Skip to main content

12.7. HIFK – FC Lahti 0-1 (0-0)

HIFK återvände till Bolt Arena efter en dryg veckas matchpaus. För motståndet i en på förhand sett hård match stod tabellfyran FC Lahti, som spelat sju raka matcher utan förluster och som hade ett två poängs försprång i förhållande till tabellsjuan HIFK: Lagen spelade oavgjort utan mål i Lahtis precis innan midsommar.

Inför matchen gick FC Lahti ut med att fyramålsskytten Jasin Assehnoun skulle komma att lämna laget för en ny klubbadress efter HIFK-matchen.

HIFK kom in med sin sedvanliga trebackslinje, där det dock för dagen endast fanns en spelare som under sin karriär främst spelat som mittback. Aldayr Hernández fick sällskap av Matej Hradecký och Jukka Halme.

Matchens första halvlek bjöd publiken på Bolt Arena på underhållande fotboll mellan två jämnstarka lag. Båda hade sina respektive målchanser under den första halvan. För HIFK:s del var Jake Dunwoodys nick i början samt Jean-Claude Mabindas friläge framför Antonio Reguero de situationer där man var riktigt nära ett ledningsmål. I den andra ändan var däremot Macoumba Kandji farlig utöver Assehnoun. Efter en jämn första halvlek var dock ett oavgjort resultat rättvist sett till händelserna på planen.

Matchens enda mål kom först i slutet av andra halvlek. Trots att HIFK stundvis var starkare under den andra halvan åkte man på ett bakslag med tretton minuter kvar av den ordinarie speltiden. Kandjis inlägg från höger hittade Assehnoun, som nätade framför målet. Fullträffen räckte till för att Lahtislaget kunde säkra sina tre poäng.

– Vi har nu under elva matcher spelat tillräckligt bra för att kunna vara med och kämpa om en placering i tabellens övre halva tillsammans med de andra lagen i toppen. FC Lahti är ett bra lag och jag skulle vara förvånad ifall de inte tar en europlats i år. Vi är inte långt ifrån att vara ett riktigt bra lag, men vi måste bara fortsätta jobba och bli bättre, kommenterade HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez efter matchen.

Både HIFK och FC Lahti behöll sina respektive placeringar i tabellen efter omgången. HIFK spelar sin följande match om en vecka då man möter FC Inter i Åbo den 19 juli.

Mål:
77′ 0-1 Jasin Assehnoun (Macoumba Kandji)

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
5 Pipe Sáez
6 Jake Dunwoody (66’ 3 Sakari Mattila)
7 Jusif Ali (86’ 99 Jeremiah Streng)
8 Jukka Halme (C)
10 Moshtagh Yaghoubi
15 Jean-Claude Mabinda
17 Jani Bäckman (80’ 11 Aatu Kujanpää)
22 Matej Hradecký
23 Aldayr Hernández
31 Keaton Isaksson (80’ 9 Juanan Entrena)

Avbytare: 4 Hannu Patronen, 35 Calum Ward (mv), 70 Mosawer Ahadi.