena gled längs planen, men var knappt sen och hann inte få en träff på bollen.

Matchen slutade oavgjort mellan två lag som på sistone har haft svårt med målskyttet. IFK Mariehamn lyckades bryta sin förlustsvit, men har fortfarande en åtta matcher lång period utan mål. För HIFK var det här tredje matchen i rad utan mål.

HIFK-lägret var besviket efter att man inte fick med sig tre poäng från Åland.

– Det enda som var bra idag var att vi kunde hålla det egna målet rent. Vi måste vara mer effektiva innanför straffområdet i motståndarändan. Då vi får de där sista passningarna att bli bättre så tar vi nog tre poäng i nästa match, sade Moshtagh Yaghoubi i Ruutus intervju efter matchen.

– Vi visste att det skulle bli en svår match för oss. De gör ofta matchen svår för motståndaren. För mig känns det frustrerande, eftersom jag tycker vi dominerade matchen. Därför känns det surt att vi inte fick tre poäng med oss härifrån, kommenterar HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez.

HIFK håller nu paus i en dryg vecka innan man möter FC Lahti hemma måndagen den 12.7. klockan 18.30.

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
6 Jake Dunwoody
8 Jukka Halme (C)
10 Moshtagh Yaghoubi
11 Aatu Kujanpää (46’ 99 Jeremiah Streng)
15 Jean-Claude Mabinda (71’ 9 Juanan Entrena)
16 Tino Palmasto
17 Jani Bäckman (62’ 7 Jusif Ali)
23 Aldayr Hernández
31 Keaton Isaksson
70 Mosawer Ahadi

Avbytare: 4 Hannu Patronen, 14 Erikson Carlos, 35 Calum Ward (mv).