Skip to main content

30.6.2021 HIFK – HJK 0-1 (0-1)

HIFK mötte sina lokalrivaler i ett på förhand sett jämnt och spännande derby. Båda lagen höll till i tabellens övre del inför matchen: HJK som etta och HIFK i sin tur som fyra i Veikkausliigatabellen.

Precis enligt förväntningarna började matchen med hårt tryck direkt från den första minuten. HJK hade några riktigt farliga chanser under den första tian, men Calum Ward och Jani Bäckman såg med sina fina personliga defensiva insatser till att HJK inte kom åt att öppna målkontot direkt från start. I den andra ändan tillskrevs HIFK:s bästa chans i början Jukka Halme, som med sin kanon missade målet med någon meter på höger sida.

Som helhet blev den första halvan dock en defensiv strid för HIFK. Man lyckades bra med att täcka HJK:s chanser nästan ända fram till paus. Vid 40 minuter tog nämligen det blåvita bortalaget ledningen på ett frisparksmål av Filip Valencic. 0-1 till bortalagets fördel höll i sig ända fram till paus.

Den defensiva striden blev besvärligare direkt i början av andra halvlek. Domaren gjorde ett hårt beslut då han visade rött kort åt Macario Hing-Glover vid 49 minuter. Amerikanen drog omkull David Browne precis innan boxen och HIFK tvingades spela med en spelare mindre på planen.

Åtta minuter efter det röda kortet fick vi se en Veikkausliigadebutant på planen i HIFK-skjortan. Jean-Claude Mabinda – som inledde sin fotbollsbana i HIFK:s juniorer – kom in istället för Tino Palmasto.

Tillika inbytta Aatu Kujanpää fick ett utmärkt läge för utjämning efter dryga 70 minuter. Han sköt en riktigt eldig frispark som bara med nöd och näppe gick förbi på vänster sida.

Trots några försök lyckades HIFK inte utjämna matchen med en man mindre på planen. Därmed tog lokalrivalerna HJK första steget mot statusen som herrar över Helsingfors herrar i år. I och med förlusten föll HIFK ned på en sjätteplats i tabellen. HJK är fortfarande tabelletta med 31 poäng.

– Efter matchen sade jag åt spelarna att jag är väldigt stolt över deras kämpainsats idag. Även med en mindre på plan var vi tillräckligt modiga för att pressa dem och hålla bollen, sade HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez efter matchen.

HIFK spelar följande gång redan inkommande söndag. Då blir det en resa till Åland, där man möter IFK Mariehamn.

– Nu gäller det bara att gå vidare och att ta tre poäng på söndag, sade Gómez i slutet av intervjun.

Se hela intervjun här nedan.

Mål:
39′ 0-1 Filip Valencic

HIFK:s startelva:
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali (64’ 11 Aatu Kujanpää)
8 Jukka Halme
10 Moshtagh Yaghoubi
16 Tino Palmasto (57’ 15 Jean-Claude Mabinda)
17 Jani Bäckman (C) (76’ 99 Jeremiah Streng)
23 Aldayr Hernández
31 Keaton Isaksson (76’ 14 Erikson Carlos)
35 Calum Ward (mv)
70 Mosawer Ahadi
88 Macario Hing-Glover (49’ rött kort)

Avbytare: 1 Markus Uusitalo (mv), 9 Juanan Entrena.