Skip to main content

15.6.2021 HIFK – FC Honka 1-0 (1-0)

HIFK spelade sin första hemmamatch med publik på plats på Bolt Arenas läktare. Laget kom till matchen från en femteplats efter förra veckans seger med 0-2 mot KTP. FC Honka – tabellåtta inför matchen – gick in på konstgräset i Helsingfors med exakt samma segersiffror. Laget fick med sig tre poäng från Uleåborg i fredags.

Matchatmosfären var nästan obeskrivligt bra direkt från avspark. Bägge lagen, all personal och alla åskådare på stadion fick njuta av två sjungande supportrarläktare för första gången på riktigt länge i Helsingfors.

HIFK hade innan matchen lyckats göra öppningsmålet i alla sina Veikkausliigamatcher i år. Samma svit fortsatte även ikväll mot FC Honka. Aatu Kujanpää bjöd på en läcker försvarsbrytande passning till Jusif Ali, som med nöd och näppe lyckades undvika en offside-position. Kvällens mål var 21-åringens andra någonsin i Veikkausliiga. Hans målsvit är nu två matcher lång.

Båda lagen fick prova på målskytte vid specialsituationer mot slutet av matchen. Målvakterna Tim Murray och Calum Ward var dock på spelhumör och stoppade sina motståndares försök i bägge ändorna. Murray stod för en snygg parad på Moshtagh Yaghoubis frispark precis innan pausvilan. Ward hade endast fåtalet räddningar där han stod framför Klacken.

Att spela inför hemmapubliken gav HIFK enormt med energi också efter paus. Ifall de två senaste hemmamatcherna lämnade utrymme för förbättring både resultat- och spelmässigt, så kan man gott säga att laget idag hade en stark vilja att visa vad de går för inför hemmapubliken. Denna vilja kulminerade i en fin situation inför en frispark av Sakari Mattila vid 60 minuter. Yaghoubi, som också fanns bakom bollen, tog sin hemmapublik och fick den att ljudligt stöda sina rödklädda favoriter.

Gästerna lyckades inte få igång någon desto större jakt och blev därmed utan poäng. HIFK hade den publikvänliga matchen under kontroll och tog sin andra seger i följd. Det var samtidigt lagets andra hemmavinst för i år. Nu ligger man tredje efter sju spelade omgångar. FC Honka föll däremot ett pinnhål nedåt och ligger nu nionde.

Jukka Halme premierades inför matchen för sina 100 Veikkausliigamatcher. Han uppnådde jämna siffror i senaste hemmamatch mot FC Inter.

– Vi visste att det skulle bli svårt. Som vi snackade före matchen, så visar tabellen inte hela sanningen. Vi visste att vi var tvungna att vara tålamodiga och försvara lite mer än vi vanligtvis gör. Det var en bra helhet där vi försvarade mycket väl. Vi hade kanske kunnat ha lite mera bollkontroll. Vi hade några chanser som vi borde ha utnyttjat bättre, och stängt matchen tidigare. Men överlag så är jag väldigt nöjd, kommenterade Joaquín Gómez efter matchen.

HIFK spelar sin följande match onsdagen den 23.6. mot FC Lahti på bortaplan.

Mål:
19’ 1-0 Jusif Ali (Aatu Kujanpää)

HIFK:s startelva:
3 Sakari Mattila (C)
5 Pipe Sáez (90+1’ 8 Jukka Halme)
6 Jake Dunwoody
7 Jusif Ali (72’ 17 Jani Bäckman)
10 Moshtagh Yaghoubi
11 Aatu Kujanpää (72’ 9 Juanan Entrena)
16 Tino Palmasto
23 Aldayr Hernández
31 Keaton Isaksson
35 Calum Ward (mv)
88 Macario Hing-Glover

Avbytare: 14 Erikson Carlos, 25 Martti Puolakainen (mv), 70 Mosawer Ahadi, 99 Jeremiah Streng.