Skip to main content

10.6.2021 kl. 18.30 KTP – HIFK 0-2 (0-1)

HIFK spelade sin första match i juni månad i ett soligt Kotka denna torsdagskväll. Hemmalaget KTP låg på en tiondeplats inför matchen, medan HIFK gick in i matchen som tabellsexa. I HIFK:s startelva noterades några förändringar i jämförelse med vad man sett under maj månad: målvakten Calum Ward spelade sin första Veikkausliigamatch, i backlinjen startade Tino Palmasto och i offensiven hittades Juanan Entrena. Matchen spelades i ett vackert sommarväder inför 2511 åskådare på Arto Tolsa Areena.

Artikelbild: Mikko Mäkelä.

Matchens första halvlek präglades av en kamp på mittfältet, där HIFK höll kontrollen över bollen. Det rödklädda bortalaget skapade några lägen i offensiven speciellt via specialsituationer. Moshtagh Yaghoubi sparkade iväg hörnor i riktning mot nickduellsstarka Tino Palmasto, men siffrorna på resultattavlan förändrades inte trots några lägen vid motståndarmålet.

KTP:s bästa målchans under första halvan såg dagens ljus vid knappa 20 minuter. Kamerunska Alain Ebwelle trissade sig förbi flertalet HIFK-spelare och kom åt att prova på avslut med sitt skarpa skott. Ward var dock bra med i läget och kastade sig ner på gräset framför bollen. Den unga målvakten fick sina händer emellan och förhindrade därmed ett ur hemmapublikens synvinkel sett efterlängtat ledningsmål.

Istället var det gästerna som öppnade målkontot vid dryga halvtimmen spelad. Yaghoubi vann en frispark åt HIFK på mittfältet, varefter bollen spelades mot Pipe Sáez via Jake Dunwoody. Den spanska ytterbackens inlägg flög in framför målet där landsmannen Francisco Alvarez kom emellan. KTP-backens rensande nick gick dock rakt till Jusif Ali, som kunde skjuta sitt första Veikkausliigamål genom att placera bollen i målets vänstra nedre hörn.

Ali var ruskigt nära ett andra mål precis innan pausvilan, men den här gången träffade bollen stolpen. Därmed blev det paus med 0-1 i Kotka.

HIFK utökade sin ledning tio minuter in i matchens andra halvlek då Yaghoubi sköt ett skott från en lite längre distans. Sáez var först på returbollen från målvakten Anton Lepola och förde upp HIFK i en tvåmålsledning. Det var karriärens andra mål för den Madridbördige 25-åringen, som för en kort tid sedan skrev på ett förlängt kontrakt med HIFK. Sáez lyckades dessutom göra mål på Arto Tolsa Areena även i Finska Cupen i februari.

Tvåmålsledningen blev för svår för KTP. Lagets några målchanser parerades av en storspelande Calum Ward, som bland annat lyckades rädda ett helt öppet friläge à la Thomas Agyiri. De tillresta HIFK-supportrarna fick utöver slutresultatet också en helt annan anledning att fira, då Erikson Carlos kom in istället för Keaton Isaksson i slutet. Det var ”Tiquinhos” första Veikkausliigamatch för säsongen. Brassen fick dessutom ett lysande tillfälle till att sätta 0-3-målet, men den här gången var Lepola starkare och stod för en fin fotparad i det öppna läget. Tre poäng åkte alltså till Helsingfors med slutresultatet 0-2.

Tack vare sin seger klättrade HIFK ett par pinnhål uppåt i tabellen, där man nu ligger på en fjärdeplats. HIFK:s följande match spelas redan tisdagen den 15.6. då FC Honka kommer på besök kl. 18.00. Vi kommer även att ha publik på plats på matchen! Ett begränsat antal biljetter kommer att släppas till allmän försäljning via Lippupiste på måndag morgon.

– En bra och mogen insats av oss. Då man tittar på vår förra match mot FC Inter så var det här en gedigen insats av oss. Att få saker och ting att hända i den sista tredjedelen är något vi tränat på, och idag lyckades vi med det, sa Sakari Mattila i Ruutus intervju direkt efter matchen.

Mål:
35’ 0-1 Jusif Ali
55’ 0-2 Pipe Sáez

HIFK:s startelva:
3 Sakari Mattila (C)
5 Pipe Sáez
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali (79’ 70 Mosawer Ahadi)
9 Juanan Entrena (63’ 11 Aatu Kujanpää)
10 Moshtagh Yaghoubi
16 Tino Palmasto
23 Aldayr Hernández
31 Keaton Isaksson (85′ 14 Erikson Carlos)
35 Calum Ward (mv)
88 Macario Hing-Glover

Avbytare: 1 Markus Uusitalo (mv), 8 Jukka Halme, 17 Jani Bäckman, 99 Jeremiah Streng.