Skip to main content

12.7. kl. 18.30 HIFK – FC Lahti, Bolt Arena

Efter en bortaresa till ett somrigt Åland är HIFK redo att återvända till sin hemmaplan. Måndagen den 12 juli får man besök av FC Lahti, som för tillfället ligger fjärde i tabellen. Det är lagens andra möte i årets Veikkausliiga. Biljetter till matchen finns till salu via Lippupiste.

Lagen har fortfarande varandra i färskt minne efter att man senast möttes för endast några veckor sedan på Lahtis stadion. Då fick HIFK en poäng med sig från en mållös match. Pipe Sáez fick rött kort i den matchen, men står nu två omgångar senare klar för spel igen efter sin avstängning. Macario Hing-Glover däremot har en match kvar till innan han åter får spela.

Resultatet i matchen några veckor tillbaka betydde samtidigt att HIFK fortfarande inte lyckades avsluta sin långa segerfria svit mot just FC Lahti i Veikkausliiga. Senast HIFK besegrade Lahtislaget i en ligamatch var hösten 2015. I Finska Cupen blev det däremot seger för HIFK då FC Lahti föll med 1-0 i en gruppspelsmatch i februari.

FC Lahti har fortsatt med sina starka resultat även efter det senaste HIFK-mötet. Först blev det oavgjort mot tabelltvåan FC Inter i slutet av juni. Krysset efterföljdes av ett möte med SJK – en match som FC Lahti lyckades vända till sin fördel efter mål av Macoumba Kandji och Jasin Assehnoun. 2-1-segermålet var Assehnouns fjärde för säsongen.

Lahtislaget har gått länge utan förluster och kammade senast noll borta mot HJK i maj.

HIFK har spelat väldigt målfattiga matcher på sistone och har nu tre raka drabbningar bakom sig utan mål. Trots att spelet i offensiven varit ineffektivt har däremot försvaret varit fortsatt starkt. Man har endast släppt in ett mål under den nämnda tidsperioden. I tabellen ligger HIFK just nu sjunde, men endast två poäng skiljer laget från en fjärdeplats. Genom att vinna på måndag skulle man därmed gå förbi FC Lahti i Veikkausliigatabellen.

Enligt HIFK-tränaren Joaquín Gómez står vi inför en viktig match mellan två starka lag:

– Vi såg senast att FC Lahti är ett slagkraftigt lag, som påminner om oss på många sätt. Båda försöker alltid göra matchen svår för motståndarna. Imorgon kommer det att bli en svår match. Senast hade vi ett bra grepp om spelet mot FC Lahti och dessutom klarade vi av att skapa några bra chanser. Förhoppningsvis kan vi nu förvandla de här chanserna till mål imorgon.

För HIFK är måndagens match säsongens elfte, vilket samtidigt betyder att man nått halvvägs i grundserien. Att stiga uppåt ett par pinnhål är enligt Gómez med och bidrar till mer energi och segervilja inför matchen.

– I januari hade det varit svårt att tro att vi skulle ligga så här högt uppe halvvägs in i grundserien. De här positionerna är dock vad vi gått in för att spela för och vad vi förtjänar sett till våra prestationer. Vi kommer att ge allt för att vinna imorgon. Samtidigt är en bra placering också en utdelning för allt det hårda arbetet som spelarna och alla i HIFK gjort under det senaste halvåret, säger Gómez.

Hela intervjun kan ses nedan.